ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αντιδρά η αντιπολίτευση στον Καλλικράτη

13:06 - 11 Ιαν 2010 | Πολιτική
Για πρόχειρο και αποσπασματικό τρόπο που αντιμετωπίζει την υψηλή προτεραιότητα της διοικητικής μεταρρύθμισης της χώρας και ουσιαστικά την υπονομεύει κάνει λόγο η ΝΔ δια του υπεύθυνου του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Χρήστου Ζώη, σχολιάζοντας το σχέδιο Καλλικράτης. Την αντίθεση τους εκφράζουν και τα κόμματα της Αριστεράς, με τον μεν ΚΚΕ να κάνει λόγο για νέο αντιλαϊκό μέτρο, εξαπάτησης, ενώ ο Συνασπισμός χαρακτηρίζει το σχέδιο, ασαφές και ανεπαρκές.


ΝΔ

Η κατατεθείσα πρόταση διακρίνεται από έλλειψη επιχειρησιακού σχεδίου, απουσία της αρχής της επικουρικότητας και ερασιτεχνισμό, επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, στην οποία μεταξύ άλλων υπογραμμίζονται τα εξής:

«Διοικητική μεταρρύθμιση, χωρίς μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης δεν γίνεται. Γι’ αυτή τη μεταρρύθμιση δεν ακούσαμε τίποτα. Διοικητική μεταρρύθμιση, χωρίς πόρους δεν γίνεται. Όμως ακούσαμε υπαινιγμούς για νέους φόρους που πιθανώς αφορούν και αύξηση του ΦΠΑ.
Πρόταση διοικητικής μεταρρύθμισης, χωρίς τη χωρική κατανομή των νέων Δήμων δεν γίνεται. Όμως η Κυβέρνηση απέκρυψε αυτό το κρίσιμο στοιχείο.Διοικητική μεταρρύθμιση, χωρίς νέες αρμοδιότητες με μεταφορά και αντίστοιχων πόρων δεν γίνεται. Όμως και πάλι η Κυβέρνηση δεν είπε τίποτα για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη»

KKE

Για μια ακόμα φορά αναδεικνύεται ότι η αρχιτεκτονική της πολιτικής της κυβέρνησης είναι το ψέμα και η εξαπάτηση. Ενώ προωθεί τα αντιλαϊκά μέτρα που επιθυμούν οι μεγαλοκαπιταλιστές, προκειμένου να ληστέψουν ακόμα πιο πολύ το λαό, ο πρωθυπουργός επιχειρεί με απατηλά συνθήματα και κούφιες διακηρύξεις να τα παρουσιάσει ως φιλολαϊκά. Αντίθετα με όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση με την προώθηση του «Καποδίστρια ΙΙ», που τώρα τον βαφτίζει «Καλλικράτη», το κράτος ενισχύεται εφόσον καθορίζει πλήρως το ρόλο και τη δράση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη κατεύθυνση προώθησης της αντιλαϊκής πολιτικής. Επιβάλλοντας πλήρως την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση των αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών της. Για την επιβολή νέων φορολογικών βαρών, για την γενίκευση των ελαστικών μορφών εργασίας και για την παραπέρα υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση της Παιδείας, της Υγείας, της Πρόνοιας και των υπόλοιπων κοινωνικών παροχών.

ΣΥΝ

Ο ΣΥΝ πιστεύει ότι προτάσεις που δεν παρέχουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σαφείς αρμοδιότητες, επαρκείς πόρους, συμμετοχικές και διαφανείς διαδικασίες και ένα δημοκρατικό και δίκαιο εκλογικό σύστημα, που είναι η απλή αναλογική, δεν συμβάλλουν θετικά στην αλλαγή που έχει ανάγκη η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με διοικητικές ή χωροταξικές προτάσεις. Απαιτείται η δημιουργία προϋποθέσεων, ώστε ο πολίτης και τα κινήματα να συμμετέχουν στη χάραξη και υλοποίηση των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών πολιτικών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.