ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αϊτή: Τα 422 εκατ. ευρώ θα φτάσει η βοήθεια από την ΕΕ

14:27 - 20 Ιαν 2010 | Πολιτική
Την ανάγκη να φτάσει η ευρωπαϊκή ανθρωπιστική βοήθεια στην Αϊτή το συντομότερο δυνατό υπογράμμισαν στο πλαίσιο μιας συζήτησης στο ΕΚ οι ευρωβουλευτές. Στην πρώτη της παρέμβαση στο ημικύκλιο η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, Βαρόνη Ashton, τόνισε ότι "στόχος μας είναι η ανακούφιση του πόνου και δέσμευσή μας η ανασυγκρότηση σε βάθος χρόνου".

Η Ύπατη Εκπρόσωπος αναφέρθηκε ακόμη στη χθεσινή απόφαση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για την καταβολή 122 εκατ. ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια και άλλων 100 εκατ. ευρώ για μη ανθρωπιστική βοήθεια. Η δε χρηματοοικονομική συμβολή από τα ευρωπαϊκά μέσα για τη χρηματοδότηση της μακροπρόθεσμης ανασυγκρότησης της Αϊτής θα ανέλθει σε 200 εκατ. ευρώ, δήλωσε ακόμη η Βρετανίδα πολιτικός.

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος Επίτροπος για την ανθρωπιστική βοήθεια Karel De Gucht τόνισε ότι απαιτείται άμεσα η στήριξη της χώρας αυτής τόσο σε ιατρικό όσο και σε τεχνικό επίπεδο ώστε να αποφευχθεί η εκδήλωση σοβαρών νοσημάτων, όπως η χολέρα. Ανήγγειλε ακόμη ότι αύριο θα επισκεφτεί την Αϊτή και στη συνέχεια τη γειτονική Δομινικανή Δημοκρατία.

 Πολιτικές ομάδες

Ο Gay Mitchell (ΕΛΚ, IE) χαιρέτησε την απόφαση του Επιτρόπου να επισκεφτεί την περιοχή και επεσήμανε ότι ως ο μεγαλύτερος χορηγός ανθρωπιστικής βοήθειας παγκοσμίως η παρουσία της ΕΕ επί τόπου θα πρέπει να γίνει πιο ορατή, μέσω π.χ. της αποστολής στρατιωτικών.

Η Linda McAvan (Σ&Δ, UK) κάλεσε την ΕΕ να αυξήσει την υποσχεθείσα βοήθεια στην Αϊτή. Ζήτησε δε τη σύγκληση μιας διεθνούς διάσκεψης η οποία θα ασχοληθεί με το ζήτημα του χρέους της Αϊτής στη διεθνή κοινότητα.

Για τον Liam Aylward (ΦΙΛ, UK) απαιτείται συντονισμένη δράση. Επιπλέον, η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της χώρας αυτής θα πρέπει να καταστεί προτεραιότητα.

Αυτό που θα πρέπει να κάνουμε είναι να παράσχουμε όσο το δυνατό μεγαλύτερη βοήθεια στην Αϊτή αλλά και να αναθεωρήσουμε τις δικές μας αναπτυξιακές μεθόδους, τόνισε η Eva Joly (ΠΡΣ, FR).

Ο Nirj Deva (ΕΣΜ, UK) ζήτησε τη σύσταση μιας παγκόσμιας οργάνωσης διάσωσης που πέραν της άμεσης ανθρωπιστικής βοήθειας θα μπορεί να αποκαθιστά τις κατεστραμμένες υποδομές.

Ο Patrick Le Hyaric (EEA/ΠΒΧ, FR) τάχθηκε και εκείνος υπέρ της αύξησης της ευρωπαϊκής ενίσχυσης και τόνισε ότι το διεθνές τραπεζικό σύστημα θα πρέπει επίσης να συμβάλει στην ανασυγκρότηση της Αϊτής.

Ο Fiorello Provera (ΕΕΔ, IT) υπογράμμισε τη σημασία ενός κατάλληλου συστήματος ελέγχου που θα διασφαλίσει τη δίκαιη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας και την αποφυγή υπεξαίρεσης κεφαλαίων.

Ο Nick Griffin (ΜΕ, UK) τόνισε ότι θα θέσει στη διάθεση της Αϊτής τα επιδόματα που θα λάβει σήμερα από το ΕΚ, αν οι υπόλοιποι Βρετανοί ευρωβουλευτές δεχτούν να πράξουν το ίδιο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.