ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρεν: «Τα διμερή ζητήματα δεν πρέπει να αποτελούν εμπόδιο»

19:30 - 22 Οκτ 2009 | Πολιτική
Ως «ισχυρό μήνυμα ενθάρρυνσης για να λύσει το ζήτημα του ονόματος με την Ελλάδα» οφείλει να λάβει η FYROM, τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας, σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου για τη διεύρυνση επίτροπου Όλι Ρεν. Επιπλέον, ο Ρεν σημείωσε ότι τα διμερή ζητήματα δεν θα πρέπει να καθυστερούν την ενταξιακή διαδικασία.

Ερωτηθείς σχετικά με την προοπτική διοργάνωσης δημοψηφίσματος στην FYROM για το θέμα της ονομασίας, ανέφερε ότι εναπόκειται σε κάθε κράτος - μέλος ή υποψήφιο μέλος να αποφασίσει για την ευρωπαϊκή προοπτική, στη βάση των προβλεπόμενων από το Σύνταγμά του.

Υπογράμμισε, ωστόσο, πως σε επίπεδο ρεαλιστικής πολιτικής θα ήταν προτιμότερο τα κράτη της περιοχής και κυρίως τα μη μέλη της ΕΕ, να σκεφτούν διπλά πριν από τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για τέτοιου τύπου ζητήματα.

Σε ερώτηση σχετικά με την πιθανότητα, παρά τη θετική σύσταση της Επιτροπής, να μην αποφασιστεί τον Δεκέμβριο έναρξη διαπραγματεύσεων για την ΠΓΔΜ και γενικά σχετικά με την προοπτική μακροχρόνιας καθυστέρησης στην πρόοδο της χώρας, λόγω των αντιρρήσεων της Αθήνας, ο Ρεν δήλωσε ότι «προτιμώ να μην φανταστώ αυτό το σενάριο. Πιστεύω ότι οι ηγέτες των δύο χωρών θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να διευθετήσουν το ζήτημα, ώστε να αποφύγουμε επιπλέον προβλήματα».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.