ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΝΔ: Συμφωνούν ότι διαφωνούν Μπακογιάννη-Σαμαράς

15:20 - 24 Ιαν 2010 | Πολιτική
Οι υποβόσκουσες ενδοπαραταξιακές έριδες στη Νέα Δημοκρατία ήρθαν για ακόμη μια φορά στην επιφάνεια κατά τη διάρκεια των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο. Κατά τις εργασίες η Ντόρα Μπακογιάννη εξέφρασε θέσεις για τον εκλογικό νόμο, το σχέδιο Καλλικράτης και το μεταναστευτικό ζήτημα, που απείχαν σημαντικά από τις εκπεφρασμένες θέσεις του Πρέδρου, Α. Σαμαρά. Οι διαφωνίες εστιάστηκαν κυρίως στο θέμα της διοικητικής μεταρρύθμισης και την υποστήριξη ή όχι του γερμανικού εκλογικού μοντέλου. Από την κεντρική επιτροπή αποφασιστηκε ακόμη να διεξαχθεί στα τέλη Ιουνίου στην Αθήνα το 8ο Τακτικό Συνέδριο του κόμματος.    

Συγκεκριμένα, η κ. Μπακογιάννη υπερασπίτηκε το γερμανικό εκλογικό μοντέλο και ζητώντας διπλή ψήφο, κάλεσε τον κ. Σαμαρά «να καταθέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, αλλά και για την αποκατάσταση του κύρους του πολιτικού συστήματος. Ζήτησε συκεκρίμένα: Την κατοχύρωση δια νόμου της εσωκομματικής δημοκρατίας, καθώς και να προβλέπεται η δυνατότητα του πολίτη να έχει «διπλή ψήφο», που του δίνει τη δυνατότητα ανανέωσης του πολιτικού δυναμικού και απελευθέρωσής του από τον ασφυκτικό κλοιό των συμφερόντων και των ΜΜΕ.

Επίσης, για τον «Καλλικράτη» ζήτησε να μην απορριφθεί από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζοντας ότι είναι ζήτημα γενικότερης πολιτικής αναξιοπιστίας να τίθεται επί τάπητος το θέμα της διοικητικής μεταρρύθμισης, που προχωρεί στη δημιουργία ισχυρών δήμων μέσα από τις συνενώσεις.

«Αν παρασυρθούμε σε γενικευμένη απόρριψη, θα διευκολύνουμε την κυβέρνηση να εξυπηρετήσει και άλλες σκοπιμότητες, ιδίως κομματικές, μέσω της διοικητικής αναδιάρθρωσης. Στάση κριτική λοιπόν, όχι απαξιωτική. Δεν προσφέρουμε ούτε στην παράταξη, ούτε στον τόπο καλές υπηρεσίες, αν επιλέξουμε τη δεύτερη» υπογράμμισε.

Για το θέμα των μεταναστών η κ. Μπακογιάννη επανέλαβε την άποψη πως η κυβέρνηση πρέπει να δηλώσει ότι αποδεσμεύει τη συζήτηση του μεταναστευτικού από τις επόμενες δημοτικές εκλογές. «Αλλιώς συζήτηση ουσίας και μακράς πνοής δεν μπορεί να γίνει» είπε.

Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση είπε ότι έχει καταθέσει μια καρικατούρα ως πρόγραμμα και ζήτησε από τη ΝΔ «να καταθέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, αλλά και για την αποκατάσταση του κύρους του πολιτικού συστήματος».

Για τα θέματα διαφάνειας ξεκαθάρισε πως η ΝΔ θα πρέπει να κερδίσει το ηθικό πλεονέκτημα απέναντι στην ελληνική κοινωνία. «Αν υπάρξουν μεθοδεύσεις συκοφαντίας και λάσπης εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, πρέπει να αντιμετωπιστούν με αποφασιστικότητα, αλλά οφείλουμε με τη στάση μας και με την παρέμβασή μας να κάνουμε πράξη αυτό που ευαγγελιζόμαστε: μηδενική ανοχή και όλα στο φως».

Σαμαράς: Δεν ανέχομαι εσωστρέφεια

Απο την πλευρά του, ο κ. Σαμαράς άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για ατολμία στη λήψη των απαραίτητων αποφάσεων στην οικονομία: «όταν χάνει η κυβέρνηση τον έλεγχο από σύγχυση και στρεβλή αντίληψη, όταν ανεβαίνουν τα spreads, όταν καθημερινά μας πυροβολούν οι αγορές, όταν υπουργός διακηρύσσει ότι δεν υπάρχει σάλιο, είμαι υποχρεωμένος να βαράω καμπάνα. «Ζούμε τον χειρότερο χειμώνα της τελευταίας 35ετίας. Φταίνε τα λάθη μας, αλλά και η απίστευτη αδράνεια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ». Στην ομιλία του, ο Αντώνης Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι δεν θα ανεχθεί την εσωστρέφεια και ότι δεν εξελέγη για να τηρεί εύθραυστες ισορροπίες. «Η Νέα Δημοκρατία τους χωράει όλους και τον καθένα χωριστά. Τους χρειάζεται όλους και τον καθένα χωριστά. Δεν περισσεύει κανείς. Εσωστρέφεια δεν θα υπάρξει. Δημοκρατία ναι. Όσο ποτέ. Αλλά εσωστρέφεια ποτέ.»

