ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο ΥΠΟΙΑΝ η παρακολούθηση του Παρατηρητηρίου Υγρών Καυσίμων

18:54 - 12 Απρ 2010 | Πολιτική
Θέματα λειτουργίας και εποπτείας της αγοράς υγρών καυσίμων εξέτασαν σε σημερινή σύσκεψη η Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Λούκα Τ. Κατσέλη, και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιάννης Μανιάτης. Στη σύσκεψη μετείχαν, επίσης, οι αρμόδιοι Γενικοί Γραμματείς των δύο Υπουργείων, κ.κ. Στ. Κομνηνός, Δ. Σπυράκος και Κ. Μαθιουδάκης, ο Ειδικός Γραμματέας Ψηφιακού Σχεδιασμού, κ. Αντ. Μαρκόπουλος, και υπηρεσιακοί παράγοντες των δύο Υπουργείων.
Αποτελεί κοινή αντίληψη των δύο Υπουργείων ότι παρατηρούνται στην αγορά υγρών καυσίμων σοβαρά ελλείμματα λειτουργίας του υγιούς ανταγωνισμού, τα οποία άπτονται και του ρυθμιστικού πλαισίου της αγοράς και έχουν στο πρόσφατο παρελθόν εξετασθεί διεξοδικά από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, στο πλαίσιο των διαδικασιών διαβούλευσης και ρυθμιστικής παρέμβασης, που είχαν ακολουθηθεί. Τα πορίσματα και οι προτάσεις μέτρων της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα αποτελέσουν βασικό οδηγό για την κυβέρνηση στις πρωτοβουλίες που σκοπεύει να αναλάβει για την εξυγίανση του κλάδου.

Στη σύσκεψη συμφωνήθηκε η μεταφορά στο ΥΠΟΙΑΝ των αρμοδιοτήτων του ΥΠΕΚΑ  για την ενημέρωση και παρακολούθηση του Παρατηρητηρίου Υγρών Καυσίμων, μέχρι το τέλος Απριλίου. Επιπλέον, συμφωνήθηκε να αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες για τα ακόλουθα θέματα:

1.       Θέσπιση, πέραν των ποινικών, και διοικητικών κυρώσεων (χρηματικά πρόστιμα) για την μη υποβολή στοιχείων από πρατήρια υγρών καυσίμων στο Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων.

2.       Δημιουργία και παρακολούθηση μητρώου Πρατηρίων Υγρών Καυσίμων.

3.       Δημιουργία βάσης δεδομένων παρακολούθησης της εξέλιξης της χρηματιστηριακής τιμής του πετρελαίου και της τιμής διυλιστηρίου και ενημέρωση της ΓΓ Εμπορίου για τις χονδρικές τιμές πώλησης των καυσίμων.

4.       Ρύθμιση για τη βελτίωση του μηχανισμού εποπτείας αποθεμάτων καυσίμων  ασφαλείας.

5.       Συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, με σκοπό την αναθεώρηση των συμβάσεων των πρατηρίων (ΣΕΑ) με το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας και τους διαχειριστές των κλειστών αυτοκινητοδρόμων.

6.       Εγκατάσταση ειδικών ηλεκτρονικών πινάκων σε κλειστούς αυτοκινητοδρόμους για την ενημέρωση των οδηγών για την φθηνότερη λιανική τιμή πώλησης των υγρών καυσίμων, καθώς και δημιουργία ανάλογων υπηρεσιών SMS σε συνεργασία με τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας.

7.       Διευθέτηση της χρονίζουσας εκκρεμότητας, αναφορικά με την λειτουργία των αυτόματων αντλιών υγρών καυσίμων.

8.       Ενίσχυση δράσεων για την ενημέρωση των καταναλωτών σε θέματα κριτηρίων επιλογής πρατηρίων πώλησης υγρών καυσίμων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.