ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λοβέρδος: Ζητά από τον ΟΤΕ 142 εκατ. ευρώ

09:43 - 26 Ιαν 2010 | Πολιτική
(upd) Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Ανδρέα Λοβέρδου με τον πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΤΕ κ. Παναγή Βουρλούμη, που ξεκίνησε λίγο μετά τις 9.30 το πρωί. Παρόντες στη συνάντηση είναι επίσης ο κ. Γ. Κουτρουμάνης, υφυπουργός Εργασίας και ο κ. Θ. Αμπατζόγλου, διοικητής του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ.Ο υπουργός θα ζητήσει περί τα 142 εκατ. ευρώ από τον κ. Βουρλούμη. Ο κ. Λοβέρδος πάντως εμφανίζεται αποφασισμένος: Ο ΟΤΕ πρέπει να πληρώσει και θα πληρώσει.

Μετά τις δηλώσεις του κ.Λοβέρδου στις αρχές του μήνα για προσδιορισμό εκ νέου των υποχρεώσεων του Οργανισμού στο ΙΚΑ για την εθελούσια έξοδο του 2005, για ‘’να μπουν τα πράγματα στη σωστή τους βάση’’, ακολούθησε την προηγούμενη εβδομάδα σχετική επιστολή με τις αξιώσεις του υπουργείου προς τον διοικητή του ΟΤΕ. Στην επιστολή του, ο υπουργός κάλεσε τον κ. Βουρλούμη σε συνάντηση στις 25 Ιανουαρίου. Στη συνάντηση, που τελικά θα πραγματοποιηθεί με μία μέρα καθυστέρηση, ο κ.Λοβέρδος θα  ζητήσει 142 εκατ. ευρώ επιπλέον απαιτήσεις από την εθελούσια έξοδο των 5.500 υπαλλήλων το 2005.

Στην επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΟΤΕ, ο υπουργός Εργασίας επεσήμανε ότι ‘’μελετώντας τα επίσημα απολογιστικά στοιχεία του κλάδου σύνταξης του ΤΑΠ-ΟΤΕ διαπιστώνω με έντονη ανησυχία την έκρηξη των ελλειμμάτων από 136 εκ. ευρώ το 2000, στα 850 εκατ. ευρώ το 2009 και την τεράστια επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού για την κάλυψη των ελλειμμάτων αυτών, πέραν των επιβαρύνσεων από την εθελούσια έξοδο περίπου 5.500 υπαλλήλων, για την οποία γίνεται εκ νέου κοστολόγηση.’’ Από τη σχετική μελέτη προκύπτει ότι το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από 1-1-2009 έως 31-12-2010 θα επιβαρυνθεί με το ποσό των 142 εκατ. ευρώ για την κάλυψη ελλειμμάτων του κλάδου σύνταξης του ΤΑΠ-ΟΤΕ, ποσό που τώρα καλείται να καταβάλει ο Οργανισμός.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Λοβέρδος κάλεσε τον κ.Βουρλούμη ‘’να αναλάβει τις ευθύνες του’’ τόσο από τις εθελούσιες εξόδους όσο και από την ένταξη του ασφαλιστικού φορέα του προσωπικού του Οργανισμού (ΤΑΠ_ ΟΤΕ) στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, και να καταβάλλει μέρος των οικονομικών υποχρεώσεων που προκύπτουν από αυτά αλλά και τα οργανικά ελλείμματα.

Από την πλευρά της η ΟΜΕ-ΟΤΕ ζήτησε από την κυβέρνηση να ολοκληρωθεί η εθελούσια έξοδος των 600 υπαλλήλων του ΟΤΕ που από τον Ιούνιο βρίσκονται ‘στον αέρα’.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή της στις 13 Ιανουαρίου η ΟΜΕ-ΟΤΕ  ανέφερε πως ‘’ζητά άμεσα από την Κυβέρνηση να ολοκληρώσει τη διαδικασία που προβλέπει ο Νόμος 3762/09 και να αποδεσμεύσει από την ιδιότυπη ομηρία τους 600 εργαζόμενους που από τον Ιούνιο βρίσκονται χωρίς σύνταξη’’.

Επιπλέον σε ανακοίνωσή του, στις 20/1, ο Οργανισμός διευκρίνιζε πως ‘’εκπληρώνει στο ακέραιο την αυτονόητη υποχρέωσή του απέναντι στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, καταβάλλοντας τις εισφορές που οφείλει, τόσο στα πλαίσια της συνήθους υποχρέωσής του όσο και στα πλαίσια των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου ακολουθώντας κατά γράμμα τις σχετικές διατάξεις’’.

Σημειώνεται πως στη σημερινή ατζέντα του υπουργείου, συμπεριλαμβάνεται η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου της πολιτικής ηγεσίας στις 11.30 π. μ. στο κτίριο της Πειραιώς.

Φωτεινή Πούλη
[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 10:53 - 26 Ιαν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.