ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τέλος στη βουλευτική ασυλία

09:43 - 14 Απρ 2010 | Πολιτική
Καταργείται η βουλευτική ασυλία, που θα διατηρηθεί μόνον για πράξεις που έχουν σχέση με την άσκηση της βουλευτικής ιδιότητας. Αυτό προβλέπει η τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής η οποία θα συζητηθεί την προσεχή εβδομάδα στη Βουλή. Με την ίδια τροποποίηση δημιουργείται η Επιτροπή Ελέγχου των Εξοπλισμών.  

«Το καθεστώς των ασυλιών, για το οποίο η χώρα μας καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλάζει και αλλάζει οριστικά. Δεν πρόκειται να χορηγούμε ασυλία για οποιεσδήποτε πράξεις, όπως συχνά συμβαίνει σήμερα» προαναγγέλλει ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Φίλιππος Πετσάλνικος, με δηλώσεις του στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Πετσάλνικο, η ασυλία θα διατηρηθεί στους βουλευτές στις περιπτώσεις όπου οι πράξεις τους έχουν να κάνουν με την ακώλυτη άσκηση του βουλευτικού τους λειτουργήματος, ενώ για όλες τις άλλες περιπτώσεις θα ισχύει ό,τι ισχύει και για τους υπόλοιπους πολίτες.

Με την επιχειρούμενη τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής ο ρόλος της Βουλής στον έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας καθίσταται ισχυρότερος, όπως εκτιμά ο κ. Πετσάλνικος, ο οποίος αποκαλύπτει τις βασικές αλλαγές που εισηγείται στον Κανονισμό της Βουλής: 

Όλα τα νομοσχέδια θα πρέπει να συνοδεύονται και από εκθέσεις επιπτώσεων στην οικονομία, στο περιβάλλον και στην κοινωνία, καθώς και από εκθέσεις αξιολόγησης των συμπερασμάτων της δημόσιας διαβούλευσης στην οποία προηγουμένως είχαν τεθεί. 

Επίσης η επεξεργασία των νομοσχεδίων θα υπόκειται εφεξής σε διπλή ανάγνωση. Δηλαδή, μετά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή, θα χορηγείται ικανός χρόνος δύο εβδομάδων ώστε να δοθεί στον αρμόδιο υπουργό η ευκαιρία να εξετάσει προτάσεις που έχουν κατατεθεί. Έπειτα από δύο εβδομάδες, και προτού το νομοσχέδιο κατατεθεί στην Ολομέλεια, θα επανέρχεται με τις προτάσεις αυτές και πάλι στην αρμόδια επιτροπή ώστε να υπάρχει η απαραίτητη «ωρίμανση» των προτεινόμενων νομοθετικών ρυθμίσεων. Τέλος, αναβαθμίζεται η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Καθιερώνεται η υποχρέωση όλων να παρίστανται σε αυτήν όταν καλούνται ως μάρτυρες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.