ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση για την Προϋπολογισμό

15:08 - 21 Δεκ 2009 | Πολιτική
Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται στη Βουλή η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2010, με την κυβέρνηση να κάνει λόγο για την αναγκαιότητα εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών και την αντιπολίτευση να στηλιτεύει κομμάτια του νομοσχεδίου. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τετάρτης με ονομαστική ψηφοφορία. Παράλληλα, αρχίζει την Τρίτη ο διάλογος για τις ριζικές αλλαγές στη φορολογία και τον Μάρτιο θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο.  

Γ.Παπακωνσταντίνου: Οι υπαίτιοι για το ναυάγιο της χώρας να σωπάσουν

Σφοδρή επίθεση στη ΝΔ εξαπέλυσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου. "Μπορώ να αντιληφθώ την έλλειψη πολιτικού θάρρους να σταθούν μπροστά στους πολίτες και να ζητήσουν συγγνώμη για τη ζημιά που έχουν προκαλέσει στον τόπο. Όμως δεν μπορώ να διανοηθώ πως είναι δυνατόν μετά από όλα αυτά να εγκαλούν τη νέα κυβέρνηση για δήθεν λογιστικές αλχημείες και τεχνητή αύξηση του ελλείμματος", είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ Παπακωνσταντίνου μίλησε «για ξεκάθαρη επιλογή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να μην επιβαρυνθούν τα χαμηλά εισοδήματα, παρά την προσπάθεια τρομοκρατίας που γίνεται από ορισμένους», ενώ καυτηρίασε έντονα τόσο την οικονομική πολιτική που ακολούθησε η ΝΔ όσο και τη στάση που έχουν σήμερα τα στελέχη της .

    Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών «η κυβέρνηση της ΝΔ εγκατέλειψε στη μέση του πελάγους το καράβι λίγο πριν βουλιάξει και εμείς καλούμαστε σήμερα να το οδηγήσουμε σε πιο ήρεμα και ασφαλή νερά».

    «Δυστυχώς δείχνει να είναι αμετανόητη, να μην έχουν τα στελέχη της το πολιτικό θάρρος να ζητήσουν συγγνώμη από τους Έλληνες πολίτες γιατί στη διάρκεια των πεντέμισι χρόνων διακυβέρνησης τους, οδήγησαν τη χώρα σε αυτό τον πρωτοφανή δημοσιονομικό εκτροχιασμό και διέσυραν διεθνώς το κύρος της χώρας», τόνισε.

    Στη συνέχεια, ο κ Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για χιονοστιβάδα αρνητικών δημοσιευμάτων και σχολιασμών από τα διεθνή μέσα και τις διεθνείς αγορές γιατί η Ελλάδα, όπως είπε, έχει έλλειμμα αξιοπιστίας, με ευθύνη της ΝΔ και πρόσθεσε ότι « σε αυτή την ιστορία της ανυποληψίας εμείς θα βάλουμε τέλος».

ΝΔ: Θετικά ορισμένα μέτρα, αλλά το χρέος είναι παιδί του ΠΑΣΟΚ

"Θετικά" χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος κάποια από τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν στο Ζάππειο, υπογράμμισε όμως ότι "απουσιάζει το πλήρες εθνικό σχέδιο". Ταυτόχρονα είπε ότι η ΝΔ θα κάνει την αυτοκριτική της και θα αναλάβει το μερίδιο των ευθυνών που της αναλογούν, "γιατί το υψηλό δημόσιο χρέος είναι παιδί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ".

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ζήτησε ακόμη από την κυβέρνηση να μη σπαταλά δυνάμεις σε ανοίκειες επιθέσεις κατά της ΝΔ με ευτελείς παρομοιώσεις, αλλά να κοιτάξει τις συμπεριφορές έναντι του ιδίου από τους συναδέλφους του- μέλη του υπουργικού συμβουλίου, αλλά και το κόμμα του κι ακόμη να σπεύσει να πείσει τον πρωθυπουργό να κάνει το καθήκον του, δηλαδή να πιάσει γερά το τιμόνι και να οδηγήσει τη χώρα έξω από τη φουρτούνα της κρίσης».

