ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για τη λίστα φαρμάκων- προσδοκάται εξοικονόμηση 1,3 δισ. ευρώ

13:52 - 15 Ιαν 2010 | Πολιτική
Κατά πλειοψηφία έγινε δεκτή από την Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία για την επαναφορά της λίστας φαρμάκων. Αναφερόμενη στην τροπολογία η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου έκανε λόγο για ρύθμιση που εμπνέεται από αίσθημα ευθύνης και συνέπειας, ενώ προανήγγειλε επανατιμολόγηση 6.000 φαρμάκων το Φεβρουάριο, με σκοπό τη συγκράτηση ή και τη μείωση των τιμών κάποιων από αυτά. Σύμφωνα με παλαιοτέρες δηλώσεις του υφυπ. Εργασίας κ. Κουτρουμάνη, ο εξορθολογισμός των δαπανών της υγείας μπορεί να αποδόσει περικοπή δαπανώ κατά 10% ή 1,3 δισ. ευρω το 2010, δεδομένου ότι στον κλάδο της υγείας τα ιδιωτικά ταμεία και το δημόσιο πληρώνει περί τα 13 δισ. ευρώ ετησίως.  
Η υπουργός τόνισε ότι το συνολικό χρέος των νοσοκομείων στους προμηθευτές φαρμάκων είναι 6,3 δισ., από τα οποία οφείλονται στα νοσοκομεία από τα ασφαλιστικά ταμεία 2,5 δισ. ευρώ ενώ παραδέχθηκε ότι η εφαρμογή της λίστας πριν την κατάργησή της είχε πολλά προβλήματα και κυρίως «παράθυρα» καταστρατήγησης κυρίως «με την άναρχη συνταγογράφηση και την παλινωδία στην τιμολόγηση», αλλά με την αθρόα συνταγογράφηση «αναντικατάστατων» δήθεν φαρμάκων.


Κατά την υπουργό, η κατάργηση της λίστας το 2004 με τη δραματική αύξηση των εξόδων επιβάρυνε τα ταμεία κατά 2,5 δισ. ευρώ, ενώ αύξησε κατά 20% το κόστος για τα νοσοκομεία, χωρίς να υπολογιστούν οι απώλειες από την απόδοση του 4% από το τζίρο των φαρμακοβιομηχανιών ετησίως.

Σημειώνεται ότι το συνολικό χρέος των νοσοκομείων στους προμηθευτές φαρμάκων είναι 6,3 δισ., από τα οποία οφείλονται στα νοσοκομεία από τα ασφαλιστικά ταμεία 2,5 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2009 η φαρμακευτική δαπάνη έφτασε σε ύψη-ρεκόρ, στα 8 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ). Σύμφωνα με πηγές του κλάδου πάντως, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια περαιτέρω μείωσης των τιμών των αντιγράφων, αφού το 45% του κόστους ενός φαρμάκου αφορά το «τμήμα πωλήσεων» και την «προώθησή» τους

Υπενθυμίζεται ότι η συγκέντρωση στην ελληνική φαρμακευτική αγορά είναι πολύ υψηλή, αφού οι 15 πρώτες σε πωλήσεις εταιρείες κατέχουν το 66,4% της αγοράς, ενώ οι άλλες 348 εταιρείες το 33,6%, με τις πέντε πρώτες εταιρείες να καταλαμβάνουν το 35,9% της αγοράς.

ΝΔ: Δεν φέρνει αποτελέσματα η λίστα

Με επιφυλάξεις αντιμετώπισε το θέμα η ΝΔ. Ο κ. Χατζηδάκης, στην παρέμβασή του, τόνισε ότι η λίστα έχει ήδη δοκιμαστεί από το ΠΑΣΟΚ και δεν επέφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Κατά τον τομεάρχη Υγείας της ΝΔ υπάρχουν εκθέσεις που τεκμηριώνουν ότι η φαρμακευτική δαπάνη δεν εξαρτάται από την ύπαρξη ή μη λίστας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώνσταντίνος Μαρκόπουλος παρεμβαίνοντας στο θέμα υπογράμμισε ότι με τη ρύθμιση τα ίδια τα «κυκλώματα που λυμαίνονται το χώρο» θα βρεθούν μπροστά στις επιτροπές που δεν θα μπορέσουν να τα αντιμετωπίσουν.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.