ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παπανδρέου-Παπακώνσταντίνου: Επιχειρούμε αναστροφή του αρνητικού κλίματος

13:13 - 29 Ιαν 2010 | Πολιτική
Παπανδρέου-Παπακώνσταντίνου: Επιχειρούμε αναστροφή του αρνητικού κλίματος
(upd) «Η Ευρώπη πρέπει να καταλάβει ότι αυτό που συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα θα μπορούσε να συμβεί και σε άλλη χώρα αύριο», δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Il Sole 24 Ore, ανέφερε ότι «οι Ευρωπαίοι εταίροι μας πρέπει να καταλάβουν ότι αυτά είναι κοινά προβλήματα σε μια περίοδο μεγάλων δυσκολιών για την διεθνή οικονομία. Σήμερα συζητάμε για την Ελλάδα, αλλά αύριο θα μπορούσε να συμβεί σε κάποιον άλλο».«Η Ελλάδα δεν αναμένει οικονομική βοήθεια και δεν έχει ζητήσει κανένα σχέδιο διάσωσης», υπογράμμισε ο Γ. Παπανδρέου., προσθέτοντας ότι «η κυβέρνησή μου έχει δηλώσει απερίφραστα ότι θα λύσουμε μόνοι μας τα προβλήματά μας».
Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι η Ελλάδα έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζει μια σειρά ριζικών  μεταρρυθμίσεων προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα κάτω από το 3% στα  επόμενα τρία χρόνια.

«Είμαι βέβαιος ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στην έγκριση του προγράμματος  (σταθερότητας) από το κοινοβούλιο», είπε,  απαντώντας στην ερώτηση εάν πιστεύει ότι θα  υπάρξουν δυσκολίες στην έγκριση του ΠΣΑ από τη Βουλή.

«Η φοροδιαφυγή είναι πιθανώς το μεγαλύτερό μας πρόβλημα», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση επικεντρώνεται στις περικοπές των περιττών δαπανών του δημοσίου τομέα», τόνισε.

Τι απαντά στα δημοσιεύματα ο Γ. Παπακωνσταντίνου

Από την άλλη πλευρά, διαψεύδει τις φήμες που θέλουν την Ελλάδα να βρίσκεται σε συνομιλίες με άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με σχέδιο διάσωσης, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg , ο Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «το έχω πει αυτό πάρα πολλές φορές στο  παρελθόν...δεν είναι κάτι στο οποίο συμμετέχουμε ή για το οποίο έχουμε οποιαδήποτε  γνώση».

Σημειώνεται, δε, ότι οι δηλώσεις γίνονται στον απόηχο δημοσιεύματος της Le Monde και της Financial Times, οι οποίες εμφανίζουν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έτοιμες να δώσουν χείρα βοηθείας στη  χώρα. Συγκεκριμένα, η γαλλική εφημερίδα ανέφερε ότι οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας επεξεργάζονται σχέδιο με στόχο την αποτροπή της χρεοκοπίας της Ελλάδας, ώστε να μην δημιουργηθούν προϋποθέσεις «ντόμινο» στην Ευρωζώνη.  Από την άλλη, η βρετανική εφημερίδα επικαλέστηκε ανώτατους αξιωματούχους της  ΕΕ, που δήλωσαν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει έκτακτη στήριξη από  άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και την Κομισιόν ως ύστατη λύση.

Ταυτόχρονα, ο υπουργός Οικονομικών διέψευσε κατηγορηματικά ότι η Ελλάδα «ζήτησε ή ανέθεσε σε κάποιον να ζητήσει από Κινέζους επενδυτές να αγοράσουν ελληνικά κυβερνητικά ομόλογα».

Σε συνέντευξή του στο CNN διευκρίνισε ότι κάθε χώρα αναζητά να διαφοροποιήσει το χαρτοφυλάκιό της και για το σκοπό αυτό η ελληνική κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει περιοδεία προώθησης τόσο στη Νέα Υόρκη όσο και στην Ασία.

Χαρακτήρισε τις υποθέσεις περί αθέτησης των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας «παράλογες», ενώ παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα πληρώνει υψηλά επιτόκια επειδή οι αγορές δεν έχουν δει ακόμα να εφαρμόζονται τα σχέδια της κυβέρνησης, αν και τα πρώτα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση έχουν αρχίσει να γίνονται.

Ακόμη, ο Γ. Παπακωνσταντίνου ισχυρίστηκε ότι η Κομισίον έχει πειστεί για τη δυνατότητα της Ελλάδας να μειώσει το έλλειμμα της σε μικρό χρονικό διάστημα., τονίζοντας ότι «η ΕΕ μπορεί να μην προσφέρει εγγυήσεις κατά της αθέτησης των δανεικών υποχρεώσεων, ωστόσο παρέχει εγγύηση απόδοσης. Η ΕΕ θα επιτηρεί ακριβώς τι κάνουμε, κάθε μήνα όλοι θα γνωρίζουν αν επιτυγχάνουμε τους στόχους μας ή όχι».

Παράλληλα, ο υπουργός αναγνώρισε ότι η βασική διαφορά ανάμεσα στην Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν δημοσιονομικά προβλήματα, λέγοντας ότι αυτή είναι «η έλλειψη αξιοπιστίας , που ωθεί πολλές από τις διακυμάνσεις της αγοράς - μόλις αντιμετωπίσουμε το ζήτημα, η κατάσταση θα βελτιωθεί σημαντικά».

 

Τελευταία τροποποίηση στις 22:34 - 29 Ιαν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.