ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γ. Ραγκούσης: Η αυτονομία της πολιτικής στο επίκεντρο του νέου εκλογικού νόμου

20:11 - 07 Ιαν 2010 | Πολιτική
Στην ενίσχυση της αυτονομίας της πολιτικής, του ρόλου και του κύρους του βουλευτή, θα στοχεύει το νέο εκλογικό σύστημα που προωθεί η κυβέρνηση, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Γ. Ραγκούσης απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με την επιστολή του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Αντ. Σαμαρά στον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου σχετικά με τον νέο εκλογικό νόμο.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Ραγκούσης δήλωσε:

«Ένα σύστημα που φέρνει τον βουλευτή πιο κοντά στον πολίτη δίνοντας απάντηση στην κρίση αντιπροσώπευσης. Πάνω από όλα, ένα εκλογικό σύστημα που θα συμβάλλει στην πάταξη του μαύρου πολιτικού χρήματος και της διαφθοράς με τον δραστικό περιορισμό των εκλογικών δαπανών, ταυτόχρονα με την ενίσχυση της δημοκρατικής λειτουργίας των πολιτικών κομμάτων αλλά και τον αυστηρό έλεγχο των οικονομικών τους. Όλα αυτά πάντοτε σε ένα πλαίσιο δυνατότητας σχηματισμού στέρεων κυβερνήσεων. Αυτό άλλωστε ακριβώς ήταν και το περιεχόμενο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο των παραπάνω αρχών, αξιοποιούμε τις καλύτερες πρακτικές, τη διεθνή, ιδίως ευρωπαϊκή εμπειρία, προτείνοντας ένα σύστημα που ανταποκρίνεται στις ανάγκες και στις ιδιαιτερότητες του ελληνικού πολιτικού συστήματος, καθώς και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει. Αυτό το έχουμε καταστήσει σαφές εξαρχής, και έχουμε καταγράψει και τις απόψεις που έχουν κατά καιρούς σχετικά διατυπωθεί από κορυφαίους παράγοντες και του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Η διαβούλευση και ο εξαντλητικός διάλογος, όπως έχουν όλοι διαπιστώσει, είναι συστατικό στοιχείο κάθε νομοθετικής μας πρωτοβουλίας. Διαβούλευση που ασφαλώς στην περίπτωση του εκλογικού νόμου πρέπει να γίνει και θα γίνει με όλα τα πολιτικά κόμματα και τους βουλευτές, όπως έχουμε δεσμευτεί. Η διαβούλευση όμως δεν μπορεί να σημαίνει άσκοπη χρονοτριβή, καθώς και δεν απαλλάσσει την κυβέρνηση από την θεσμική της ευθύνη να παρουσιάσει την πρότασή της. Για το σκοπό αυτό, άλλωστε, συστήθηκε επιστημονική επιτροπή υψηλού κύρους.

Στην κατεύθυνση αυτή η κυβέρνηση και στην περίπτωση του νέου εκλογικού συστήματος πριν την κατάθεση σχεδίου νόμου στη Βουλή θα παρουσιάσει, όπως έχει δεσμευτεί τις προτάσεις της. Και πράγματι θα κριθεί για αυτές, όπως και τα άλλα κόμματα για τη δική τους βούληση και αποφασιστικότητα να συμβάλλουν στο να γίνουν οι επόμενες εκλογές με ένα νέο εκλογικό σύστημα που θα εμβαθύνει την δημοκρατία μας και θα προάγει τον δημόσιο βίο του τόπου».

Copyright © 1999-2020 Premium S.A. All rights reserved.