ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπέρ της απομάκρυνσης των διαφημιστικών πινακίδων το ΠΟΑ/ΤΕΕ

15:33 - 01 Μαρ 2010 | Πολιτική
Αποφασισμένο να στηρίξει σε τεχνικό επίπεδο κάθε προσπάθεια αποκατάστασης του σημερινού θλιβερού καθεστώτος και εφαρμογής των βασικών κανόνων Οδικής Ασφάλειας, σε ότι αφορά τις παρόδιες διαφημιστικές πινακίδες, είναι το Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας του ΤΕΕ.
'Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το ΠΟΑ/ΤΕΕ παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις συζητήσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα σε επίπεδο φορέων, Κοινοβουλίου, Κυβέρνησης, αλλά και Δικαιοσύνης. Θεωρεί ότι η τελευταία απόφαση του Αρείου Πάγου, με την οποία δικαιώθηκε, μετά από πολύχρονο αγώνα, πατέρας ο οποίος έχασε το παιδί του μετά από πρόσκρουση του οχήματος σε διαφημιστική πινακίδα, λειτουργεί ως καταλύτης για την πλήρη ενεργοποίηση του άρθρου 11 του ΚΟΚ περί Διαφημιστικών πινακίδων και των ποινών που επιβάλλει.

Με αφορμή όλα αυτά το ΠΟΑ/ΤΕΕ υπογραμμίζει ορισμένα τεχνικά ζητήματα:

- Οι κολώνες στήριξης των διαφημιστικών πινακίδων ανήκουν στα εμπόδια παρά την οδό τα οποία κρίνονται κρίσιμα για την Οδική Ασφάλεια. Σύμφωνα με διεθνείς έρευνες ποσοστό 25?30% των θανατηφόρων ατυχημάτων οφείλονται σε πλευρικά "εμπόδια" που χρήζουν προστασίας.

- Στο Υπουργείο ΥΠΟ.ΜΕ.ΔΙ. βρίσκονται στη φάση έγκρισης οδηγίες Συστημάτων Συγκράτησης Οχημάτων (ΟΜΟΕ-ΣΣΟ) επί της οδού, οι οποίες εναρμονίζονται πλήρως με το Ευρωπαϊκό Πρότυπο (ΕΝ1317) και η εφαρμογή των οποίων αναμένεται να έχει σημαντική θετική επίδραση στα τροχαία δυστυχήματα. Το ΠΟΑ/ΤΕΕ προτείνει στο υπουργείο ΥΠΟ.ΜΕ.ΔΙ. την άμεση έγκριση των οδηγιών αυτών και την υποχρεωτική εφαρμογή τους, σε πρώτη φάση, από όσους μελετούν και κατασκευάζουν οδούς οι οποίες ανήκουν στο Διευρωπαϊκό Οδικό Δίκτυο.

- Παράλληλα, οι υπηρεσίες συντήρησης του Διευρωπαϊκού Οδικού Δικτύου, στο πλαίσιο των περιοδικών ελέγχων συντήρησης, οφείλουν να προτάξουν την απομάκρυνση των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων και την προστασία των χρηστών της οδού έναντι των υφιστάμενων επικίνδυνων πλευρικών εμποδίων.

- Κατά το ΠΟΑ/ΤΕΕ, η απλοποίηση του αντίστοιχου άρθρου του ΚΟΚ, περί διαφημιστικών πινακίδων, θα βοηθήσει τις αρμόδιες υπηρεσίες στην ταχεία απομάκρυνση των παράνομων πινακίδων.

Η σημαντική αυτή προσπάθεια, παρά το γεγονός ότι θίγει ισχυρά συμφέροντα που επιδιώκουν να συνεχιστεί η εικόνα της τεράστιας αυθαιρεσίας, με τις επικίνδυνες διαστάσεις για οδηγούς και επιβαίνοντες σε οχήματα, πρέπει, κατά το ΠΟΑ/ΤΕΕ, να ολοκληρωθεί.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.