ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σαμαράς: Επιμένει στις αλλαγές στο καταστατικό της ΝΔ παρά τις αντιδράσεις

09:38 - 06 Απρ 2010 | Πολιτική
Ακλόνητος στο ζήτημα της προώθησης των αλλαγών στο καταστατικό του κόμματος εμφανίζεται ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν στο κόμμα και υποδεικνύουν ότι στη Ρηγίλλης ετοιμάζονται για νέες εσωκομματικές εντάσεις την προσεχή Κυριακή στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά και εν όψει του Συνεδρίου του Ιουνίου.  

Σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας απορρίπτει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να θεσπιστεί θητεία για τον πρόεδρο του κόμματος, όπως εισηγείται η κ. Μπακογιάννη και άλλα προβεβλημένα στελέχη, ενώ θεωρείται «εκ του πονηρού» η κριτική απέναντι στην πρόταση να επιλέγονται τα μισά μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου (στο εξής Εκτελεστική Γραμματεία) από την κομματική ηγεσία.

Στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά αναγνωρίζουν ότι καθ' οδόν προς το Συνεδρίο οι εσωκομματικές συγκρούσεις θα επικεντρωθούν γύρω από τα δύο ζητήματα που προσφέρονται, όπως λένε, για «εύκολη κριτική», αλλά προειδοποιούν ότι «και τα δύο ζητήματα θα μετατραπούν σε μπούμερανγκ για όσους θεωρούν ότι μπορούν να υποκινήσουν αντιδράσεις».

Την Κυριακή, η Κεντρική Επιτροπή θα κληθεί, πρώτον, να εγκρίνει τις προτάσεις που παρουσίασε στο προσυνέδριο της Θεσσαλονίκης ο κ. Σαμαράς και, δεύτερον,να εισηγηθεί προς το Συνέδριο τις σχετικές αλλαγές στο γαλάζιο καταστατικό.

Επιτελικά στελέχη του κόμματος που βρίσκονται δίπλα στον κ. Σαμαρά τονίζουν ότι, όσο κι αν «ακούγεται δημοκρατική» η πρόταση για εκλογή προέδρου με συγκεκριμένη θητεία, δεν υιοθετείται από κανένα ευρωπαϊκό κόμμα που έχει προχωρήσει σε εκλογή προέδρου από τη βάση.

Οι αλλαγές

 

Οι αλλαγές που εισηγείται ο Αντώνης Σαμαράς και καλείται να εγκρίνει σε πρώτη φάση η Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ, μεταξύ άλλων προβλέπουν:

* Τακτικό Συνέδριο ανά διετία, μετονομασία της Κεντρικής Επιτροπής σε Πολιτική Επιτροπή και του Πολιτικού Συμβουλίου σε Εκτελεστική Γραμματεία.

Τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής (Πολιτική Επιτροπή) θα μειωθούν από 500 σε λιγότερα από 200, ενώ ο γραμματέας του οργάνου θα μπορεί να εκλεγεί βουλευτής μόνον μέσα από τη λίστα Επικρατείας.

* Το Πολιτικό Συμβούλιο (Εκτελεστική Γραμματεία) θα απαρτίζεται από 15 μέλη, μαζί με τον πρόεδρο του κόμματος. Τα 7 θα εκλέγονται από την Πολιτική Επιτροπή και τα υπόλοιπα 7 θα είναι προσωπικότητες στελέχη του κόμματος, με συγκεκριμένη θέση στο κομματικό οργανόγραμμα.

* Εκλογή από τη βάση και των διοικήσεων των Νομαρχιακών Επιτροπών (ΝΟΔΕ).

* Το 20% των εκλεγμένων στις διοικήσεις τοπικής και νομαρχιακής οργάνωσης θα πρέπει να έχουν ηλικία έως 35 ετών. Ποσοστό τουλάχιστον 20% στις ίδιες οργανώσεις θα πρέπει να είναι πρωτοεκλεγμένα μέλη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.