ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΝΔ: Από μηδενική βάση ο εκλογικός νόμος

15:32 - 07 Ιαν 2010 | Πολιτική
Διακομματική συζήτηση από μηδενική βάση με εκπροσώπους όλων των πολιτικών κομμάτων, για την αλλαγή του εκλογικού νόμου ζητά με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Αντώνης Σαμαράς.

Ο αρχηγός της ΝΔ τονίζει πως πρέπει πρώτα να καταγραφούν, ώστε να καταγραφούν οι συμφωνίες εκεί που είναι δυνατές κι οι διαφωνίες εκεί που είναι αγεφύρωτες ώστε  να μη  συγχέονται οι διαφωνίες επί τεχνικών λεπτομερειών, με τις διαφωνίες αρχών.

Αν και θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε σε κάποια σημεία του, όπως στη διαίρεση των πολύ μεγάλων περιφερειών, δεν μπορούμε να δεχθούμε, ούτε βουλευτές ‘’δύο ταχυτήτων’’, ούτε γενική εφαρμογή των μονοεδρικών περιφερειών, αναφέρει  στην επιστολή του ο αρχηγός της ΝΔ, καταλήγοντας πως με το υπάρχον νομοσχέδιο, προκύπτει διαπιστωμένη διαφωνία απ’ όλες τις πλευρές, ενώ ο εκλογικός νόμος  είναι ένα μείζον ζήτημα, που μόνο συναινετικά μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη μετά από μαραθώνια συνάντηση των κ. Παπανδρέου και Ραγκούση αποφασίστηκε οι αλλαγή να προχωρήσει γρήγορα λόγω και της επιτακτικής διοικητικής μεταρρύθμισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες επικρατέστερο σενάριο είναι οι 1.034 δήμοι και κοινότητες που υπάρχουν σήμερα να  περιοριστούν σε 450-500 νέους δήμους, ενώ τις 57 νομαρχίες θα αντικαταστήσουν οι περιφέρειες.

Τα γεωγραφικά όρια των υφιστάμενων 13 περιφερειών, οι οποίες θα αποτελούν τις αυτοδιοικητικές μονάδες δεύτερου βαθμού με αιρετούς περιφερειάρχες και περιφερειακά συμβούλια, θα παραμείνουν τα ίδια.

Ειδικά για τον εκλογικό νόμο η Κυβέρνηση έχει ταχθεί υπέρ του γερμανικού μοντέλου. Αντίθετα με αυτό είναι τα μικρά κόμματα που υποστηρίζουν πως θα υποστούν αφανισμό.

Οι προτάσεις πάντως προς τον Ραγκούση είναι πολλές καθώς δεν αντιδρά μόνο η αντιπολίτευση αλλά και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Το μόνο βέβαιο πάντως είναι πως θα αυξηθούν σημαντικά οι μονοεδρικές περιφέρειες, σε 180, ενώ θα δημιουργηθούν και 120 ολιγοεδρικές.  Ανοιχτό επίσης είναι το ενδεχόμενο οι μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες να μειωθούν κατά πέντε (από 180 σε 175), ώστε οι πέντε να διατεθούν για την εκπροσώπηση των Ελλήνων του εξωτερικού στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του κ. Ραγκούση, ο νέος εκλογικός νόμος διατηρεί την αναλογικότητα του ισχύοντος και με την εφαρμογή του τα κόμματα θα ελάμβαναν τις ίδιες έδρες που έλαβαν στις τελευταίες εθνικές εκλογές. Η αναλογικότητα του νόμου θα διατηρηθεί στο 86% που προβλέπει ο "νόμος Σκανδαλίδη" και θα διατηρηθεί το πριμ των 40 εδρών στο πρώτο κόμμα. Στις μονοεδρικές θα υπάρχει η δυνατότητα σταυρού.

 

 

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 15:58 - 07 Ιαν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.