ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γ.Παπανδρέου: «Σοβαρό στοίχημα της χώρας η χορήγηση ιθαγένειας σε μετανάστες β' γενιάς»

19:48 - 22 Δεκ 2009 | Πολιτική
Μια νέα μεταναστευτική πολιτική εγκαινίασε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ενώ έθεσε προς συζήτηση το νομοσχέδιο για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας από μετανάστες δεύτερης γενιάς, όπως επίσης και τα μέτρα για την ενίσχυση για της οδικής ασφάλειας.

Τη συνεδρίαση του Υπουργικού παρακολούθησε και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος κατέθεσε τις σκέψεις του για το πώς η Εκκλησία της Ελλάδος μπορεί να βοηθήσει σε κοινωνικά ζητήματα.

«Οι μετανάστες αποτελούν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της παραγωγικής Ελλάδας, όσο δεν τους εντάσσουμε αρμονικά στην κοινωνία μας τόσο μπορεί να δημιουργούνται ρήγματα στη συνοχή της,» σημείωσε ο Γ. Παπανδρέου, ενώ υπογράμμισε ότι  «η χορήγηση ελληνικής ιθαγένειας στη δεύτερη γενιά μεταναστών δεν είναι ένα στοίχημα που η Ελλάδα έχει την πολυτέλεια να μην κερδίσει».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως στόχος του προτεινόμενου νομοσχεδίου είναι να ανοίξει η πόρτα στα παιδιά μεταναστών που γεννιούνται στη χώρα μας, δηλαδή σε μετανάστες δεύτερης γενιάς.

Σύμφωνα με δηλώσεις του, με το πρώτο κεφάλαιο του νομοσχεδίου εισάγεται νέος τρόπος κτήσης της ιθαγένειας: Με τη γέννηση και τη δήλωση των γονέων του ή του ιδίου. Μπορούν να την αποκτήσουν εφόσον διαμένουν ήδη Ελλάδα πέντε χρόνια.

Ελληνική ιθαγένεια μπορούν να αποκτήσουν και τα παιδιά που φοιτούν στο ελληνικό σχολείο για ορισμένα τουλάχιστον χρόνια, πρόσθεσε ο κ. Ραγκούσης, επιφυλασσόμενος να προβεί σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις.

Χρυσοχοίδης:  «Θα καταπολεμήσουμε την παράνομη μετανάστευση»

Σε σειρά μέτρων για την πάταξη της παράνομης μετανάστευσης αναφέρθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, ενώ δήλωσε ότι «η Ελλάδα δεν είναι πια ξέφραγο αμπέλι. Καταπολεμούμε την ανομία, τις παράνομες διακινήσεις» και «προχωράμε στην πλήρη καταγραφή όλων όσων διαμένουν στη χώρα παράνομα».

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε σε πολιτικές, όπως η απαγόρευση επαναπροώθησης μεταναστών δεύτερης γενιάς στις χώρες τους, το κλείσιμο χώρων φιλοξενίας που δεν πληρούν τις προδιαγραφές και τα μέτρα φύλαξης των συνόρων.

Σχετικά με τη χορήγηση ασύλου, δήλωσε ότι «θέλουμε μια νέα πολιτική ασύλου για τη χώρα, η Ελλάδα απειλείται με καταδίκη, είναι διατεθειμένη να ιδρύσει μια νέα πρωτοποριακή υπηρεσία ασύλου», ενώ πρόσθεσε ότι τους τελευταίους δύο μήνες λειτουργεί πρόγραμμα εθελοντικού επαναπατρισμού με το οποίο 1500 μετανάστες έχουν επιστρέψει στις πατρίδες τους και προανήγγειλε την παρουσία διαπολιτισμικών μεσολαβητών σε αστυνομικά τμήματα σε ένα μήνα από τώρα.

Αναλυτικά, στο Υπουργικό Συμβούλιο συζητήθηκαν:

- Η επέκταση του προγράμματος «Θησέας» για την κατανομή πόρων με στόχο την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών

- Οι αναγκαίες μετακινήσεις συμβούλων και οι συγχωνεύσεις θέσεων ειδικών συνεργατών και μετακλητών υπαλλήλων μεταξύ των υπουργείων βάσει της αναδιάρθρωσης των υπουργείων και των συγχωνεύσεων που έχουν προκύψει

- Το νομοσχέδιο για την ψήφο των ομογενών που διαμένουν στην Ελλάδα και των επί τριετία διαμενόντων μεταναστών στις επόμενες εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

- Η απόδοση ιθαγένειας στα παιδιά μεταναστών που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα

- Μέτρα για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.