ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Α. Σαμαράς: Απο την κρίση θα βγούμε με ανάπτυξη

09:13 - 02 Δεκ 2009 | Πολιτική
Την διεύρυνση της φορολογητέας ύλης, την απενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας, την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων των αγορών και την μείωση των αντιπαραγωγικών δημοσίων δαπανών έθεσε ως προϋποθέσεις για την αλλαγή αναπτυξιακού μοντέλου και την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας την Τρίτη στο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

Ο Α.Σαμαράς χαρακτήρισε πολύ σοβαρή την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας σημειώνοντας όμως «ότι αυτό δεν σημαίνει ότι βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την χρεοκοπία» αφού, όπως είπε, και η Κομισιόν «διακήρυξε ότι είναι αδιανόητο κράτη μέλη της ευρωζώνης να χρεοκοπήσουν». «Δεν πρέπει να εξαπολύσουμε φοροεπιδρομή στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις» είπε ο κ. Σαμαράς και εξήγησε οτι «υπάρχουν πολλοί, επιχειρήσεις και νοικοκυριά, που βρίσκονται ήδη στο όριο. Κι αν τους πιέσουμε κι άλλο, θα βρεθούν κάτω από το νερό. Και μια τέτοια πίεση δεν θα φέρει περισσότερα έσοδα, θα φέρει περισσότερα 'λουκέτα' επιχειρήσεων, θα φέρει περισσότερη ανεργία, θα φέρει κρίση ρευστότητας στην αγορά, άρα απώλεια εσόδων κλπ. Τελικά μια τέτοια πίεση στην αγορά και στην κοινωνία σε συνθήκες κρίσης, θα προκαλέσει μείωση δημοσίων εσόδων και αύξηση κυκλικών δαπανών. Αρα διόγκωση των ελλειμμάτων».

Ο Α.Σαμαράς προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι αν καταφύγουν στην φοροεπιδρομή «θα μας βρουν απέναντί τους». Τάχθηκε υπέρ της περιστολή της φοροδιαφυγής με τη μέθοδο των «τεκμηρίων κατανάλωσης». «Μιλάμε για τις κραυγαλέες περιπτώσεις, όπου φορολογούμενοι που διάγουν πολυτελή διαβίωση, δηλώνουν, παρ' όλα αυτά, εισοδήματα φτώχειας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ. Ακολούθως είπε ότι το κράτος θα πρέπει να φροντίσει ώστε να μειωθούν οι επιβαρύνσεις στην επιχειρηματική δραστηριότητα και να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να γίνουν πιο ανταγωνιστικές επανεξετάζοντας «τη φορολογία της, άμεση και έμμεση, τις εργοδοτικές εισφορές της, τις εισφορές υπέρ τρίτων, πάσης φύσεων τέλη, επιβαρύνσεις, πνευματικά δικαιώματα, κάθε λογής 'χαράτσια' που πληρώνουν».

Ο Α.Σαμαράς είπε ότι είναι απαραίτητο να αντιμετωπισθούν οι στρεβλώσεις των αγορών και εξήγησε πως «όταν ανεβαίνει το κόστος ανεβαίνουν και οι τιμές. Όμως, όταν πέφτει το κόστος, δεν υποχωρούν οι τιμές. Συνέβη με το πετρέλαιο και με τα επιτόκια, δηλαδή με τις δόσεις των δανείων, καταναλωτικών, επιχειρηματικών και στεγαστικών. Αυτό, μεταξύ πολλών άλλων, σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα στρεβλώσεων στις αγορές μας. Αλλού το πρόβλημα είναι μονοπώλια, αλλού ολιγοπωλιακές πρακτικές, αλλού καταχρήσεις 'δεσπόζουσας θέσης', αλλού καρτέλ, κι αλλού εμπόδια εισόδου νέων επιχειρήσεων. Στρεβλώσεις θεωρώ ακόμα κι εκείνες τις επιβαρύνσεις της επιχείρησης που δεν τις προκαλεί το κράτος, αλλά η απουσία του, όπως το παρά-εμπόριο: όταν βλέπει ο καταστηματάρχης παράνομους πλανόδιους να πουλάνε έξω από τη βιτρίνα του ίδια προϊόντα με τα δικά του, ή απομιμήσεις τους, σε πολύ χαμηλότερο κόστος. Αυτό αποτελεί αθέμιτο ανταγωνισμό που σκοτώνει το εμπόριο και την οικονομία γενικότερα».

Πρέπει να εξαλείψουμε τις στρεβλώσεις γιατί μόνο έτσι θα απελευθερώσουμε το δυναμισμό της ελληνικής οικονομίας θα αρχίσουμε να παράγουμε υγιή δημόσια έσοδα, τα οποία, με τη σειρά τους, θα αρχίσουν να «απορροφούν» τα ελλείμματα, είπε ο κ. Σαμαράς. Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι θα πρέπει να επανεξετασθούν οι δαπάνες του προυπολογισμού και να μειωθούν εκείνες που δεν βοηθούν την οικονομία να γίνει πιο αποδοτική και δεν έχουν κοινωνική ανταποδοτικότητα. Θα βγούμε από την κρίση με ανάπτυξη όχι με συμπίεση, είπε ο Α.Σαμαράς και πρόσθεσε: «ανταγωνιστικότητα παντού· σας μίλησα για τον κοινωνικό φιλελευθερισμό ένα σύστημα ιδεών που κυριαρχούν πια παντού στην Ευρώπη και είναι καιρός να επικρατήσουν και στην Ελλάδα».

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατέληξε λέγοντας ότι «φιλελευθερισμός στην οικονομική δραστηριότητα και στην υποβοήθηση της επιχειρηματικότητας με την μείωση του εργοδοτικού κόστους, κοινωνική ευαισθησία με στήριξη των ασθενέστερων και ρυθμιστικός ρόλος του κράτους είναι τα προτάγματα του κοινωνικού φιλελευθερισμού. Οι φιλελεύθερες ιδέες και η πίστη στην ιδιωτική πρωτοβουλία μπορούν να έχουν κοινωνικά προτάγματα, αντίστοιχα, η ανάπτυξη και η κοινωνική δικαιοσύνη, η αγορά και η κοινωνία, παντρεύονται αβίαστα».


 

Copyright © 1999-2022 Premium S.A. All rights reserved.