ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δ. Δρούτσας: Η Τουρκία δεν θα λάβει λευκή επιταγή για την Ε.Ε.

10:42 - 15 Δεκ 2009 | Πολιτική
Η ’γκυρα δεν θα λάβει λευκή επιταγή από την Ελλάδα για την ένταξή της στην ΕΕ τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, κατά την συζήτηση επερώτησης του ΛΑΟΣ για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και το Σκοπιανό. Για την ΠΓΔΜ τόνισε πως η εθνική κόκκινη γραμμή αποτελεί κατάκτηση που πρέπει να διαφυλάξουμε, ενώ για το Κυπριακό επανέλαβε τη στήριξη στον Δημ.Χριστόφια, λέγοντας πως «δεν χωράνε απειλές για διχοτόμηση».

Συγκεκριμένα, ο κ. Δρούτσας υπογράμμισε πως οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δεν αποτελούν αυτοσκοπό και πρέπει να καταλήξουν σε κάποιο συμπέρασμα εντός εύλογου χρονικού διαστήματος. «Θεωρώ ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας είναι η μόνη μας διαφορά. Σε περίπτωση που με τις διερευνητικές επαφές δεν υπάρξει συμφωνία, ας προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Τα όποια άλλα ζητήματα στο Αιγαίο, αποτελούν μονομερείς διεκδικήσεις της Τουρκίας σε βάρος της εθνικής κυριαρχίας μας, και δεν μπορούν να τεθούν, ούτε καν προς συζήτηση. Δεν συζητούμε άλλα θέματα. Τέλος».

Αναφερθείς στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Δρούτσας σημείωσε πως σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, «θέτουμε και πάλι τα προβλήματα στο διεθνές προσκήνιο. Την περασμένη εβδομάδα, καταφέραμε να βάλουμε κάποια πράγματα και πάλι στην σωστή τους θέση. Είμαστε και πάλι στην αρχή: Ξαναπιάνουμε το νήμα σε διαφορετική διεθνή συγκυρία και θα χρειαστεί μεγαλύτερη προσπάθεια για την υλοποίηση των στόχων μας. Όμως έχουμε αυτοπεποίθηση, σχέδιο, εμπειρία και την σιγουριά ότι θα τα καταφέρουμε».

Μάλιστα, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ, στη δευτερολογία του υπενθύμισε πως «πετύχαμε τη διαγραφή επικίνδυνων διατυπώσεων, όπως περί διμερών διαφορών που δεν θα πρέπει να εμποδίζουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, πετύχαμε να καλείται η Τουρκία να εκπληρώσει πλήρως τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, να επαναλαμβάνεται η προϋπόθεση των σχέσεων καλής γειτονίας και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών - και το σημαντικότατο επίτευγμα, να γίνεται για πρώτη φορά αναφορά στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας».

Για τις σχέσεις Ελλάδας-ΠΓΔΜ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, τόνισε πως «η εθνική κόκκινη γραμμή της μίας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις, αποτελεί κατάκτηση που πρέπει να διαφυλάξουμε, γιατί αποτελεί και την διαπραγματευτική μας δύναμη». Ο κ. Παπανδρέου δέχτηκε να συναντηθεί με τον κ. Γκρουέφσκι στις Πρέσπες, αποδεικνύοντας σε όλο τον κόσμο πως η Ελλάδα είναι έτοιμη για λύση, «αλλά αυτό δεν αλλάζει το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης».

Όσο για τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, στο χέρι του είναι να συμβάλλει στην πρόοδο της χώρας του ή να μείνει στην ιστορία ως ο ηγέτης που την έστρεψε στον εθνικισμό του βαλκανικού παρελθόντος, υπογράμμισε ο κ. Δρούτσας.

Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ επανέλαβε πως η Ελλάδα στηρίζει την πρωτοβουλία του προέδρου Δημήτρη Χριστόφια και υπογράμμισε πως «δεν χωράνε απειλές για διχοτόμηση». Στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών δόθηκε σκληρή μάχη μαζί με την Κύπρο σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο περιβάλλον, καθώς πολλές χώρες, με επικεφαλής την προεδρεύουσα Σουηδία και την Μ. Βρετανία, εμπόδισαν με κάθε τρόπο την επιβολή συλλογικών επιπρόσθετων κυρώσεων στην Τουρκία.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.