ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ν. Μπακογιάννη: Διαφωνώ κάθετα με την Εξεταστική για την οικονομία αλλά θα προσυπογράψω!

13:29 - 25 Φεβ 2010 | Πολιτική
Σε νέα διαφοροποίηση από τη γραμμή της ΝΔ προχώρησε την Πέμπτη η Ντ.Μπακογιάννη, διαφωνώντας κατηγορηματικά με οποιαδήποτε προοπτική Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία. Η πρώην υπουργός, αν και είπε ότι θα συνυπογράψει το υπό κατάθεση αίτημα της ΝΔ για έναρξη του ελέγχου των οικονομικών στοιχείων από το 1981, εμφανίστηκε αντίθετη με αυτή την κίνηση.  
Το θέμα της Εξεταστικής, άλλωστε, προκάλεσε νέα κόντρα κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης το βράδυ της Τρίτης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το Ελληνικό Στατιστικό Σύστημα και την Σύσταση της Ελληνικής Στατιστικής ως Ανεξάρτητης Αρχής.

Διαφωνεί, αλλά θα συνυπογράψει

Η κ. Μπακογιάννη, στο πλαίσιο ανάπτυξης επίκαιρης ερώτησής της, δήλωσε ότι στην παρούσα φάση θα ήταν επιζήμια για την οικονομία και τον πολιτικό κόσμο οποιαδήποτε προοπτική εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία.

Η κ. Μπακογιάννη άφησε να εννοηθεί -και το επιβεβαίωσε μιλώντας στη συνέχεια με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες- ότι διαφωνεί και με την πρόταση που θα κατατεθεί -ίσως και σήμερα- από τη ΝΔ για έναρξη του ελέγχου των οικονομικών στοιχείων από το 1981.

Παρ' όλα αυτά, είπε, θα συνυπογράψει την πρόταση του κόμματός της, «για να μη φανεί ότι η ίδια κάνει αντάρτικο και υπονομεύει το κόμμα της». Δήλωσε ότι δεν διαφωνεί με οποιαδήποτε εξεταστική, αντιθέτως ή ίδια ήταν που επί προηγουμένης κυβερνήσεως είχε ταχθεί υπέρ της σύστασης εξεταστικής για τη Siemens.

Όμως διαφωνεί με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία για την οικονομία, αν και, όπως είπε, στη φάση αυτή η ΝΔ έχει τη μικρότερη ευθύνη,«αλλά όποιος ξέρει τις Βρυξέλλες θα αντιληφθεί ότι τα αποτελέσματα θα είναι ολέθρια».

«Είναι βέβαιο» είπε η κ. Μπακογιάννη «ότι η ΝΔ θα βγάλει τα στοιχεία της κυβέρνησης Σημίτη και το ΠΑΣΟΚ στοιχεία των τελευταίων δύο ετών, που θα είναι βούτυρο στο ψωμί τόσο των κερδοσκόπων όσο και των Βρυξελλών».

«Κάνω έκκληση. Θα εξυπηρετηθούν μόνον όσοι επιβουλεύονται την Ελλάδα. Θα οδηγηθεί ο πολιτικός κόσμος σε δίνη χωρίς τέλος. Η ΝΔ τιμωρήθηκε από το λαό με την μεγαλύτερη ήττα της στα πολιτικά χρονικά. Μη δώσουμε όμως περισσότερα επιχειρήματα στις Βρυξέλλες, κάτι που θα πληρώσουν και ο πολικός κόσμος και η Ελλάδα» τόνισε η κ.Μπακογιάννη.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης απάντησε ότι «αν η ΝΔ δεν έχει να φοβηθεί τίποτε, όπως λένε οι βουλευτές της, τότε τα πράγματα είναι απλά. Αν όμως υπάρχουν ευθύνες δεν θα πρέπει να αποδοθούν; Η εξεταστική θα διαπιστώσει αν υπήρξε πρόβλημα στην καταγραφή των στοιχείων που εστάλησαν την περίοδο 2008-09».

Κόντρα στη Βουλή

Σε πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων, για την σύσταση Εξεταστικής για την Οικονομία, εξελίχθηκε το βράδυ της Τρίτης η συζήτηση στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου για το Ελληνικό Στατιστικό Σύστημα και την Σύσταση της Ελληνικής Στατιστικής ως Ανεξάρτητης Αρχής.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου υπεραμύνθηκε της επιλογής της κυβέρνησης να προχωρήσει σε Εξεταστική Επιτροπή, τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ ξεκινά με βασική την αρχή ότι δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά η χώρα κρύβοντας κάτω
από το χαλί τα προβλήματα, ούτε να κοροϊδέψει τον λαό και επισημαίνοντας προς την αξιωματική αντιπολίτευση πως η συναίνεση δεν χτίζεται στην συγκάλυψη.

Είπε ακόμη πως η Βουλή των Ελλήνων δεν μπορεί να παραμένει βουβός παρατηρητής όταν υπάρχει έκθεση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Επιτροπής που μιλά για παραποίηση των δημοσιονομικών στοιχείων, το ίδιο και η Ειδική Επιτροπή στο υπουργείο Οικονομικών κι όταν υπάρχει η δηλωμένη πρόθεση της ΕΕ να παραπέμψει την Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση διευκρίνισε πως η Εξεταστική δεν είναι Προανακριτική, εξετάζει τις συνθήκες και διερευνά πολιτικές ευθύνες ενώ σημείωσε ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ εκφράζει με νηφαλιότητα τα ερωτήματα και βασίζεται σε συγκεκριμένη στοιχειοθέτηση.

Απαντώντας σχετικά με το σκεπτικό της πρότασης να γίνει η διερεύνηση την συγκεκριμένη περίοδο ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι το 2004 έγινε η λεγόμενη «απογραφή» και η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία έκλεισε το θέμα της εισόδου της χώρας στην ΟΝΕ, άρα αυτό που αμφισβητείται τώρα είναι η παραποίηση των στοιχείων από το 2004 και μετά.

«Είστε μια κυβέρνηση δειλή; Γιατί από το 2004 έως το 2009; Είσαστε ένοχοι θα σας πω εγώ. Δεν απαντήσατε στους βουλευτές μας και στα στελέχη της ΝΔ, που κατέθεσαν όγκο στοιχείων για προεισπράξεις από το ΚΠΣ, από τα λαχεία, από το eurocontrol επί των ημερών μας. Δεν βρήκατε λέξη» απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι θέλει να δημιουργήσει ενόχους αλλά έτσι δεν θα πεισθούν οι αγορές.

«Έρχεστε να διασαλεύσετε την εθνική ενότητα. Κι ως αντιπολίτευση ποτέ δεν συμπαρασταθήκατε ούτε στα εθνικά ούτε στην οικονομία» σημείωσε και κατέληξε: «Καλοδεχούμενη η Εξεταστική. Από το '81 και για τον τρόπο που μπήκαμε στην ΟΝΕ.
Δικιά σας είναι η ευθύνη για το χρέος».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.