ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απορρίπτουν από κοινού τις θέσεις Ταλάτ Αθήνα και Λευκωσία

11:14 - 19 Ιαν 2010 | Πολιτική
Στην απόρριψη των θέσεων της τουρκοκυπριακής ηγεσίας για τη διακυβέρνηση της Κύπρου προχώρησε η ελληνική και η κυπριακή ηγεσία, μετά τις επαφές που είχαν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφιας και ο έλληνας πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στο Μέγαρο μαξίμου. Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε "αρνητικές" τις προτάσεις των Τουρκοκυπρίων για τη διακυβέρνηση, τονίζοντας ότι αυτές απομακρύνονται από την αρχή της δικοινοτικής-διζωνικής ομοσπονδίας. Μετά τις επαφές του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε τη δημιουργία ομάδας νομικών, η οποία θα συνδράμει στην καλύτερη δυνατή ερμηνεία ορισμένων πτυχών του Κυπριακού.  

Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε την ενεργή στήριξη της Ελλάδας στον κυπριακό ελληνισμό και τάχθηκε υπέρ της συνέχισης των συνομιλιών στην Κύπρο χωρίς χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες.

«Θέλουμε μια λύση που θα τερματίσει την κατοχή και τη διαίρεση του Νησιού. Γιατί το Κυπριακό είναι πρωτίστως πρόβλημα κατοχής από την Τουρκία» τόνισε.

Ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε επίσης ότι θα απαντήσει τις επόμενες ημέρες στην επιστολή Ερντογάν, καλώντας τον να επισκεφθεί την Αθήνα στο μέλλον.

Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι η Αθήνα αναμένει από την Αγκυρα να τηρήσει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ, αλλά και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του ο κ. Χριστόφιας χαιρέτισε την πρωτοβουλία Παπανδρέου για τη δημιουργία ομάδας νομικών, λέγοντας ότι αυτή θα ενισχύσει την περαιτέρω συνεργασία και συντονισμό.

Ο κ. Χριστόφιας χαρακτήρισε απαράδεκτες τις προτάσεις Ταλάτ για τη διακυβέρνηση, λέγοντας ότι η Λευκωσία δεν δέχεται καν να τις συζητήσει.

Ευχαρίστησε, τέλος, την ελληνική κυβέρνηση για τη συμπαράστασή της, ενώ ευχαρίστηκε προσωπικά τον κ. Παπανδρέου για την αποδοχή της πρότασης της Λευκωσίας να βρεθεί στην Κύπρο, ώστε να συμμετάσχει σε συνάντηση όλων των πολιτικών αρχηγών της Κύπρου (υπό τον Δ.Χριστόφια) για τις εξελίξεις.

Για το θέμα της Τουρκίας, ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι η Λευκωσία «πάγωσε» ορισμένα κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Βρυξελλών-Αγκυρας, απορρίπτοντας τις εκτιμήσεις ότι η Τουρκία βγήκε αλώβητη από τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

Την ελπίδα του ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ θα επιδείξει «περισσότερη λογική και κατανόηση» κατά τον δεύτερο γύρο των εντατικών διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό εξέφρασε στον πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο, ο κ. Χριστόφιας.

Σαμαράς: Απαράδεκτες οι θέσεις των Τουρκοκυπρίων

 Απαράδεκτες χαρακτήρισε τις θέσεις της τουρκοκυπριακής κοινότητας ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς μετά τη συνάντησή του, διάρκειας μίας ώρας, με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, σημειώνοντας ότι «απαιτείται η αρραγής εθνική ενότητα».

«Ακούσαμε με προσοχή τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Βέβαια, στη φάση αυτή τη λεπτή και ευαίσθητη των συνομιλιών οι θέσεις της τουρκοκυπριακής κοινότητας είναι τουλάχιστον απαράδεκτες.

»Αυτό το οποίο απαιτείται είναι αρραγής εθνική ενότητα, συνειδητοποίηση των προβλημάτων και βεβαίως μία λύση η οποία θα στηρίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο της Κύπρου» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Τον κ. Σαμαρά συνόδευαν ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:21 - 19 Ιαν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.