ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι θα συζητήσει ο πρωθυπουργός στις ΗΠΑ

15:22 - 08 Μαρ 2010 | Πολιτική
Πολιτική στήριξη από τις ΗΠΑ προκειμένου να βελτιωθεί η πληγωμένη – παγκοσμίως- εικόνα τις χώρας μας αποζητά ο Γ. Παπανδρέου από τη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Σε αυτή την επίσημη επίσκεψη- την πρώτη από το 2005 οπότε ο Κ. Καραμανλής είχε συναντηθεί με τον Τζόρτζ Μπους- ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλει να αποσπάσει μια αμερικανική δήλωση στήριξης, που θα αναφέρει ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση και ότι συνεχίζει να αποτελεί έναν αξιόπιστο σύμμαχο των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή.

Εκτός όμως από την οικονομία, η Ελλάδα ενδιαφέρεται να βρει ευήκοων ου και σε άλλα ζητήματα που άπτονται του ελληνικού ενδιαφέροντος όπως το Σκοπιανό, τα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και τα Βαλκάνια. Ευκταίο θα ήταν επίσης να έπαιρνε διαβεβαιώσεις για την άρση του καθεστώτος της βίζας.

Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν πάντως ότι ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα προβεί σε δηλώσεις φραστικής στήριξης της Ελλάδας, οι ΗΠΑ δεν θα προβούν σε άρση του καθεστώτος της βίζας, ενώ αναμένεται να επιμείνουν στην ανάγκη ενίσχυση της ελληνικής στρατιωτικής παρουσίας στο Αφγανιστάν. Για το Κυπριακό, η κυβέρνηση Ομπάμα αναμένεται να μεταφέρει στον Έλληνα πρωθυπουργό την άποψή της ότι παρουσιάζεται ένα «παράθυρο ευκαιρίας» για λύση του Κυπριακού που δεν πρέπει να χαθεί και θα ζητήσει να ασκήσει η ελληνική πλευρά την επιρροή της προς τη Λευκωσία. Παράλληλα, αποτιμά θετικά την πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου να συναντηθεί με τον κ. Ερντογάν τρεις μόλις ημέρες μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας και θεωρεί ότι η συγκυρία ευνοεί την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου και αν κριθεί αναγκαίο την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Η Ελλάδα αναμένεται να επαναλάβει τη θέση της ότι επιθυμεί καλές σχέσεις με την Τουρκία, με προϋπόθεση το σεβασμό του διεθνούς δικαίου από την Άγκυρα και να σταματήσουν οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο.

Για το Σκοπιανό οι ΗΠΑ συντάσσονται πλήρως με τον Μάθιου Νίμιτς ο οποίος μετά την τελευταία επίσκεψή του σε Ελλάδα και Σκόπια διέγνωσε συμβιβαστική διάθεση και εκτίμησε πως υπάρχει βάση για λύση. Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ ελπίζει ότι μπορεί να γίνει αποδεκτή η ευρεία χρήση της ονομασίας «Βόρεια Μακεδονία» και οι ΗΠΑ αναμένεται να επιμείνουν ότι μπορεί και πρέπει να υπάρξει συμφωνία το συντομότερο.

Αναφορικά με το κρίσιμο για τις ΗΠΑ θέμα της βοήθειας στο Αφγανιστάν, η ανατροπή από τον κ. Παπανδρέου της ειλημμένης απόφασης του προκατόχου του για αναβάθμιση της ελληνικής συμμετοχής στις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν δυσαρέστησε έντονα την κυβέρνηση Ομπάμα. Δεδομένης της εξέλιξης αυτής, η ελληνική πλευρά σκέπτεται το ενδεχόμενο να αναλάβει την ηγεσία της νατοϊκής δύναμης στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου ή και την αποστολή δικαστικών λειτουργών ή αστυνομικών στη Βοσνία.

Σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές πάντως, για να θεωρηθεί πάντως η ελληνική επίσκεψη επιτυχημένη, εκτός από την πολιτική στήριξη για την οικονομία, θα πρέπει να αποσπάσει και δεσμεύσεις για άρση της βίζας, αλλά και την κατανόηση των ελληνικών θέσεων όσον αφορά το Αφγανιστάν και το Σκοπιανό. Πάντως, οι ίδιοι κύκλοι υπογραμμίζουν ότι οι ΗΠΑ δεν είναι διατεθειμμένοι να δυσαρεστήσουν την Τουρκία, την οποία θεωρούν –κακά τα ψέματα- ως σημαντικότερη σύμμαχο στην περιοχή απ’ ότι η Ελλάδα, και δεν πρέπει να αναμένουμε τίποτε περισσότερο από παραινέσεις να «τα βρουν» οι δύο χώρες με αμοιβαίο διάλογο.

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.