ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συνεδριάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για το Ασφαλιστικό

10:40 - 22 Δεκ 2009 | Πολιτική
Συνέρχεται την Τρίτη η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Στο τραπέζι του διαλόγου αναμένεται να κατατεθεί από την πλευρά των συνδικάτων σειρά προτάσεων για τη στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων.

Η ΓΣΕΕ θα προτείνει την καθιέρωση «ασφαλιστικού φόρου», από τον οποίο ωστόσο δεν θα επηρεαστούν μισθωτοί και συνταξιούχοι, ώστε να στηριχτούν οικονομικά τα Ταμεία.

Οι νέοι πόροι για τα Ταμεία μπορεί να βρεθούν από τμήμα της κερδοφορίας των δημόσιων επιχειρήσεων και ποσοστό του προϊόντος της αποκρατικοποίησης δημόσιων επιχειρήσεων, τη θέσπιση ειδικής έκτακτης επιβάρυνσης στα υψηλά εισοδήματα, την έκτακτη φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών των επιχειρήσεων και ποσοστό από τις εισπράξεις του ΟΠΑΠ από τυχερά παιχνίδια.

Από την πλευρά των επαγγελματοβιοτεχνών, η ΓΣΕΒΕΕ αναμένεται να καταθέσει στο τραπέζι του διαλόγου πρόταση για επιβολή «ασφαλιστικής εισφοράς» στις επιχειρήσεις, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ο «κουμπαράς» του συστήματος.

Η εισφορά θα είναι ανάλογη με το μέγεθος της κάθε επιχείρησης και θα μπορούσε να υπολογίζεται επί του τζίρου.

Ωστόσο, από την πλευρά του ΣΕΒ υπάρχουν έντονες αντιρρήσεις για τις παραπάνω προτάσεις.

Όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Δ. Δασκαλόπουλος, πρέπει πρώτα να εξασφαλισθεί η μακρόχρονη βιωσιμότητα του συστήματος με τις δομικές αλλαγές που χρειάζονται, με την εφαρμογή των ισχυόντων νόμων και τη μείωση της σπατάλης, της εισφοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας.

Μετά, εκτιμά ότι θα μπορούσαν να γίνουν και χρηματοδοτικές «ενέσεις» στο σύστημα, αν αυτό απαιτείται μεταβατικά μέχρι την οριστική εξυγίανση.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:16 - 22 Δεκ 2009
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.