ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΝΑΕ: Ασάφειες και ελλείψεις στον ''Καλλικράτη''

17:12 - 03 Φεβ 2010 | Πολιτική
‘’Χαιρετίζουμε την κατάθεση του σχεδίου «Καλλικράτης» και την πρωτοβουλία που έχει ήδη ληφθεί από πλευράς κυβερνήσεως, ‘’ δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ κ. Δημήτρης Δράκος κατά τη συνέντευξη Τύπου επ’ ευκαιρία του 14ου Τακτικού Συνεδρίου της ΕΝΑΕ σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών, ενώ τόνισε ότι υπάρχουν ασάφειες και ελλείψεις που πρέπει να διευθετηθούν για την επιτυχία του σχεδίου.

“Είμαστε σαφώς υπέρ της διοικητικής μεταρρύθμισης και ακόμα περισσότερο είμαστε υπέρ της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης με αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο, αιρετό επικεφαλής Περιφερειάρχη και όργανα τέτοια που να αγκαλιάζουν όλο το εύρος της περιφέρειας. Βεβαίως το σχέδιο το οποίο έχει ήδη κατατεθεί έχει συγκεκριμένες θέσεις, πολύ σημαντικές, αλλά παρουσιάζει και πεδία ασάφειας σε πάρα πολλά σημεία και σημαντικές ελλείψεις.’’

Ο κ. Δράκος επεσήμανε τις εξής ασάφειες ή ελλείψεις:

-          η διοικητική μεταρρύθμιση δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο εις τις αυτοδιοικητικές περιφερειακές δομές, αλλά να αγγίζει και την κεντρική διοίκηση και την κεντρική εξουσία.

-          Σχετικά με το ζήτημα της φορολογικής μεταρρύθμισης η επιταγή του Συντάγματος για τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των αυτοδιοικητικών θεσμών, πρέπει επιτέλους να κατοχυρωθεί.

-          Αναγκαία η οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων, αλλά και το εύρος και το περιεχόμενό τους

-          πολύ σπουδαίο θέμα για την επιτυχία του εγχειρήματος είναι το ζήτημα της στελέχωσης.

-          Αναγκαίο το επιχειρησιακό σχέδιο  εφαρμογής.

Ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ αναφέρθηκε επίσης σε συγκεκριμένα οικονομικά προβλήματα που απορρέουν, πρώτον, από την απομείωση των ΚΑΠ του ’09 και την έλλειψη που προβλέπεται στον προϋπολογισμό του ’10, που αθροιστικά το ποσό αυτό αγγίζει το ύψος των 140 εκατ. ευρώ. Και κατά την άποψή μας αυτό το σημείο πρέπει να καλυφθεί πλήρως απ’ την κυβέρνηση.

Επίσης, πρέπει να πούμε για τα ζητήματα των οφειλών για την υπόθεση της κάλυψης και της συντήρησης του οδικού δικτύου, το οποίο είναι 120 εκατ. συμπεφωνημένα και με την προηγούμενη κυβέρνηση κατ’ έτος και το οποίο έχει αποδεχθεί και ως αντιπολίτευση και ως Κυβέρνηση η σημερινή Κυβέρνηση και που πρέπει σε κάθε περίπτωση να καλυφθούν. Έχουμε πάρει για το ’09 20 εκ. άρα έχουμε άλλα 220 εκ. τα οποία πρέπει να αποδοθούν.

Αυτά συμποσούνται σε ένα ύψος 360 εκ. ευρώ και πρέπει επίσης να μιλήσουμε για τα ζητήματα της κάλυψης των υποδομών και των φθορών από τις φυσικές καταστροφές. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή αποθεματικό Ταμείο εν λειτουργία και αυτό είναι όπως αντιλαμβάνεστε ό,τι χειρότερο έχουμε αυτή τη στιγμή και πάρα πολλοί συνάδελφοι σε πάρα πολλές περιοχές και με τα φυσικά φαινόμενα, έχουν πάρα πολύ μεγάλα προβλήματα να αντιμετωπίσουν.

Φυσικά υπάρχει το μέγα θέμα της μεταφοράς των μαθητών, το οποίο παρά το γεγονός ότι προβλέπεται στον προϋπολογισμό του ’10 ένα ικανό κονδύλι, οι εκροές και οι καλύψεις των οφειλών από τις προηγούμενες περιόδους δεν έχουν κανονική ροή και πρέπει αυτό σε κάθε περίπτωση να αντιμετωπιστεί.

‘’Αυτά τα οποία βάζουμε ως προϋποθέσεις, έχουν να κάνουν με την ανάγκη επιτυχίας της υπόθεσης αυτής, ΄΄ είπε.

 

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης «Κίνημα Αυτοδιοίκησης στην ΕΝΑΕ» κ. Γιάννης Μίχας τόνισε μεταξύ άλλων: «Είμαστε 16 χρόνια μετά την ίδρυση του αιρετού θεσμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Είμαστε μπροστά σε μια σημαντική τομή «Νέα αρχιτεκτονική» τη λέει η Κυβέρνηση «Καλλικράτης», είναι δομικές τομές που πραγματικά θέλουμε να πιστεύουμε ότι δημιουργούν προϋποθέσεις καλύτερης εξυπηρέτησης του πολίτη. Διότι όλα πρέπει να αρχίζουν και να τελειώνουν με τους συμπολίτες μας και την καλύτερη εξυπηρέτησή τους.’’

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.