ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νταβούτογλου: 'Η υφαλοκρηπίδα δεν είναι η μόνη εκκρεμής διαφορά με την Ελλάδα'

10:12 - 07 Απρ 2010 | Πολιτική
Η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας «είναι μόνο μία από τις εκκρεμείς διαφορές στο Αιγαίο και η διευθέτησή της, από νομικής σκοπιάς, διασυνδέεται σε μεγάλο βαθμό με άλλες διαφορές» δήλωσε στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος την Πέμπτη θα συναντηθεί με τον αναπληρωτή υπ. Εξωτερικών Δ. Δρούτσα.      

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δηλώνει έτοιμος για διάλογο για το Αιγαίο, εμμένει όμως στις σκληρές θέσεις της Αγκυρας, τονίζοντας ότι θα πρέπει να μπουν στο τραπέζι όλες οι διαφορές και όχι μόνο η υφαλοκριπίδα. Επισημαίνει, δε, ότι Ελλάδα και Τουρκία θα πρέπει να ανεβάσουν ταχύτητα στις σχέσεις τους.

Επιπλέον, ο Αχμέτ Νταβούτογλου αναφερόμενος στο ζήτημα των πρόσφατων κινήσεων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στο Αιγαίο δηλώνει ότι «οι πλόες που πρόσφατα ακολούθησαν τα πολεμικά μας πλοία στο Αιγαίο είναι απολύτως σύμφωνοι με το διεθνές δίκαιο και την εθιμική πρακτική» και επιτίθεται στο ελληνικά μέσα ενημέρωσης εκτιμώντας ότι «παραφούσκωσαν» το ζήτημα. Προσθέτει μάλιστα ότι «υπάρχει μια διαφορετική αντίληψη στην άλλη πλευρά του Αιγαίου».

Οι θέσεις του Νταβούτογλου έρχονται λίγο πριν την επίσκεψη Δρούτσα βρεθεί πρώτα στην Κωνσταντινούπολη όπου θα γίνει δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ενώ θα επισκεφθεί και το Σισμανόγλειο Μέγαρο.

Έπειτα θα μεταβεί στην Αγκυρα όπου το πρωί της Πέμπτης ο κ. Δρούτσας θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου. Θα ακολουθήσουν συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών, ενώ μετά το γεύμα εργασίας, ο Δ. Δρούτσας πρόκειται να γίνει δεκτός από τον Τούρκο πρόεδρο Αμντουλάχ Γκιουλ και τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η επίσκεψη του Δ.Δρούτσα στην Τουρκία πραγματοποιείται μετά από πρόσκληση του Α.Νταβούτογλου και στο επίκεντρο της συνεργασίας των δύο υπουργών βρίσκεται η προετοιμασία της επικείμενης επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα στις αρχές του καλοκαιριού.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:31 - 07 Απρ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.