ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γενικός συντονισμός, συνολικό σχέδιο οι προτάσεις της ΕΣΕΕ στην έναρξη διαλόγου για τη δια βίου εκπαίδευση

11:45 - 07 Ιαν 2010 | Πολιτική
Με αφορμή την έναρξη του Διαλόγου επί του νέου σχεδίου του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων για τη Διά Βίου Εκπαίδευση, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης χαιρέτισε την πρωτοβουλία της Υπουργού για τη δημιουργία ενός Εθνικού Δικτύου Δια Βίου Μάθησης και δήλωσε:

«Η ΕΣΕΕ θεωρεί ότι το ζήτημα της παιδείας είναι κομβικής σημασίας για μία δημοκρατική κοινωνία, η οποία προσπαθεί, ιδιαίτερα στην τρέχουσα συγκυρία, να βρει το βηματισμό της για την προώθηση μιας βιώσιμης ανάπτυξης. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι οι έμποροι λόγω τη φύσης του επαγγέλματός τους, εφαρμόζουν άτυπες μορφές μάθησης, τόσο για τους εργαζόμενούς τους όσο και για τους ίδιους και έχουν αναπτύξει μία κουλτούρα ανανέωσης των γνώσεων και δεξιοτήτων τους.

Για τις εμπορικές επιχειρήσεις το βασικό στοιχείο που πρέπει να εξασφαλίζει ένα υγιές σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης είναι ο συνδυασμός θεωρητικών γνώσεων και πρακτικής άσκησης. Αυτό προϋποθέτει τον ανασχεδιασμό της επαγγελματικής εκπαίδευσης, με έμφαση τόσο στο εκπαιδευτικό προσωπικό όσο και στις υποδομές.

Η εμπειρία του φορέα μας στη Δια Βίου Μάθηση έχει δείξει πόσο πολύτιμη και λειτουργική είναι η μέθοδος της μικτής εκπαίδευσης (blended learning). Ο συνδυασμός παραδοσιακών μεθόδων εκπαίδευσης με πιο σύγχρονες, ιδίως σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση ενηλίκων, επιτρέπει σε εργαζόμενους να διαχειριστούν καλύτερα τον χωρο – χρονικό περιορισμό τους.  Άλλωστε, σε αυτή τη λογική  της μικτής εκπαίδευσης, η ΕΣΕΕ ολοκλήρωσε με επιτυχία το έργο «ΕΡΜΕΙΟΝ» και εκπαίδευσε πάνω από 2.000 εμπόρους σε όλη τη χώρα.

Για την ΕΣΕΕ, ιδιαίτερα σημαντικό είναι το μαθησιακό αποτέλεσμα στην αγορά εργασίας και καταβάλλουμε προσπάθεια να παρακολουθούμε την πορεία και την πρόοδο των εκπαιδευομένων μας, αφού στον κλάδο του εμπορίου η επαγγελματική εκπαίδευση αποτελεί ίσως το μόνο εφόδιο και τίτλο σπουδών των εργαζομένων μας. Άλλωστε, η εκπαιδευτική μας δομή, το ΚΑΕΛΕ, έχει εκπαιδεύσει κατά την διάρκεια των τελευταίων ετών, σε όλη την Ελλάδα, περισσότερους από 80.000 εμπόρους και στελέχη εμπορικών επιχειρήσεων.

Τέλος, ιδιαίτερα θετικά, κρίνουμε την πρόθεση της Υπουργού για αναβάθμιση του ρόλου των Κοινωνικών Εταίρων στην όλη διαδικασία. Ήδη, γύρω από τα θέματα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, έχει επιτευχθεί, σε σημαντικό βαθμό, σύγκλιση απόψεων και πρακτικών μεταξύ των φορέων εκπροσώπησης εργοδοτών και εργαζομένων.  Θεωρούμε ότι η εμπειρία της ΕΣΕΕ είναι σημαντική για τον επερχόμενο διάλογο και γι’ αυτό το λόγο θα καταθέσουμε δημόσια τις προτάσεις μας και δηλώνουμε διαθέσιμοι για περαιτέρω διαβούλευση».

 

Τελευταία τροποποίηση στις 14:23 - 07 Ιαν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.