ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παρατείνονται ως τις 15 Μαϊου οι εργασίες της Εξεταστικής Βατοπαιδίου

10:32 - 12 Μαρ 2010 | Πολιτική
Την παράταση μέχρι τις 15 Μαΐου, των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά το σκάνδαλο της Μονής Βατοπαιδίου και της λίμνης Βισθωνίδας, αποφάσισαν ομόφωνα τα μέλη της.    

Παράλληλα, διαβιβάστηκε στην Επιτροπή το αρχείο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που αφορά την υπόθεση, το οποίο, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Εξεταστικής, παρακρατούσε παράνομα στο σπίτι της η κατηγορούμενη πρώην Διευθύντρια Πολιτικής Γης του υπουργείου, Σταματίνα Μαντέλη.

Την Τετάρτη, ενώπιον της Εξεταστικής κατέθεσε ο Δ.Πελέκης, συμβολαιογράφος στην ανταλλαγή του Ολυμπιακού ακινήτου και πατέρας της Αικατερίνης Πελέκη-Βουλγαράκη, που ανέλαβε τα υπόλοιπα συμβόλαια των επίμαχων ανταλλαγών.

Ο κ. Πελέκης διαβεβαίωσε κατηγορηματικά, πως «τα συμβόλαια είναι απολύτως νόμιμα», παρότι (στην περίπτωση του δάσους της Ουρανούπολης) εμπεριέχουν λανθασμένους χαρακτηρισμούς.

Η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου παρακάμφθηκε στην υπόθεση των ανταλλαγών μεταξύ Δημοσίου και Μονής Βατοπαιδίου, κατέθεσε ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής η Ελισσάβετ Μαυραγκά, στέλεχος της νομικής υπηρεσίας της ΚΕΔ και υπεύθυνη για τις εκποιήσεις, τις ανταλλαγές και τις αγορές.

Ανέφερε ότι η υπόθεση ανατέθηκε σε ειδική επιτροπή, ενώ εκτίμησε ότι «τις περισσότερες φορές που γίνονται ανταλλαγές με αποφάσεις υπουργών, αυτές δεν είναι επωφελείς για το Δημόσιο. Σε καμιά περίπτωση». Οι ανταλλαγές που δρομολογήθηκαν μετά την παραίτηση του Δημοσίου από την περιοχή της λίμνης Βισθωνίδας, σύμφωνα με τη μάρτυρα, έγιναν με παράκαμψη του τμήματός της, αλλά και του ειδικά εξουσιοδοτημένου δικηγόρου.

Στη συνέχεια, εκδόθηκε και γνωμοδότηση, σύμφωνα με την οποία στα συμβόλαια των ανταλλαγών δεν χρειαζόταν να επισυναφθούν πιστοποιητικά από τα κατά τόπους δασαρχεία και την αρχαιολογική υπηρεσία (σσ: με την επίσημη αιτιολογία πως οι ανταλλαγές γίνονταν μεταξύ ΝΠΔΔ). Επίσης, ανέφερε ότι οι επισκέψεις του μοναχού Αρσένιου στην ΚΕΔ ήταν συχνότατες επί ενάμισι χρόνο.

Η κ. Μαυραγκά δικαιολόγησε τη μη προβολή αντιρρήσεων από την ΚΕΔ στις ανταλλαγές λέγοντας: «Καμία υπηρεσία δεν μπορεί να παραβεί την κοινή υπουργική απόφαση. Πρώτον, έχουμε μια κοινή υπουργική απόφαση που μας λέει 'πάρτε αυτά τα οικόπεδα του υπουργείου Γεωργίας και ανταλλάξτε τα'. Δεύτερον, έχουμε μια παραίτηση από το υπουργείο Οικονομικών, από τον κ. Δούκα, που σταματά την όποια διαδικασία στο Πρωτοδικείο της Ξάνθης γινόταν τότε. Αρα, λοιπόν, η υπηρεσία της ΚΕΔ, όταν έχει αυτά τα δύο δεδομένα, είναι σαν να παίρνει μια εντολή. Δεν μπορεί να την παραβεί» είπε.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:42 - 12 Μαρ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.