ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γ. Παπανδρέου: Ήδη η συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΚΤ, του ΔΝΤ είναι γεγονός

18:12 - 15 Απρ 2010 | Πολιτική
Ήδη η συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΚΤ, του ΔΝΤ είναι γεγονός, δήλωσε ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο σημερινό άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, κάνοντας εκ νέου λόγο για «ψυχολογική τρομοκρατία», η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί. Υπάρχει αυτή η εποπτεία και επιτήρηση και από τους τρεις αυτούς φορείς. Αυτή ήταν η τελική απόφαση και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δείχνει μία Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν έχει πάντα πίστη μόνο στις δικές της δυνάμεις. Γι’ αυτό υπάρχει και το ΔΝΤ».
Επεσήμανε δε ότι «είτε αξιοποιήσουμε, είτε δεν αξιοποιήσουμε τον μηχανισμό - θα το δούμε στην πορεία - αυτοί οι τρεις θα παρακολουθούν και θα έχουν σημαντικό λόγο για την περαιτέρω πορεία μας».

Ο κ. Παπανδρέου αναγνώρισε ότι το ζήτημα των spreads παραμένει εκ των πραγμάτων θέμα συζητήσεων, σημειώνοντας, όμως, ότι θα πρέπει «σιγά-σιγά να στρέψουμε την προσοχή μας και την προσοχή και των πολιτών σε άλλα θέματα, παρότι αυτό παραμένει».Εξέφρασε, ωστόσο, την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα «είτε με είτε χωρίς τον νέο μηχανισμό που υπάρχει».

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, «πέρα από τον άμεσο δανειακό μας προγραμματισμό, η σταθερότητα είναι επίσης ένα στοιχείο αξιολόγησης για το κατά πόσο θα χρησιμοποιήσουμε ή όχι αυτόν το μηχανισμό».

Ανέφερε, ωστόσο, ότι σε κάθε περίπτωση, «ο κ. Παπακωνσταντίνου παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις. Και σήμερα φεύγει για την Ισπανία, όπου θα συνεδριάσει το άτυπο Εcofin. Και θα υπάρξουν συστηματικές διαπραγματεύσεις για τις περαιτέρω λεπτομέρειες αυτής της διαδικασίας».

«Οι αγορές δοκιμάζουν κάθε λεπτομέρεια και κάθε φορά που υπάρχει μια γκρίζα ζώνη, τα spreads ανεβαίνουν. Άρα, μας ενδιαφέρει να υπάρχει ένα ξεκάθαρο πεδίο μέσα στο οποίο κινούμαστε», υπογράμμισε.

Από εκεί και πέρα, όπως παρατήρησε, «όλη αυτή η συζήτηση επαναβεβαιώνει την ανάγκη των μεγάλων τομών που κάνουμε στη χώρα μας», καθώς, όπως είπε, η μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της οικονομίας θα κριθεί από τις μεγάλες αλλαγές.

Μεταξύ αυτών είναι, όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργόε, η ανάπτυξη, η διαφάνεια, η ανταγωνιστικότητα, η βιωσιμότητα συστημάτων, όπως το ασφαλιστικό, αλλά και οι ουσιαστικές τομές που πρέπει να γίνουν στο χώρο της παιδείας, της υγείας, για να είμαστε αποτελεσματικοί και ανταγωνιστικοί.

«Στο μέτρο που θα μπορέσουμε να πετύχουμε αυτούς τους στόχους και θα τους πετύχουμε, θα μειωθούν και οι έξωθεν πιέσεις, από τις αγορές και από τους διάφορους σχολιαστές και αναλυτές, οποιεσδήποτε προθέσεις, σκοπιμότητες ή και συμφέροντα κι αν αυτοί εξυπηρετούν», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

Copyright © 1999-2020 Premium S.A. All rights reserved.