ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σύσκεψη στο Μαξίμου για τον εκλογικό νόμο

18:14 - 05 Ιαν 2010 | Πολιτική
Σύσκεψη για τον εκλογικό νόμο ξεκίνησε στις 15:30 υπό τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, στο Μέγαρο Μαξίμου. Καθώς ο χρόνος πιέζει, τα κυβερνητικά σχέδια για τον νέο εκλογικό νόμο και την καινούργια διοικητική δομή της χώρας είναι έτοιμα και το μόνο που απομένει είναι η τελική έγκριση του ίδιου του πρωθυπουργού.

Η συζήτηση, πάντως, φαίνεται να οδηγεί στο να υπάρχουν όσο το δυνατόν περισσότερες μονοεδρικές περιφέρειες, ο αριθμός των οποίων σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη αυτή τη στιγμή θα είναι 170.

Οι 125 βουλευτές θα εκλέγονται από λίστα στις ευρείες περιφέρειες και πέντε θα εκλέγονται από την ομογένεια. Η αναλογικότητα του νόμου θα διατηρηθεί στο 86% που προβλέπει ο «νόμος Σκανδαλίδη» και θα διατηρηθεί το πριμ των 40 εδρών στο πρώτο κόμμα. Στις μονοεδρικές θα υπάρχει η δυνατότητα σταυρού.

Σχετικά με τον «Καποδίστρια 2», το σχέδιο προβλέπει συγχωνεύσεις για τη δημιουργία περίπου 500 δήμων. Ο χρόνος γι' αυτές τις αλλαγές πιέζει, αφού όπως έχει ανακοινώσει ο Γ.Παπανδρέου, οι δημοτικές εκλογές που θα διεξαχθούν όχι τον Οκτώβριο, αλλά στις 14 Νοεμβρίου του 2010, θα γίνουν με βάση τον νέο αυτοδιοικητικό χάρτη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.