ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διαξιφισμών συνέχεια στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό

14:42 - 22 Δεκ 2009 | Πολιτική
Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο βουλευτής Επικρατείας Ευάγγελος Αντώναρος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2010 στην Ολομέλεια της Βουλής, λέγοντας πως -αν και προεκλογικά υποστήριζε ότι ήταν πανέτοιμη, ακόμη δεν έχει λάβει κάποιο μέτρο, αλλά συνεχίζει τις ανακοινώσεις προθέσεων. «Όχι μόνο δεν έχει δώσει λύσεις η κυβέρνηση Παπανδρέου, αλλά αντίθετα έβαλε και στο 'ψυγείο' όλες τις πρωτοβουλίες που εγκαίρως είχε αναλάβει η κυβέρνηση Καραμανλή και οι οποίες θα εξασφάλιζαν στο ελληνικό δημόσιο τους αναγκαίους πόρους».  

Ο κ. Αντώναρος επέρριψε ευθύνες για το πιστοληπτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση, σημειώντας ότι οφείλεται στην αντίδραση των αγορών απέναντι στην απραξία. Ακόμη, επανέλαβε την κριτική για το τεχνητό «φούσκωμα» του ελλείμματος.

Έντονη ήταν η αντίδραση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ και βουλευτή Ξάνθης Σωκράτη Ξυνίδη, ο οποίος τόνισε ότι η ΝΔ είναι αμετανόητη, παρά την εκλογική ήττα με 10 και πλέον μονάδες, και σημείωσε πως η κυβέρνηση Καραμανλή παρέδωσε μια χώρα με απόλυτο δημοσιονομικό πρόβλημα. Ακομη, κάλεσε τους βουλευτές της ΝΔ να αφήσουν κατά μέρος τις γενικότητες και να εξηγήσουν στον ελληνικό λαό σε ποια ακριβώς σημεία του Προϋπολογισμού αντιτίθενται.

Κ. Τζαβάρας: Αναβλητική και άβουλη η κυβέρνηση

Αναβλητικότητα και αβουλία απέδωσε στην κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας, μιλώντας επί του προϋπολογισμού. Ο ίδιος είπε ότι θα έπρεπε αντί για τις κατηγορίες ή τα δοξαστικά λόγια να υπήρχε ένας διάλογος συνεννόησης και επικοινωνίας, αλλά «δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν δώσατε ούτε εξηγήσεις ούτε απαντήσεις».

Ο κ. Τζαβάρας είπε ότι με δεδομένο ότι ο σημερινός πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο γνώριζε και είχε προειδοποιηθεί από τον διοικητή της ΤτΕ, αλλά και από τον αρμόδιο κοινοτικό επίτροπο, για την κατάσταση της οικονομίας «ο προϋπολογισμός συντάχθηκε χωρίς την απαραίτητη σύνεση».

Στη λογική αυτή, συνέχισε, παρουσιάστηκε μία «ηθελημένη» υστέρηση εσόδων, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση απάλλασσε τους ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής από τον έκτακτο φόρο, ενώ ματαίωσε τη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους χώρους.

Παρεμβαίνοντας, ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης τόνισε ότι η ΝΔ «δεν θα πρέπει να συνεχίσει να γοητεύεται από την υπόθεση των σκαφών» γιατί ούτε και με τα άλλα μέτρα που πρότεινε υπήρξαν οι αναμενόμενες εισπράξεις.

Υπογράμμισε πάντως, ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει ειδικά για τα σκάφη να ξεκαθαρίσει ποια είναι πράγματι επαγγελματικά, και ποια ιδιωτικά σκάφη αναψυχής έχουν εκμεταλλευτεί «παράθυρα» του νόμου για να τα παρουσιάσουν ως δήθεν επαγγελματικά και θα επιβάλει τους αναλογούντες φόρους.

Δομικά διαχρονικά προβλήματα κυριαρχούν στην Ελλάδα, διογκώνοντας τη δική της κρίση μέσα στη διεθνή, τόνισε μιλώντας επί του προϋπολογισμού ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Πανάρετος.

O κ. Πανάρετος πρόσθεσε, ότι τα εισπρακτικά μέτρα μόνον πρόσκαιρα οφέλη μπορούν να εξυπηρετήσουν, αφού δεν δίνουν λύση στη ρίζα του προβλήματος που είναι η στρεβλή λειτουργία του κράτους και η διαφθορά που αλληλοτροφοδοτούνται και επηρεάζονται.

Λύσεις δεν δίδονται με αλχημικού τύπου προϋπολογισμούς, ούτε με τεχνητή αύξηση του ελλείμματος ή φορολογικές αφαιμάξεις, τόνισε από το βήμα της Βουλής, ο τομεάρχης Μεταφορών και Επικοινωνιών της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:49 - 22 Δεκ 2009
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.