ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δεσμεύσεις για κοινωνική ένταξη των ματαναστών έδωσε ο Γ. Παπανδρέου

14:51 - 04 Νοε 2009 | Πολιτική
Τη δέσμευση της κυβέρνησης για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας από τους μετανάστες δεύτερης γενιάς τόνισε σήμερα ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά την έναρξη του «3ου Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη» στο Μέγαρο Μουσικής.


Η κυβέρνηση, επισήμανε, έχει δεσμευτεί για τόνωση της συμμετοχής των μεταναστών στην πολιτική ζωή της χώρας, μέσω της δυνατότητας απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας, «κυρίως της λεγόμενης δεύτερης γενιάς», τη θεσμοθέτηση διαλόγου με τις μεταναστευτικές οργανώσεις και τις σχετικές ΜΚΟ, αλλά και με τη συμμετοχή των μακροχρονίως διαμενόντων μεταναστών στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση, κάτι που, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, αποτελεί και επιταγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


«Στόχος μας είναι να αντιμετωπίσουμε την παράνομη μετανάστευση με γνώμονα την εδραίωση των ενταξιακών μας πολιτικών, αλλά και το σεβασμό στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, με αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων, πληρέστερη αξιοποίηση των θεσμικών δυνατοτήτων επιστροφής στις χώρες καταγωγής, και με την αναθεώρηση της πολιτικής χορήγησης πολιτικού ασύλου που σήμερα υπολείπεται των υποχρεώσεών μας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Για τους μετανάστες, η πολιτική της κυβέρνησής μας θα είναι η δραστική προώθηση των μέτρων ένταξης και κοινωνικής συμμετοχής για την επίτευξη μιας κοινωνικά συνεκτικής και δίκαιης Ελλάδας. Στόχος μας η καταπολέμηση της ανισότητας και του φόβου στην κοινωνία».

Η έναρξη του φόρουμ έγινε παρουσία του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, υπουργών και υφυπουργών της κυβέρνησης.

Ο Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε «ευτυχή σύμπτωση» και «μεγάλο συμβολισμό» το γεγονός ότι το φόρουμ διεξάγεται στην Ελλάδα, μια χώρα που, όπως είπε, γνωρίζει καλά τι θα πει μετανάστευση και πως μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος όλων.


«Πρέπει να ανοίξουμε νέους δρόμους σκέψης και πολιτικής για τη ρύθμιση αυτού του φαινομένου, που θα επιτρέπει να αποφευχθούν ακραίας μορφής προβλήματα που συχνά συναντάμε, όπως είναι ο ρατσισμός, το εμπόριο ανθρώπινων ψυχών, η βάρβαρη εκμετάλλευση γυναικών και παιδιών».


«Η μετανάστευση δεν είναι φαινόμενο της σημερινής εποχής», επεσήμανε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως καθ' όλη τη διάρκεια της ιστορίας υπήρξε «όχι περιφερειακό φαινόμενο, αλλά κομβικό για την εξέλιξη του κόσμου μας, τον πολιτισμό, τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τις κοινωνίες μας αλλά και τους ίδιους τους εαυτούς μας».


«Η ανάπτυξη και η μετανάστευση αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία και προσφέρουν τη δυνατότητα να αντιληφθούμε και τις ευεργετικές δυνατότητες μιας ρυθμιζόμενης μετανάστευσης, διότι η ανάπτυξη μειώνει τη μετανάστευση στις χώρες αποστολής, αλλά και αυξάνει και την ανάπτυξη», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.