ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με επίκεντρο το Κυπριακό η συνάντηση Δρούτσα-Μπαν κι Μουν

11:24 - 05 Φεβ 2010 | Πολιτική
Συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν είχε την Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε το Κυπριακό και το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Ο Δ.Δρούτας ενημερώθηκε για την πρόσφατη επίσκεψη του Μπαν Γκι-μουν στη Λευκωσία, ενώ για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ επανέλαβε στον ΓΓ του ΟΗΕ τη θέληση της Ελλάδας να εργαστεί εποικοδομητικά για την εξεύρεση λύσης.  

«Πέρα από τα μεγάλη διεθνή θέματα, όπως και το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, εστιάσαμε την προσοχή μας στα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως: τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ιδιαίτερα μετά το πρόσφατο ταξίδι του ΓΓ στην Κύπρο, ενημερώνοντάς με για τα αποτελέσματα αυτή της επίσκεψης, καθώς και για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ» είπε ο κ. Δρούτσας μετά τη 40λεπτη συνάντηση.

«Ενημέρωσα τον ΓΓ, για άλλη μια φορά, για τις ελληνικές θέσεις και του εξέφρασα τη βούληση της Ελλάδας να συμβάλει στην επίλυση αυτού του θέματος (της ονομασίας), περιμένοντας βεβαίως την πλευρά των Σκοπίων να ανταποκριθεί με τον ίδιο εποικοδομητικό τρόπο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του ΟΗΕ. Η ελληνική κόκκινη γραμμή είναι γνωστή σε όλους» πρόσθεσε.

Νωρίτερα Ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας σε διαπιστευμένους ανταποκριτές στα Ηνωμένα Έθνη, στο Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας της Ελλάδας, παρουσίασε τη φιλοσοφία που διέπει την πρακτική και την πολιτική του Υπουργείου Εξωτερικών και απάντησε σε αρκετές ερωτήσεις.

Ο κ. Δρούτσας, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι «η παρούσα κατάσταση είναι σίγουρα γεμάτη προκλήσεις και απαιτεί την άμεση προσοχή μας. Ωστόσο, η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας βασίζεται σε ισχυρά θεμέλια και έχει πολύ σαφείς στόχους, ιδίως για τη δημιουργία ενός χώρου ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας και ανάπτυξης στη γειτονική μας περιοχή. Τα επιχειρήματα και οι θέσεις μας βασίζονται στο διεθνές δίκαιο και στον πλήρη σεβασμό του, στις οικουμενικές αξίες και σε ένα έμφυτο περί δικαίου αίσθημα. Προσπαθούμε να επιτύχουμε συναίνεση μέσω του διαλόγου και μιας αληθινά εποικοδομητικής στάσης προς όλους τους συνομιλητές μας».

Ειδικότερα για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι «στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής της νέας κυβέρνησης, η οποία βασίζεται στην ανάληψη πρωτοβουλιών και στο ανοιχτό πνεύμα, ο πρωθυπουργός Παπανδρέου ανέλαβε την πρωτοβουλία συνομιλίας με τον κ. Γκρουέφσκι», τονίζοντας ότι «θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας μέσω της διαδικασίας των Ηνωμένων Εθνών».

Για το Κυπριακό είπε επίσης ότι «η πρωτοβουλία του προέδρου Χριστόφια για τις συνομιλίες και για τη λύση του προβλήματος έχουν την πλήρη υποστήριξη της Ελλάδας. Η έκβασή τους θα είναι επιτυχής εάν βρεθεί κυπριακή λύση στο πρόβλημα. Οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι είναι εξάλλου εκείνοι που θα μοιραστούν ένα κοινό μέλλον στην Κύπρο, στους κόλπους της ευρωπαϊκής οικογένειας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ας τους δώσουμε λοιπόν την ευκαιρία να συνομιλήσουν και να διαπραγματευτούν ελεύθερα για το κοινό τους μέλλον μια πραγματικά κυπριακή λύση. Χωρίς εξωτερικές πιέσεις, τεχνητά χρονοδιαγράμματα ή ακόμη και απειλές για δήθεν διχοτόμηση εάν δεν βρεθεί λύση».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.