ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευκολότερες μετακινήσεις για τους κάτοχους βίζας μακράς διαμονής

16:53 - 10 Μαρ 2010 | Πολιτική
Οι υπήκοοι τρίτων χωρών που διαμένουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση με θεώρηση (βίζα) μακράς διαμονής θα μπορούν να τα επισκεφθούν τα περισσότερα κράτη μέλη για διάστημα μέχρι και τριών μηνών σε κάθε εξάμηνο, υπό τους ίδιους όρους με τους κατόχους άδειας παραμονής, σύμφωνα με κανονισμό που εγκρίθηκεαπό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο νέος κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ μέχρι τις 5 Απριλίου 2010 και παρέχει επαρκή εχέγγυα ασφάλειας για τα κράτη μέλη.
Σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία και τη συμφωνία του Σένγκεν όπως ισχύουν σήμερα, οι κάτοχοι θεώρησης μακράς διαμονής, όπως είναι οι φοιτητές, επισκέπτες καθηγητές ή και τα μέλη των οικογενειών εγκατεστημένων αλλοδαπών ή και πολιτών της ΕΕ, δεν μπορούν να μεταβούν σε άλλα κράτη μέλη κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Ευρώπη, ούτε καν καθ'οδόν προς τις πατρίδες τους.

Για παράδειγμα ένας μη ευρωπαίος φοιτητής που έχει βίζα μακράς διαμονής στο Βέλγιο, δεν έχει το δικαίωμα να επισκεφθεί καμία άλλη χώρα, ούτε καν για λόγους που σχετίζονται άμεσα με τις σπουδές του και αυτό είναι "απλώς απαράδεκτο", σημειώνει ο εισηγητής του ΕΚ και συντάκτης της σχετικής έκθεσης της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Carlos Coelho (ΕΛΚ, Πορτογαλία). Το παράδειγμα του φοιτητή που δεν έχει το δικαίωμα να συμβουλευθεί μια βιβλιοθήκη σε γειτονική χώρα δείχνει πως οι ισχύοντες κανόνες οδηγούν σε "παράλογες καταστάσεις".

Με το νέο κανονισμό, η βίζα μακράς διαμονής "D" που εκδίδει κάθε κράτος μέλος, εξισώνεται εντός του Σένγκεν με την άδεια παραμονής. Ο κάτοχός της θα μπορεί να ταξιδεύει σε άλλα κράτη μέλη για μέχρι και τρείς μήνες σε κάθε εξάμηνο του έτους υπό ακριβώς τους ίδιους όρους με τους κατόχους άδειας παραμονής.

Η βίζα μακράς διαμονής εκδίδεται για περίοδο μέχρι ενός έτους και αν τεθεί θέμα ανανέωσής της, τότε δεν θα εκδίδεται νέα αλλά ο δικαιούχος θα λαμβάνει κανονική άδεια παραμονής.

"Κανένας πρόσθετος κίνδυνος"

Ο κάτοχος βίζας μακράς διαμονής θα μπορεί έτσι να ταξιδεύει ελεύθερα εντός της ΕΕ "με χρήση της βίζας και των ταξιδιωτικών εγγράφων του" και "εφ' όσον δεν βρίσκεται στους καταλόγους υπόπτων του κράτους μέλους".

Οι κανόνες περί χρήσης του συστήματος πληροφοριών SIS (Schengen Information System) και εκείνοι που ρυθμίζουν τη συνεργασία μεταξύ κρατών μελών όταν εκδίδεται άδεια  παραμονής θα εφαρμοσθούν πλήρως και για την έκδοση θεώρησης μακράς διαμονής καθώς, σύμφωνα με το σκεπτικό του Ε.Κ. "δεν πρέπει η ελευθερία μετακίνησης του κατόχου θεώρησης μακράς διαμονής να στοιχειοθετεί πρόσθετο κίνδυνο για τα κράτη μέλη".

Και αν κάποιος μείνει για περισσότερο από τρείς μήνες σε άλλη χώρα;

Οι υπήκοοι τρίτων χωρών που διαμένουν παρανόμως σε κράτος μέλος αλλά έχουν άδεια παραμονής ή άλλο πιστοποιητικό, όπως η βίζα μακράς διαμονής, που τους παρέχει δικαίωμα διαμονής σε συγκεκριμένο κράτος μέλος, τότε θα πρέπει να επιστρέψει αμέσως σε αυτό.

Ο κανονισμός, που εγκρίθηκε από τους ευρωβουλευτές  με 562 ψήφους υπέρ,  29 κατά και 51 αποχές θα τεθεί σε ισχύ μέχρι τις 5 Απριλίου 2010, ημέρα έναρξης της ισχύος του νέου Κοινοτικού Κώδικα για τις Θεωρήσεις. Ουδεμία μεταβολή επέρχεται δε στους κανόνες έκδοσης των θεωρήσεων μακράς διαμονής.

Σημειώνεται ότι στο νέο σύστημα δεν συμμετέχουν και δεν δεσμεύονται να το εφαρμόσουν η Βρετανία, η Ιρλανδία και η Δανία αν και ειδικά η Δανία έχει ζητήσει διορία έξι μηνών από την έγκριση του κανονισμού για να επανεξετάσει τη θέση της.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.