ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΝΔ: Casus belli η εξεταστική για την οικονομία- Συναίνεση τέλος

11:33 - 18 Φεβ 2010 | Πολιτική
Τη στρατηγική της συναίνεσης εγκαταλείπει η Ν.Δ. και προαναγγέλλει μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα, με αφορμή τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το δημοσιονομικό ναυάγιο. Το μήνυμα ότι η Εξεταστική Επιτροπή αποτελεί αιτία πολέμου για την αξιωματική αντιπολίτευση μετέφερε χθες ο Αντώνης Σαμαράς στον Γιώργο Παπανδρέου, κατά την 35λεπτη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι η συγκεκριμένη κυβερνητική απόφαση «θα τραυματίσει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό».
Ο Πρωθυπουργός επέμεινε από την πλευρά του στην ανάγκη να υπάρξει διαφάνεια για όσα συνέβησαν τα προηγούμενα χρόνια και αντέτεινε στον πρόεδρο της Ν.Δ. ότι η κυβέρνηση ζήτησε να υπάρξει ευρύτερη συναίνεση γιατί πιστεύει ότι «η ανάκαμψη της οικονομίας είναι εθνική υπόθεση».

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι στόχος του κ. Σαμαρά είναι να στηρίξει τα έργα και ημέρες της κυβέρνησης Καραμανλή, καθώς δεν επιθυμεί να ανοίξουν νέα εσωκομματικά μέτωπα στη Ν.Δ. Στη Ρηγίλλης θεωρούν ότι τα νέα μέτρα βρίσκονται προ των πυλών και η κυβέρνηση επιδιώκει, μέσω της Εξεταστικής Επιτροπής, να επιμερίσει το πολιτικό κόστος.

Το διαζύγιο κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης επιβεβαίωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Σαμαράς. «Εμείς απαντάμε “ναι” στην Εξεταστική, αλλά αυτοί ας αναλογιστούν τις συνέπειες... Είχα πει ότι η συναίνεση είναι αρετή, δεν είναι αδυναμία. Η κυβέρνηση την εξέλαβε ως αδυναμία. Τώρα θα διαπιστώσει το σφάλμα της...», είπε με αυστηρό ύφος.

Η Ρηγίλλης σχεδιάζει πλέον να κινηθεί με «σημαία» τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης, κλιμακώνοντας σε καθημερινή βάση την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση. Σήμερα η Ν.Δ. θα παρουσιάσει πακέτο προτάσεων για την ενίσχυση της ανάπτυξης, με στόχο να καταδείξει ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει ένα αναπτυξιακό σχέδιο που θα βγάλει τη χώρα από την ύφεση και θα αποτρέψει την έκρηξη της ανεργίας. Την προσεχή εβδομάδα (25 Φεβρουαρίου) ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Κομισιόν κ. Μπαρόζο, ενώ προγραμματίζονται διαδοχικές συναντήσεις με παραγωγικούς φορείς και συνδικαλιστικές ενώσεις. «Όποιος στο όνομα της λιτότητας χτυπάει τις ζωτικές ανάγκες δεν φέρνει εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, φέρνει ασφυξία της οικονομίας και έκρηξη της κοινωνίας. Σε αυτή την ασφυξία εμείς δεν συναινούμε», διαμήνυσε μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό.

Αντιδράσεις και από το ΠΑΣΟΚ

Θυελλα αντιδράσεων προκάλεσε στο ΠΑΣΟΚ η απόφαση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία, καθώς η πλειοψηφία των βουλευτών τάχθηκε κατά με το σκεπτικό ότι η συγκρότησή της σε αυτή τη φάση δεν έχει να προσφέρει τίποτε άλλο παρά μόνο κινδύνους για περαιτέρω απαξίωση της χώρας διεθνώς. Έχει τη σημασία του το γεγονός ότι ο παριστάμενος υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου μπροστά στις αντιδράσεις των βουλευτών ανέφερε ότι μπορεί τελικά να μη συγκροτηθεί εξεταστική αλλά να σταλούν τα στοιχεία της έρευνας της επιτροπής εμπειρογνωμόνων στον εισαγγελέα κι εκείνος να αναζητήσει τυχόν ευθύνες πολιτικών προσώπων.

Η αναφορά Παπακωνσταντίνου προκάλεσε την παρέμβαση της πρώην υπουργού Βάσως Παπανδρέου, η οποία τόνισε ότι περί συγκρότησης εξεταστικής μίλησε τόσο ο Πρωθυπουργός από τη Μόσχα όσο και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Χρήστος Παπουτσής. Νωρίτερα η κ. Παπανδρέου είχε επικρίνει την απόφαση για τη σύσταση εξεταστικής υποστηρίζοντας ότι έπρεπε το πόρισμα να σταλεί στην εισαγγελία για να διερευνηθούν οι ευθύνες πολιτικών προσώπων, και είχε τονίσει ότι η κατάσταση είναι τέτοια που δεν έχει νόημα να συγκροτηθεί μια εξεταστική που θα αρχίσει να διερευνά τι έχει γίνει από το ΄80 και μετά και στο τέλος μπορεί να καταλήξει ότι κακώς μπήκαμε στην ΟΝΕ. «Δεν βγαίνει πουθενά μια τέτοια ιστορία», φέρεται να είπε η κ. Παπανδρέου. 


Ο Μίμης Ανδρουλάκης έθεσε το θέμα του αιφνιδιασμού των βουλευτών από αποφάσεις όπως η συγκεκριμένη, και διερωτήθηκε γιατί δεν ερωτώνται οι βουλευτές πριν ληφθούν τέτοιας μείζονος σημασίας αποφάσεις. «Κάτι ξέρουμε κι εμείς» ανέφερε ο βουλευτής, ενώ ο πρώην υπουργός Κ. Γείτονας υπογράμμισε ότι «με εξεταστική επιτροπή παύει η συναίνεση με τη Νέα Δημοκρατία».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι το μόνιμο ερώτημα στο οποίο καλείται να απαντήσει στις επαφές του με τους κοινοτικούς παράγοντες είναι «δεν θα στείλετε κανέναν φυλακή;» όσον αφορά την παραποίηση των στοιχείων. Και υποστήριξε ότι η απόφαση για την εξεταστική κινείται στην κατεύθυνση της αποκατάστασης της αξιοπιστίας της Ελλάδας στις Βρυξέλλες. 







 
Τελευταία τροποποίηση στις 12:52 - 18 Φεβ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.