ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ερντογάν: Τα στρατεύματα κατοχής μπορεί να αποσυρθούν αν υπάρξει λύση

13:16 - 02 Μαρ 2010 | Πολιτική
Τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής στην Κύπρο θα μπορούσαν να αποσυρθούν από το νησί, σε περίπτωση που βρεθεί λύση στο Κυπριακό, τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο τούρκος πρωθυπουργός επισήμανε ακόμη ότι στόχος της Τουρκίας είναι η επίτευξη διαρκούς και συνολικής λύσης του κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.  

Μιλώντας σε τρεις Ελληνοκύπριους δημοσιογράφους των εφημερίδων «Αλήθεια», «Πολίτης» και της αγγλόφωνης «Cyprus Mail», με τους οποίους συναντήθηκε στο περιθώριο ημερίδας στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Ερντογάν διαβεβαιώνει ότι «δεν έχει κρυφή ατζέντα» και ότι η Τουρκία θέλει να δει την Κύπρο «ένα νησί ειρήνης». Επίσης, δήλωσε ότι θα σεβαστεί λύση, που θα εξευρεθεί μέσα από την ελεύθερη βούληση των δύο πλευρών και ότι θα κάνει ό,τι χρειάζεται για την επίτευξη του αποτελέσματος αυτού.

«Είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε στην επίτευξη αυτού του σκοπού και κανείς δεν πρέπει να αμφισβητεί την ειλικρίνεια της Τουρκίας», δήλωσε. Σύμφωνα με τον κ. Ερντογάν τα τουρκικά στρατεύματα θα μπορούσαν να αποσυρθούν από την Κύπρο, «εάν και οι δύο πλευρές συμφωνούσαν».

Επανέλαβε εξάλλου τον ισχυρισμό ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επιβραδύνει, κατά την έκφρασή του, τη διαδικασία των συνομιλιών και ευχήθηκε να σταματήσει αυτό.

Ο κ. Ερντογαν εξέφρασε την εκτίμησή του στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και ήταν ευγενής, όπως σημειώνουν οι εφημερίδες, στις αναφορές του στον πρόεδρο Χριστόφια. Σε ερώτηση αν θα αλλάξουν τα πράγματα σε περίπτωση εκλογής του Ντερβίς Έρογλου στις προεδρικές εκλογές στα κατεχόμενα , ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν θα επηρεάσει τις συνομιλίες.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, σχολιάζοντας στο ΡΙΚ τις δηλώσεις Ερντογάν, είπε ότι «η τουρκική κυβέρνηση δηλώνει ότι εργάζεται για λύση του κυπριακού, αλλά ως τώρα δεν είδαμε τίποτε που να δείχνει ότι καταβάλλει προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση και την εξεύρεση λύσης στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Ο κύριος Στεφάνου τόνισε ότι «η ειλικρίνεια κρίνεται στην πράξη και όχι στις δηλώσεις» και πρόσθεσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα συνεχίσει τις προσπάθειές της διεθνώς, για να πειστεί ο διεθνής παράγοντας να ασκήσει την επιρροή του στην Τουρκία για να διαφοροποιήσει τη στάση της.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:21 - 02 Μαρ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.