ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εκθέσεις-σοκ για σπατάλες στα φάρμακα εις βάρος του Δημοσίου

10:13 - 22 Ιαν 2010 | Πολιτική
Δύο εκθέσεις που αφορούν υπερτιμολογήσεις και υπερσυνταγογράφηση φαρμακευτικών σκευασμάτων στην Ελλάδα παρουσιάστηκαν από τον υπουργό Εργασίας Α. Λοβέρδο κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας. Σε αυτές αποκαλύπτεται η τακτική που ακολουθούν ορισμένες πολυεθνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις, καθώς και μεγάλο μέρος εκπροσώπων του ιατρικού κλάδου.  

Σε διάστημα μόλις εννέα ετών η αντίστοιχη δαπάνη στους ασφαλιστικούς οργανισμούς έχει αυξηθεί τέσσερις έως πέντε φορές. Αντιθέτως, σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά το ίδιο χρονικό διάστημα δεν υπερβαίνει το 50%.

Η πρώτη έκθεση -την οποία ο υπουργός χαρακτήρισε «σημαντική»- παρουσιάζει τον τρόπο με τον οποίο μεθοδεύουν ορισμένες πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες την υπερτιμολόγηση φαρμάκων που προορίζονται για την Ελλάδα. Με τη γνωστοποίηση ότι παραδόθηκε η έκθεση στον υπουργό Εργασίας, σημειώθηκε μπαράζ πιέσεων από διάφορους παράγοντες -όπως αποκάλυψαν αρμόδιοι του υπουργείου- προκειμένου «να μη ληφθούν υπ' όψιν τα στοιχεία και να μη δουν το φως της δημοσιότητας».

Η δεύτερη έκθεση κάνει λόγο για εκτίναξη της φαρμακευτικής δαπάνης στα ύψη εξαιτίας της υπερσυνταγογράφησης φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.