ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γ. Παπανδρέου-Γ. Παπακωνσταντίνου: Καθησυχάζουν τις αγορές

12:54 - 11 Δεκ 2009 | Πολιτική
Η Ελλάδα θα καλύψει τις δανειακές της υποχρεώσεις και θα μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού κάτω από το 3% του ΑΕΠ σε μια τετραετία, τόνισε ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters. Στο μεταξύ, Η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει ότι είναι απαραίτητο να αποφευχθεί το ενδεχόμενο της προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ", τόνισε ο υπουργός οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συντέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα " Le Figaro".

«Θα μειώσουμε το έλλειμμα με συστηματικές αλλαγές και σκοπεύουμε να το πράξουμε εντός μιας τετραετίας. Είναι ένα πολύ ξεκάθαρο πρόγραμμα και είμαστε απόλυτα αποφασισμένοι να το τηρήσουμε» είπε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη που έγινε στο περιθώριο της Ευρωπαϊκής Συνάντησης Κορυφής.

Ο Πρωθυπουργός διέψευσε επίσης τις φήμες ότι η Ελλάδα θα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη λόγω του υψηλού της χρέους. «Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ενδεχόμενο. Δύο από τους πλέον εξέχοντες Ευρωπαίους που γνωρίζουν πολύ καλά τα θέματα της οικονομίας- ο πρόεδρος του Eurogroup, Jean-Claude Juncker, και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet τόνισαν ότι η Ελλάδα δεν θα οδηγηθεί σε χρεοκοπία».

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ακόμη ότι «είμαστε μια υπεύθυνη χώρα και θα ανταποκριθούμε στις ευθύνες μας. Είμαστε μια νέα κυβέρνηση με νωπή λαίκή εντολή για αλλαγές και κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Έχουμε την αμέριστη υποστήριξη του λαού».


Γ. Παπακωνσταντίνου: Δεν θα προσφύγουμε στο ΔΝΤ

Η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει ότι είναι απαραίτητο να αποφευχθεί το ενδεχόμενο της προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ", τόνισε ο υπουργός οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συντέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα " Le Figaro". Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ακόμη ότι ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings " ξεχνά στοιχεία" κατά την αξιολόγησή του.


"Την προηγούμενη εβδομάδα λάβαμε ενθαρρυντικά μηνύματα από το Ecofin και το Eurogroup στις Βρυξέλλες, που άφησαν να εννοηθεί ότι βρισκόμαστε στη σωστή κατεύθυνση. Η αξιολόγηση του Fitch μάς βλαπτει,διότι συνιστά μια ένδειξη απώλειας αξιοπιστίας " λέει ο υπουργός και εξηγεί :

"Το σφάλμα δεν είναι δικό μας, είναι σφάλμα του παρελθόντος. Η ευθύνη ανήκει στην προηγούμενη κυβέρνηση.Ο οίκος δεν έλαβε υπόψη το τι κάνει αυτή τη στιγμή η νέα κυβέρνηση. Προετοιμάζουμε έναν προϋπολογισμό θεληματικό μα δύσκολο. Πρόκειται για μια ουσιαστική προσπάθεια.

Προβλέπει τη μείωση των δαπανών στο δημόσιο τομέα. Στην ουσία, αυτό που προκαλεί ανησυχία στον οίκο (Fitch), είναι ο μεσοπρόθεσμος ορίζοντας. Προς την κατεύθυνση αυτή, έχουμε ξεκινήσει εις βάθος διαβουλεύσεις για το φορολογικό σύστημα της χώρας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουν περάσει μόλις πενήντα ημέρες από τότε που αναλάβαμε την εξουσία. Είναι λίγο το χρονικό διάστημα, για να αποδείξουμε πόσο είμαστε αποφασισμένοι να περιορίσουμε το δημόσιο χρέος. Θεωρούμε ότι κάθε ημέρα που περνά, κερδίζουμε λίγη περισσότερη αξιοπιστία. Ο Fitch το ξεχνά αυτό ".

Σε άλλο ερώτημα για το εάν θα προστρέξει η Ελλάδα στο ΔΝΤ στην περίπτωση που τα πράγματα δεν εξελιχθούν ομαλά, ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε :"Έχει, ήδη, γίνει αναφορά στο ζήτημα αυτό στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο ώστε να μη φτάσουμε σε αυτό το σημείο

Ο υπουργός ανέπτυξε στη συνέχεια τις θέσεις του για το πως σκέπτεται να συνδυάσει μιά πολιτική λιτότητας με τα μέτρα που είναι απαραίτητα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας:

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.