ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣτΕ: Αντισυνταγματική η ρύθμιση Καστανίδη για τους ανώτατους δικαστές

17:07 - 05 Φεβ 2010 | Πολιτική
Αντισυνταγματική - με 31 ψήφους υπέρ και 10 κατά - έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας τη ρύθμιση του υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη για τον νέο τρόπο επιλογής της ηγεσίας στα Ανώτατα Δικαστήρια. Ειδικότερα, έκρινε ότι η ρύθμιση Καστανίδη προσκρούει στο άρθρο 90 του Συντάγματος, το οποίο αναφέρει ρητά ότι η επιλογή της ηγεσίας στα Ανώτατα Δικαστήρια γίνεται από το υπουργικό συμβούλιο.

Από την πλευρά του, ο κ. Καστανίδης σε ανέφερε σε σχετική δήλωση πως ''η ουσία του θέματος είναι ότι ορισμένοι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί αρνούνται την πιθανότητα να προσέρχονται για ακρόαση ενώπιον της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής των Ελλήνων.

» Αλλά ένας ανώτατος δικαστικός λειτουργός, προοριζόμενος για την ηγεσία των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας, τι έχει να φοβηθεί ή να αποκρύψει, προσερχόμενος ενώπιον του πιο αντιπροσωπευτικού οργάνου της πολιτείας μας;»

Ανέφερε επίσης ότι η γνώμη του ΣτΕ παραμένει μακριά από το λαϊκό αίσθημα.

«Βεβαίως, η γνώμη του ΣτΕ είναι μια από τις πολλές που διατυπώνονται κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης και προφανώς δεν δεσμεύει ούτε την κυβέρνηση ούτε τη Βουλή των Ελλήνων.

» Aλλωστε, η Βουλή των Ελλήνων κατά την άσκηση του νομοθετικού έργου της αποφαίνεται κυριαρχικώς και επί θεμάτων αντισυνταγματικότητας.»

Τελευταία τροποποίηση στις 17:15 - 05 Φεβ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.