ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επίθεση Ταλιμπάν στην καρδιά της Καμπούλ

12:35 - 18 Ιαν 2010 | Πολιτική
Επιθέσεις αυτοκτονίας εξαπέλυσαν την Δευτέρα στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν,Καμπούλ, οι Ταλιμπάν, με στόχο το προεδρικό Μέγαρο και άλλα κυβερνητικά κτίρια. Σύμφωνα με πηγή των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας, τουλάχιστον δέκα βομβιστές αυτοκτονίας εισέβαλαν σε κτίρια της Καμπούλ, συμπεριλαμβανομένων εμπορικών κέντρων και τραπεζών, ενώ στην αφγανική πρωτεύουσα ακούγονταν πυρά όπλων και εκρήξεις.  

Τέσσερις καμικάζι σκοτώθηκαν, οι δύο από πυρά των αφγανικών δυνάμεων και οι άλλοι δύο πυροδοτώντας τις βόμβες που έφεραν πάνω τους, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας. Μεταξύ των θυμάτων είναι και αστυνομικοί και άντρες των δυνάμεων ασφαλείας από νέα έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου που ήταν παρκαρισμένο έξω από το εμπορικό κέντρο Γκιουλμπαχάρ, κοντά στο υπουργείο Εξωτερικών.

Την ευθύνη για τις επιθέσεις ανέλαβαν με δήλωσή τους λίγο αργότερα οι Ταλιμπάν, υποστηρίζοντας ότι είκοσι καμικάζι επιτέθηκαν στο προεδρικό Μέγαρο και σε πολλά κρατικά κτίρια.

«Είναι δικό μας έργο. Στόχοι μας ήταν το προεδρικό μέγαρο, τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Οικονομικών και η Κεντρική Τράπεζα», δήλωσε ο Ζαμπιμπουλάχ Μουτζαχίντ ένας από τους εκπροσώπους της διοίκησης των Ταλιμπάν.

«Είκοσι από τους καμικάζι μας εισέβαλαν στην ζώνη αυτή και οι μάχες συνεχίζονται», πρόσθεσε ο ίδιος, διευκρινίζοντας πως ένας από τους καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά στην είσοδο του προεδρικού Μεγάρου.

Νέα έκρηξη ακούστηκε έξω από έναν κινηματογράφο σε πολυσύχναστο σημείο της αφγανικής πρωτεύουσας, νότια του προεδρικού μεγάρου, αρκετές εκατοντάδες μέτρα μακριά από τις υπόλοιπες επιθέσεις, ανακοίνωσε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.

Εκρήξεις ακούστηκαν νωρίτερα κοντά στο προεδρικό Μέγαρο και στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ λίγο αργότερα, ισχυρότατη έκρηξη συγκλόνισε συνοικία της Καμπούλ, όπου στεγάζονται οι διπλωματικές αποστολές.

Πολιτικοί αναλυτές σχολιάζουν ότι η επίθεση αυτή θυμίζει την επίθεση του ΤΕΤ την Βιετναμέζικη πρωτοχρονιά του 1968, κατά την οποία 5.000 αντάρτες επιτέθηκαν στο προεδρικό μέγαρο, στρατιωτικές εγκαταστάσεις και ξένες πρεσβείες στην καρδία της Σαϊγκόν, που έγειρε και την πλάστιγγα των εξελίξεων.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:50 - 18 Ιαν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.