ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τουρκία: Απαγορεύτηκε η λειτουργία του Κουρδικού Κόμματος

20:25 - 11 Δεκ 2009 | Πολιτική
Στην απαγόρευση λειτουργίας του Κουρδικού Κόμματος (DTP) προχώρησε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας επικαλούμενο διασυνδέσεις με το PKK. Επίσης, αφαιρέθηκαν τα πολιτικά δικαιώματα 37 μελών του κόμματος, «εξορίστηκε» από τη Βουλή ο ηγέτης του DTP Αχμέτ Τουρκ.

Από το 1963 πρόκειται για το 25ο κόμμα που απαγορεύεται η λειτουργία του στην Τουρκία, και από το 1993 το Κόμμα Δημοκρατικής Κοινωνίας είναι το πέμπτο που τίθεται εκτός νόμου με δικαστική απόφαση.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας απαγόρευσε σε 37 μέλη του DPT τη συμμετοχή σε πολιτικό κόμμα για διάστημα μίας πενταετίας, περιλαμβανομένης της Λεϊλά Ζάνα. Δύο βουλευτές του Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας αποπέφθηκαν από την τουρκική Εθνοσυνέλευση, περιλαμβανομένου του Αχμέτ Τουρκ και του συμπρόεδρου του κόμματος.

Η ετυμηγορία του δικαστηρίου κινδυνεύει να προκαλέσει ανάφλεξη εν μέσω γενικευμένου κλίματος έντασης γύρω από το Κουρδικό, και να περιπλέξει περαιτέρω τις προσπάθειες της κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν να προχωρήσει σε «άνοιγμα» στους Κούρδους για τον τερματισμό της 25ετούς σύγκρουσης.

Φέρνει, δε, την Τουρκία σε δεινή θέση έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία είχε προειδοποιήσει κατά της απαγόρευσης του Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας επισημαίνοντας ότι συνιστά παραβίαση των δικαιωμάτων των Κούρδων.

Την υπόθεση έφερε ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου ο εισαγγελέας Αμπντουραχμάν Γιαλτσινκάγια, ο οποίος είχε επιχειρήσει ανεπιτυχώς να θέσει εκτός νόμου το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το 2008 με την κατηγορία ότι προβαίνει σε ενέργειες που αντιβαίνουν στον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους.

Στελέχη του DTP έχουν αντιμετωπίσει δεκάδες διώξεις, κυρίως για στήριξη του αυτονομιστικού κινήματος του PKK και του φυλακισμένου ηγέτη του PKK Αμπντουλάχ Οτζαλάν.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.