    Ο κ.Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι 75 ημέρες μετά τις εκλογές η εικόνα της κυβέρνησης δεν είναι αυτή που είχε υποσχεθεί, πρόσθεσε όμως ότι ο μόνος τομέας στον οποίο τα πηγαίνει καλά η κυβέρνηση είναι στον επικοινωνιακό χώρο: «Ήταν επιτυχημένα τα πρώτα επικοινωνιακά τρικ. Μόνο που τα πυροτεχνήματα κρατάνε λίγο».

    Ως παράδειγμα έφερε το νέο τρόπο στελέχωσης των γενικών γραμματειών και των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, σημειώνοντας ότι από τα 35.000 βιογραφικά που έστειλαν συμπολίτες μας επιλέχθηκαν πρώην σύμβουλοι υπουργών, κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ ή «αστέρες της κομματικής πυραμίδας».

    Η γενική εικόνα του πρωθυπουργού, υπογράμμισε ο κ.Παναγιωτόπουλος, χαρακτηρίζεται από ατολμία, αβουλία και διάθεση ισορροπίας μεταξύ στελεχών του που αντιπαρατίθενται, όπως ο υπουργός Οικονομικών και η υπουργός Οικονομίας.

    Χαρακτήρισε θετικά κάποια από τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν στο Ζάππειο, υπογράμμισε όμως ότι «απουσιάζει το πλήρες εθνικό σχέδιο». Ταυτόχρονα είπε ότι η ΝΔ θα κάνει την αυτοκριτική της και θα αναλάβει το μερίδιο των ευθυνών που της αναλογούν, «γιατί το υψηλό δημόσιο χρέος είναι παιδί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ».

ΚΚΕ: Συνεχίζεται ο ταξικός προϋπολογισμός 

    «Συνεχίζεται η υποστήριξη του ταξικού Προϋπολογισμού από την κυβέρνηση, αλλά και την ΝΔ και το ΛΑΟΣ. Και στηρίζεται με την κινδυνολογία και την τρομοκράτηση του λαού ώστε να αποδεχθούν οι εργαζόμενοι το μη χείρον», τόνισε στη Βουλή ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

    Ο κος Χαλβατζής σχολίασε και την αναφορά του υπουργού Οικονομικών περί της «οργής των εταίρων μας» και την «ανυποληψία της χώρας» λέγοντας: «Σιγά ρε παιδιά! Μήπως πήραν και κανένα μαστίγιο και άρχισαν να δέρνουν; Τι λέτε στους εργαζόμενους; «Σκάστε και δουλέψτε»; Και μας είπε ο κος υπουργός στρεφόμενος προς εμάς, ότι «κάποιοι φοράνε παρωπίδες». Νομίζουμε πως εσείς φοράτε παρωπίδες - για αυτό και συνεχίζετε αυτές τις αντιλαϊκές επιλογές, τις οποίες έχετε ψηφίσει στις Συνόδους Κορυφής και στις Συνόδους των Υπουργών» ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

ΛΑΟΣ: Φάντασμα ακρότητας ο προϋπολογισμός

Ο γενικός εισηγητής του ΛΑΟΣ Κώστας Αϊβαλιώτης, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2010, ως το «φάντασμα ακρότητας νούμερο 2» που έρχεται, όπως είπε, ως συνέχεια του περσινού που είχε καταθέσει η κυβέρνηση της ΝΔ.

    «Ελάχιστα διαφέρουν μεταξύ τους οι προϋπολογισμοί των δύο κομμάτων. Για τους Έλληνες, έχουν καταντήσει να είναι σειρά εφιαλτικών ταινιών τρόμου», σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Ο κ Αϊβαλιώτης, υποστήριξε ότι και σε αυτό το νέο προϋπολογισμό του ΠΑΣΟΚ, δεν υπάρχει ούτε δίκαιη κατανομή φόρων, ούτε κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά είναι στη λογική του μαστίγιου και του καρότου.

    «Το καρότο είναι η υπόσχεση για τη μείωση του ελλείμματος, και το μαστίγιο τα 400 ευρώ που χρεώνετε τον κάθε Έλληνα», τόνισε




Τελευταία τροποποίηση στις 18:16 - 23 Δεκ 2009
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.