ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δημοσκοπήσεις: Στο 12% το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ- Οχι στα νέα οικονομικά μέτρα

11:09 - 08 Μαρ 2010 | Πολιτική
Συνεχίζει να διατηρεί το προβάδισμα το ΠΑΣΟΚ έναντι της Νέας Δημοκρατίας, η οποία παρά τη σκληρή γραμμή που ακολουθεί, δεν φαίνεται να κερδίζει πόντους. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Pulse για τον Ελεύθερο Τύπο, η ψαλίδα παραμένει στο 12%. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η ψαλίδα παραμένει στο 12%, με το ΠΑΣΟΚ να κινείται στο 31% και τη Νέα Δημοκρατία να αγγίζει το 19%. Το ΚΚΕ κυμαίνεται στο 7%, ο ΛΑΟΣ κρατά τα ποσοστά του στο 6%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 4% και οι αναποφάσιστοι φτάνουν στο 20%.
Το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας ερμηνεύεται από τους πολιτικούς αναλυτές ως λογικό επόμενο μιας μεγάλης εκλογικής ήττας και μιας νέας ηγεσίας που χτίζει τώρα τις ισορροπίες της.

Όσον αφορά στη χαμηλή συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας, οι αναλυτές κάνουν λόγο για περίοδο που το κόμμα προσπαθεί να ξεφύγει από την εσωκομματική κρίση.

«Βαθμολογώντας» τα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση πριν από λίγα 24ωρα, οι ερωτηθέντες διαφωνούν σε μεγάλο βαθμό: λένε «όχι» σε ποσοστό 74% για την αύξηση φόρου στα καύσιμα, στην αύξηση του ΦΠΑ 71%, στο πάγωμα των συντάξεων 68%, ενώ οι διαφωνούντες μειώνονται, 58%, στο μέτρο– σοκ όπως το χαρακτήρισαν εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων, της περικοπής των Δώρων του Δημοσίου. Αξιοσημείωτο είναι ότι ένα αξιόλογο ποσοστό των άμεσα θιγόμενων, των ίδιων των συνταξιούχων, συμφωνεί σε ποσοστό 37% με το πάγωμα των συντάξεων. Προφανώς θεωρούν ότι είναι αναγκαίο κακό προκειμένου να ξεπεράσει η χώρα τον οικονομικό εφιάλτη. Οπως προκύπτει από την ανάλυση, με τις περικοπές Δώρων στο Δημόσιο συμφωνεί το 53% των επιχειρηματιών και των ελεύθερων επαγγελματιών, λένε «ναι» το 48% των ιδιωτικών υπαλλήλων, το 45% των ανέργων και το 44% των συνταξιούχων. Με το συγκεκριμένο μέτρο κάθετα διαφωνούν οι δημόσιοι υπάλληλοι όπου το «όχι» αγγίζει το 81%.

Κατηγορηματικά αντίθετες με την αύξηση του ΦΠΑ είναι όλες οι προαναφερθείσες κοινωνικές ομάδες, όπως και με την αύξηση στα καύσιμα. Αντίθετα, συμφωνούν σε υψηλά ποσοστά (άνω του 67%) στο μέτρο αύξησης του φόρου στα τσιγάρα και τα ποτά. Ετσι κι αλλιώς θεωρούνται… είδος πολυτελείας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.