Ξεκαθάρισε πάντως ότι παρά την δυσκολία της συγκυρίας «εκφράζω με κάθε σαφήνεια την αντίθεσή μου σε διάφορες προτάσεις εξωθεσμικών λύσεων που απαξιώνουν τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, εγώ και το κόμμα της ΝΔ δεν τις δεχόμαστε».

Παράλληλα, επανέλαβε τις βασικές θέσεις της ΝΔ στα θέματα που έχει ανοίξει η κυβέρνηση. Για τον «Καλλικράτη» είπε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει μεν τη διοικητική μεταρρύθμιση, ωστόσο, τη διασύρει με το συγκεκριμένο σχέδιο: «Ο 'Καλλικράτης' γ ίνεται σε εποχή οικονομικής κρίσης χωρίς να έχουν ξεκαθαριστεί τα όρια των δήμων χωρίς να έχουν βρεθεί οι πόροι».

Τάχθηκε ξανά κατά του γερμανικού μοντέλου που προτείνει η κυβέρνηση λέγοντας ότι αυτό ενισχύει υπέρμετρα τον αρχηγικό χαρακτήρα των κομμάτων. «Δεν ταιριάζει με την αντίληψή μας για τη νέα μεταπολίτευση. Η θέση της ΝΔ είναι να σπάσουν οι μεγάλες περιφέρειες σε ολιγοεδρικές.»

Για το μεταναστευτι κό κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παίρνει τα πιο ελαστικά μέτρα χωρίς δικλείδες ασφαλείας. «Εμείς δεν οραματιζόμαστε Ελλάδα περίκλειστο φρούριο αλλά ούτε και ξέφραγο αμπέλι» συνέχισε.

Αναφερόμενος στο αγροτικό, επανέλαβε ότι είναι κατά των μπλόκων αλλά πρόσθεσε ότι τα προβλήματα των αγροτών είναι σοβαρά γιατί οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο και αφορούν όλη την κοινωνία. Κάλεσε δε τον πρωθυπουργό να μιλήσει με τους αγρότες. Ο κ. Σαμαράς είπε ότι η ΝΔ ασκεί ήδη νέου τύπου αντιπολίτευσ η που ξάφνιασε το κατεστημένο πολιτικό σύστημα. « Θα δείχνουμε αυστηρότητα απέναντι στο ΠΑΣΟΚ όταν παραπαίει ή όταν παίρνει επιζήμιο δρόμο και όταν χάνει τον έλεγχο.»

Μίλησε εξάλλου για τις εξεταστικές επιτροπές λέγοντας ότι τις ρίχνει η κυβέρνηση σαν φωτοβολίδες κρότου-λάμψης για να αποπροσανατολίσει από την οικονομία.

Στο ίδιο κλίμα, ο πρώην υπουργός Δ. Αβραμόπουλος, στην ομιλία του έστειλε μήνυμα ενότητας, καλώντας τους πάντες να βάλουν τέλος στην εσωστρέφεια. «Κανένας πια δεν μπορεί να αμφισβητήσει τις κατακτήσεις της συμμετοχικής μας δημοκρατίας» σημείωσε.

Ο κ. Ψωμιάδης είπε «ναι» στον Καλλικράτη, αλλά όχι με κομματικές μεθοδεύσεις, ενώ για το μεταναστευτικό είπε πως είναι θέμα της εθνικής μας ταυτότητας.

«Στη ΝΔ ορισμένοι στα 5,5 χρόνια φορούσαν τη μάσκα του καρδινάλιου. Δεν πρέπει να επιστρέψουμε σε αλαζονικές συμπεριφορές και άθλιες παρεούλες. Και εμείς ως κυβέρνηση είχαμε ευθύνες. Η Μπακογιάννη μίλησε για αυλοκόλακες. Εγώ τα έλεγα χρόνια. Αυλοκόλακες υπήρχαν τα 5,5 χρόνια. Πρέπει να προχωρήσουμε χωρίς αναστολές.»

 

Τελευταία τροποποίηση στις 17:26 - 24 Ιαν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.