ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συναίνεση "τέλος" για την οικονομία- Μετωπική για την εξεταστική

19:48 - 17 Φεβ 2010 | Πολιτική
Συναίνεση "τέλος" για την οικονομία- Μετωπική για την εξεταστική
(upd 2) Σκληρή αντιπαράθεση και σύγκρουση μεταξύ του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντ. Σαμαρά προκάλεσε η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την παραποίηση των στατιστικών στοιχείων, ανατρέποντας τη συναινετική διάθεση που υπήρχε, ως προς τα θέματα της οικονομίας, μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αυτό έγινε φανερό και από τη συνάντηση που είχαν σήμερα ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, η οποία διεξήχθη σε κλίμα εντελώς διαφορετικό από το τελευταίο τετ-α-τετ που είχαν οι δύο πολιτικοί αρχηγοί στις αρχές Φεβρουαρίου.

Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Σαμαράς έκανε κριτική σε πράξεις και παραλείψεις της κυβέρνησης σε αυστηρό τόνο.«Τα πράγματα σήμερα δεν είναι εκεί που ήταν στο εγγύτερο παρελθόν, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης συνάντησης των δύο αρχηγών» τονίζει η Ρηγίλλης.

Επισήμανε ότι δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση σ' ένα τόσο κρίσιμο θέμα που αφορά στους χειρισμούς των δημοσιονομικών, σε σχέση και με την Ευρωζώνη, να στέλνει συνεχώς αντιφατικά μηνύματα, με πιό χτυπητό παράδειγμα τις δηλώσεις του Γ. Παπακωνσταντίνου περί "Τιτανικού".

Ο κ. Σαμαράς ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την συνάντηση που θα έχει με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μπαρόζο,την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες.

"Πηγαίνω εκεί για να βάλω πλάτη για την Ελλάδα", τόνισε ο κ. Σαμαράς στον πρωθυπουργό,υπενθυμίζοντας ότι συνδέεται με τον κ.Μπαρόζο από πολύ παλιά. Και σημείωσε πως το στοίχημα είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση να κλίνει προς τις ελληνικές απόψεις.

Για το θέμα της Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία, που συζητήθηκε στη συνάντηση των δύο ανδρών, έγινε γνωστό πως ο Α. Σαμαράς είπε πως η ΝΔ δεν έχει να φοβηθεί τίποτε και πρότεινε η έρευνα να αρχίσει από το 1980 "για να δούμε τι παρέλαβε το ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ,όταν ήλθε στη κυβέρνηση το 1981".

Υπογράμμισε, πάντως,στον κ. Παπανδρέου ότι με αυτή τη διαδικασία θα τραυματιστεί περαιτέρω η εικόνα της χώρας, βγάζοντας προς τα έξω διάφορα πράγματα.

Από τη μεριά της ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η απόφασή μας για εξεταστική επιτροπή για την οικονομία δεν έχει ρεβανσιστική λογική, υπογραμμίζοντας ότι θέλουμε η νέα σελίδα της χώρας πρέπει να είναι χτισμένη στο φως και την αλήθεια, γιατί διαφορετικά θα είναι εύκολο να εγκαλείται συνεχώς η Ελλάδα.

Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να εξετάσουμε τα ιστορικά στοιχεία όσο πίσω θέλουμε να πάμε, τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Επιτέθηκε, ωστόσο, στην κυβέρνηση της ΝΔ, σημειώνοντας ότι αναμφίβολα υπήρξε συστηματικός εμπαιγμός από την προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς προσπάθησαν να φορτώσουν με αλχημείες χρέη στις δικές μας κυβερνήσεις, ενώ η δημοσιονομική αποτύπωση των στοιχείων ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο έγινε με απόλυτα συνειδητή απόκρυψη.

Στο ερώτημα αν, υπό τις παρούσες συνθήκες, υπάρχει σήμερα συναίνεση της ΝΔ απέναντι στην κυβέρνηση, η Ρηγίλλης απαντά ότι "τα πράγματα σήμερα δεν είναι εκεί που ήταν στο εγγύτερο παρελθόν, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης συνάντησης των δύο αρχηγών".

Στο δε θέμα των μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης, έγινε γνωστό πως ο κ. Σαμαράς επέμεινε πως είναι προτιμότερη λύση, εφ' όσον απαιτηθούν νέα μέτρα, μέχρι τις 16 Μαρτίου, να τα αποφασίσει και να τα πάρει η κυβέρνηση, παρά να υποχρεωθεί σε σειρά μέτρων που θα της επιβληθούν από τις Βρυξέλλες.

Ολα αυτά είναι για να βρεθεί λύση για την Ελλάδα στο πλαίσιο της Ευρωζώνης και να μην χρειαστεί μονομερής προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αναφερόταν από την ΝΔ.

Τέλος, έγινε γνωστό πως ο Πρόεδρος της ΝΔ παρουσίασε στον πρωθυπουργό δέσμη αναπτυξιακών μέτρων, με χαμηλό ή μηδενικό δημοσιονομικό κόστος.

«Κάθε συζήτηση με τον πρωθυπουργό, παρά τις οποιεσδήποτε δυσκολίες έχουν τα γεγονότα, είναι ευχάριστη», δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου μετά από συνάντηση με τον Γιώργο Παπανδρέου, με επίκεντρο τις εξελίξεις στην οικονομία.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:02 - 18 Φεβ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.