ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιχείρηση αναστροφής του κλίματος πανικού λόγω spreads από την κυβέρνηση

10:20 - 09 Απρ 2010 | Πολιτική
Σε προσπάθεια αποτροπής του πανικού που πυροδοτεί η φρενήρης πορεία των spreads έχει επιδοθεί η κυβέρνηση. Από την μία πλευρά, διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι η χώρα στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις και δεν ζητά την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, από την άλλη προωθεί μεταρρυθμίσεις, με στόχο την περαιτέρω περικοπή δαπανών και την τόνωση της αγοράς.  

Μιλώντας στην ΝΕΤ το πρωί της Παρασκευής, ο γγ του υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης επανέλαβε ότι η απόφαση της χώρας είναι να στηριχθεί στις δικές της δυνάμεις και εξέφρασε την εκτίμηση ότι το κλίμα θα βελτιωθεί σταδιακά στο β' εξάμηνο του 2010, όταν αποδώσουν τα μέτρα που έχουν ληφθεί.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Το Βήμα, στις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Οικονομικών διατυπώθηκε η άποψη ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται με τα επιτόκια στις αγορές δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα της χώρας, αφού η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι δεδομένη και οι πρώτες ενδείξεις αρχίζουν να φαίνονται, ιδίως στο σκέλος των δαπανών.

Ταυτόχρονα, από την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινά μια νέα αντεπίθεση με σειρά ρυθμίσεων και μεταρρυθμίσεων, με στόχο την ακόμη μεγαλύτερη περικοπή των κρατικών δαπανών και την τόνωση της αγοράς με ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Οι αποφάσεις θα ληφθούν εντός των αμέσως προσεχών ημερών καθώς η κυρίαρχη τάση στο επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι η κυβέρνηση έχει και άλλα περιθώρια χειρισμών για να πείσει για την αποτελεσματικότητα της πολιτικής της.

Ανώτατες κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για να αποκλιμακωθεί η πίεση των αγορών, ενώ από τον Απρίλιο θα αρχίσουν να γίνονται ορατά και τα αποτελέσματα των πρόσφατων φορολογικών μέτρων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.