ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Α. Λοβέρδος: Υπαρκτός ο κίνδυνος κατάρρευσης του ασφαλιστικού

00:28 - 23 Δεκ 2009 | Πολιτική
Τον κίνδυνο της κατάρρευσης του ασφαλιστικού συστήματος σε περίπτωση που δεν υπάρξει δραστική μεταρρύθμισή του, επανέλαβε ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στη Βουλή. Ο υπουργός τόνισε ότι η πρόσθετη κρατική χρηματοδότηση για το 2009 τριπλασιάστηκε σε σχέση με το 2008: «Από 850 εκατ. ευρώ το 2008, φέτος χρειαστήκαμε 2,47 δισ. ευρώ έκτακτης κρατικής χρηματοδότησης για να δώσουμε συντάξεις Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου και το δώρο των εορτών.»  

Παράλληλα, προέβλεψε ότι τον επόμενο χρόνο η δαπάνη θα ανέλθει στα 3,8 δισ. ευρώ και το 2011 θα ξεπεράσει τα 5,2 δισ. ευρώ.

«Το 2015 ο τότε υπουργός θα βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να ανακοινώσει πως δεν θα δοθούν 14 μηνιαίες συντάξεις και τα δώρα.  Αποδείχθηκε πως όσοι πρόβλεπαν αυτή την εξέλιξη είχαν δίκιο και πως όσοι έλεγαν πως αυτά είναι ψέματα ήταν ανεύθυνοι απέναντι στους ασφαλισμένους και τη χώρα» ανέφερε.

Ο κ. Λοβέρδος τόνισε την προσπάθεια του υπουργείου του για εξοικονόμηση 2 δισ. με την μείωση της δαπάνης για τα φάρμακα, τα αναλώσιμα υλικά και τις ιατρικές υπηρεσίες, καθώς και την προσπάθεια μείωσης της εισφοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας.

«Προσπαθούμε να διευρύνουμε τη βάση εσόδων του συστήματος, δίχως να αυξήσουμε τις εισφορές, που είναι οι μεγαλύτερες στην ΕΕ. Πρώτο μας μέτρο η νομιμοποίηση άνω των 100.000, παρανόμων σήμερα, μεταναστών - ενώ προτάσεις με παρόμοιο περιεχόμενο κάναμε αρκετές στον κοινωνικό διάλογο για το Ασφαλιστικό, όπως π.χ. για την ένταξη στο σύστημα των συνταξιούχων που συνεχίζουν όμως να εργάζονται ανασφάλιστοι».

Ο υπουργός Εργασίας υπενθύμισε ότι ο προϋπολογισμός του 2010 εμπεριέχει την εφαρμογή της προγραμματικής δέσμευσης της κυβέρνησης για τη σταδιακή αύξηση επιδόματος ανεργίας στο 70% του βασικού μισθού, καθώς και τη διεύρυνση των δικαιούχων του ΕΚΑΣ κατά 20.000 - αλλά και την αύξηση κατά 30+20 ευρώ των συντάξεων του ΟΓΑ (από 1ης Οκτωβρίου 2009 και 1ης Ιουλίου 2010).

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.