ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γ. Παπανδρέου: Προτεραιότητα στον πολίτη

10:55 - 14 Οκτ 2009 | Πολιτική
Αλλαγές στη λειτουργία της Βουλής, καθώς και αλλαγή του εκλογικού νόμου στα πρότυπα του γερμανικού συστήματος προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Γ.Παπανδρέου κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Πιο συγκεκριμένα, αναφορικά με τις αλλαγές που αφορούν στη νομοθετική λειτουργία της Βουλής, ο Γ.Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της αναβάθμισης του κοινοβουλίου και του ρόλου του βουλευτή:
- θα εφαρμοστεί υποχρεωτικό στάδιο δημόσιας διαβούλευσης για κάθε νομοσχέδιο
- θα υπάρχουν δύο αναγνώσεις κάθε νομοσχεδίου
- κάθε νομοσχέδιο θα συνοδεύεται υποχρεωτικά από έκθεση ποιότητας, με στόχο την αξιολόγηση των επιπτώσεών του
- δεν θα επιτρέπεται η ενσωμάτωση τροπολογιών σε οποιοδήποτε νομοσχέδιο, μετά την ολοκλήρωση της συζήτησής του στις αρμόδιες επιτροπές
- οποιαδήποτε αναγκαία τροπολογία σε νομοσχέδιο θα εισάγεται στη Βουλή ως αυτόνομο νομοσχέδιο «έστω κι αν αφορά την τροποποίηση ενός και μόνο άρθρου».

Επίσης, η Βουλή θα ενημερώνεται για όλες τις μεγάλες δημόσιες συμβάσεις, προκειμένου να υπάρχει ισχυρός έλεγχος για την προστασία του δημόσιου χρήματος, καθώς και για όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα, ώστε να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια.


Πρώτα ο πολίτης


«Πρέπει να σταθούμε δίπλα στον πολίτη. Πρέπει να προτάξουμε το εμείς έναντι του εγώ. Επιτέλους αλλάζουμε σελίδα. Στόχος ένα κράτος δικαίου, ευνομίας, με κοινή βάση αρχών και αξιών προς όλους τους Έλληνες, ένας σύνολο κανόνων που θα μας κάνει να ζούμε με αξιοπρέπεια» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε κατά την ομιλία του ο Γ. Παπανδρέου στο στόχο του κυβερνόντως κόμματος να αναβαθμίσει τη Βουλή και τη λειτουργία των επιτροπών της, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των δημοκρατικών θεσμών της χώρας.

Ακόμη, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στις σχέσεις των βουλευτών με τους πολίτες και τους υπουργούς, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι για το ΠΑΣΟΚ ο πολίτης έρχεται πρώτος, καθώς επίσης ότι απορρίπτεται η λογική των πελατειακών και ρουσφετολογικών σχέσεων και του κομματικού κράτους.

"Μιλάμε για ένα σχέδιο συνολικής ανάτασης της χώρας, καλόντας όλους να συμμετάσχουν ισότιμα. Οι αλλαγές αυτές είναι μεγάλες και προϋποθέτουν τη συμμετοχή όλων μας και να δώσουμε όλοι μας τον καλύτερο μάς εαυτό, να αναδείξουμε ότι καλύτερο έχει η Ελλάδα. Να κάνουμε πράξη τις αξίες τις διαφάνειας, της αλληλεγγύης, της ισότητας".

Η συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ γίνεται εν όψει και της έναρξης της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Η συζήτηση ξεκινά την Παρασκευή και θα ολοκληρωθεί με την ψήφο εμπιστοσύνης τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.