ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέα κόντρα μεταξύ Παπακωνσταντίνου-Τσίπρα στη Βουλή με αφορμή την οικονομία

13:22 - 19 Φεβ 2010 | Πολιτική
Έντονη λεκτική αντιπαράθεση ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ σημειώθηκε στη Βουλή, με επίκεντρο την Οικονομία και τον 14ο μισθό, η οποία «χρωματίστηκε» και με τις διαφορετικές ερμηνείες τους για τις «τελευταίες μέρες του Τιτανικού».
Ο Γιώργος Παπακωνστατίνου, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση, με απόλυτη γνώση και ευθύνη προχωρά σε ένα πρόγραμμα αποτελεσματικό, ισορροπημένο και εξορθολογισμένο, και αγωνίζεται για να προστατεύσει την ελληνική οικονομία και την εθνική κυριαρχία της χώρας αλλά και να ενισχύσει τις αδύναμες οικονομικά ομάδες για να πάψουν οι κοινωνικές ανισότητες.

Ταυτόχρονα, κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι εμφανίζεται σαν να μην έχει ακούσει τίποτα για τα δεινή θέση στην οποία βρίσκεται η χώρα, και στην κατηφόρα που την είχε οδηγήσει η ΝΔ και πρόσθεσε ότι δεν έχει μόνο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ το προνόμιο της κοινωνικής ευαισθησίας.

«Έχουμε απόλυτη συναίσθηση της πραγματικότητας και έχουμε και την ευθύνη. Κάνετε ότι δεν έχετε ακούσει τίποτα για τη χώρα όταν είχε πάρει τη κατιούσα και εμείς προειδοποιούσαμε για τα δεινά. Νομίζετε ότι αυτή η κυβέρνηση δεν έχει τίποτα άλλο να κάνει από το να σκαρφίζεται νέα μέτρα;» τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
   

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, που είχε καταθέσει και σχετική επίκαιρη ερώτηση, κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών να δώσει «μια σαφή, καθαρή και σταράτη απάντηση, αν θα καταργηθεί ο 14ος μισθός», κατηγόρησε την κυβέρνηση για επικοινωνιακά τεχνάσματα και εκτίμησε ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει κοινωνική έκρηξη.

    «Μιλούσατε για Τιτανικό στην ελληνική οικονομία. Δεν γνωρίζατε ότι κάποιοι επιβάτες που σώθηκαν ήταν πρώτης θέσεως όπως συμβαίνει σήμερα στην ελληνική οικονομία, που είναι οι εφοπλιστές και οι τραπεζίτες;», ρώτησε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας επικρίνοντας τις σχετικές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών στην προσπάθεια του να περιγράψει τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα.

   

    «Ο Τιτανικός έπεσε σε παγόβουνο γιατί δεν ήταν κανείς στο τιμόνι του. Έπαιζε η ορχήστρα και κανένας δεν ενδιαφερόταν να βρίσκεται στη γέφυρα για να αποτρέψει αυτό που θα συνέβαινε», απάντησε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

   

    «Μιλάμε για ανθρώπινες ζωές και όχι για στατιστικές. 'Αλλα λέγατε προεκλογικά άλλα πράττετε ως κυβέρνηση. Περιμέναμε ξεκάθαρες κουβέντες, να μιλήσετε με αίσθημα ευθύνης. Από ποιους θα κόψετε μισθούς; Το 70% των εργαζομένων της χώρας παίρνει από 500 - 1.000 ευρώ. Από αυτούς θα κόψετε; Μην διανοηθείτε να το κάνετε. Δεν αντέχει η ελληνική κοινωνία. Και σταματήστε αυτό το στημένο επικοινωνιακό παιχνίδι. Τα ίδια έκαναν και οι προηγούμενοι και έτσι βουλιάξατε την ελληνική οικονομία. Η κυβέρνηση της ΝΔ έκανε την απογραφή και οδήγησε στην επιτήρηση και εσείς την καταγραφή και μπήκαμε σε τριμερή επιτροπεία», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας.

    Κλείνοντας, ο κ Τσίπρας σημείωσε ότι «κανείς δεν θα πάει φυλακή ούτε με τη Ζίμενς, όπως έγινε και με τα ομόλογα, τις υποκλοπές ή τον ΟΤΕ»

    «Δεν μας είπατε που πήγε το ένα εκ. ευρώ του Τσουκάτου και κανείς δεν θα πληρώσει για τις λογιστικές αλχημείες. Μην κάνετε τους ψύχραιμους. Η κατάσταση δεν πάει άλλο. Πολύ σύντομα θα έχουμε κοινωνική έκρηξη. Θα το καταλάβετε την ερχόμενη Τετάρτη που θα μιλήσει ο εργαζόμενος και ο συνταξιούχος», είπε ο κ. Τσίπρας.

   

    Έντονη ήταν η αντίδραση του κ Παπακωνσταντίνου που επιτέθηκε προσωπικά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας χαρακτηριστικά:

    «Βγείτε από το αυτάρεσκο καβούκι σας και το στενό κομματικό σας σωλήνα. Ρωτήστε τον απλό κόσμο αν στηρίζει μια κυβέρνηση που ανέλαβε την ευθύνη να διορθώσει λάθη χρόνων, αρκεί αυτά που κάνει να πιάσουν τόπο. Αναρωτηθείτε γιατί έχει μεγαλύτερα κέρδη από ότι πριν τρεις μήνες που έλαβε την καθαρή εντολή από τον ελληνικό λαό», αντέτεινε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε:

    «Εσείς καλλιεργείτε το φόβο στην ελληνική κοινωνία. Αντί να στηρίξετε αυτή τη προσπάθεια, μένετε στη μικρόμυαλη στενή πολιτική σας που δεν τιμά το χώρο σας που έχει προσφέρει πολλά στην κοινωνία. Θα περιμέναμε να είστε πιο γενναιόδωρος».
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.