ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παραδόθηκε η ετήσια έκθεση της Ε.Σ.Α.μεΑ. στον Πρόεδρο της Βουλής

17:32 - 03 Δεκ 2009 | Πολιτική
Τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Φίλιππο Πετσάλνικο επισκέφθηκε σήμερα, την Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, αντιπροσωπεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) με επικεφαλής τον Πρόεδρό της κ. Γιάννη Βαρδακαστάνη και του παρέδωσε την Ετήσια Έκθεση της Συνομοσπονδίας για το έτος 2009, η οποία ήταν και σε ψηφιακή μορφή (στικ).

Στην Ετήσια Έκθεση, εκτός από την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας για τα άτομα με αναπηρία, περιλαμβάνεται και η πρόταση της Συνομοσπονδίας για τη θέσπιση Εθνικού Προγράμματος Δημόσιων Πολιτικών για την Αναπηρία.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, κατά τη συνάντηση, θεώρησε χρήσιμη τη συζήτηση της Έκθεσης στην Ολομέλεια της Βουλής, όπως είχε συμβεί και στο παρελθόν επί προεδρίας κ. Απόστολου Κακλαμάνη, ενώ διαβεβαίωσε τη Συνομοσπονδία ότι θα μεταφέρει στον Πρωθυπουργό το αίτημα για σύγκληση, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, του Υπουργικού Συμβουλίου για τα ζητήματα των αναπήρων.

Πρόεδρος Ε.Σ.Α.μεΑ.: «Διεκδικούμε το αυτονόητο»

Παραδίδοντας την Έκθεση στον Πρόεδρο της Βουλής, ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία κ. Βαρδακαστάνης επεσήμανε ότι «τα άτομα με αναπηρία είναι μια από τις ομάδες του πληθυσμού που βιώνουν κοινωνικό αποκλεισμό και άνιση μεταχείριση ακόμα και σε συνθήκες κοινωνικής και οικονομικής ευημερίας, πόσο μάλλον σε συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής κρίσης».

«Εμείς λέμε -τόνισε χαρακτηριστικά- ότι αν σε πολλά πράγματα η χώρα πρέπει να αλλάξει σελίδα, στις πολιτικές για την αναπηρία πρέπει να αλλάξει βιβλίο, καθώς πραγματικά η κατάσταση που βιώνουν τα άτομα με αναπηρία στην καθημερινότητά τους, σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους, είναι δραματική».

Ο κ. Βαρδακαστάνης ανέφερε ότι στην Ετήσια Έκθεση περιλαμβάνονται συγκεκριμένα μέτρα πολιτικής, για το πώς η ελληνική πολιτεία πρέπει να αντιμετωπίσει τα ζητήματα της αναπηρίας και ζήτησε από τον κ. Πετσάλνικο η Βουλή να υποστηρίξει θερμά αυτή την πρωτοβουλία, ώστε να λάβει σάρκα και οστά ένα τέτοιο Εθνικό Πρόγραμμα. Όπως τόνισε, έχουν ήδη ξεκινήσει την επεξεργασία ώστε να πάρει τη μορφή Σχεδίου Νόμου.

Σε ό,τι αφορά στην πρόταση για σύγκληση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Βαρδακαστάνης ανέφερε ότι «εμείς που εκπροσωπούμε το 10% του ελληνικού λαού, δικαιούμαστε μια συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που θα βάλει μετρήσιμους στόχους και θα χαράξει πολιτικές για μια νέα πορεία της χώρας με στόχο να έχουμε το καινούργιο, το δίκαιο και το ισότιμο». Και κατέληξε: «Νομίζω ότι διεκδικούμε το αυτονόητο, αλλά σε αυτή τη χώρα, κ. Πρόεδρε, δυστυχώς κυνηγούμε το αυτονόητο. Έτσι, πρέπει να συνδυάζουμε πάντα το όνειρο για μια Ελλάδα της ισοτιμίας με το αυτονόητο για μια Ελλάδα της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Πρόεδρος Βουλής: «Καθημερινή η προσπάθειά μας»

Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος επισήμανε ότι: «η προσπάθειά μας γι’ αυτή την κοινωνική ομάδα πρέπει να είναι καθημερινή. Δεν αρκεί μόνο μια μέρα το χρόνο, πανηγυρικά, να δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στα θέματα που απασχολούν τα άτομα με αναπηρία, αλλά να δραστηριοποιούμαστε κάθε μέρα».

Διαβεβαίωσε τον Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας ότι «ως Κοινοβούλιο θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό, ώστε οι πολιτικές αυτές να πάρουν σάρκα και οστά».

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.