ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γ. Παπανδρέου: Προς όφελος της χώρας να ξεκαθαριστούν οι όροι της βοήθειας

11:02 - 16 Απρ 2010 | Πολιτική
Το ΔΝΤ έχει ήδη μπει στη διαδικασία ελέγχου των δημοσιονομικών της χώρας, μέσω του ελέγχου του προϋπολογισμού και των οικονομικών μεγεθών. Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας στη Βουλή για την οικονομία. Απαντώντας στον κ. Σαμαρά που τονίζει ότι δεν «θέλουμε το ΔΝΤ» ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι εσείς είστε αυτοί που ανοίξατε το δρόμο στο Ταμείο και αν ήταν σήμερα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, τότε πάλι στο ΔΝΤ θα προσέφευγε. Σε ό,τι αφορά την επιστολή του Γ.Παπακωνσταντίνου σε Κομισιόν, ΔΝΤ και ΕΚΤ, ο πρωθυπουργός είπε ότι έγινε στο πλαίσιο της θέσης της Ελλάδας ότι πρέπει να υπάρχει ξεκάθαρο πεδίο σε ό,τι αφορά τον μηχανισμό στήριξης, αφού οι αγορές δοκιμάζουν κάθε λεπτομέρεια και κάθε φορά που υπάρχει μια γκρίζα ζώνη τα spreads ανεβαίνουν.  

Επίσης υπογράμμισε την ανάγκη διαμόρφωσης κλίματος σταθερότητας ανεξάρτητα από την πορεία των επιτοκίων, καθώς -όπως είπε- ασκείται «ψυχολογική τρομοκρατία» στην οικονομία και στον πολίτη. Η κατάσταση σήμερα στη χώρα δεν είναι για πανηγυρισμούς αλλά τουλάχιστον καταφέραμε να εξασφαλίσουμε την ευρωπαϊκή βοήθεια στην Ελλάδα που αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία της χώρας μας, τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Παπανδρέου αναγνώρισε ότι το ζήτημα των spreads παραμένει εκ των πραγμάτων θέμα συζητήσεων, σημειώνοντας, όμως, ότι θα πρέπει «σιγά-σιγά να στρέψουμε την προσοχή μας και την προσοχή και των πολιτών σε άλλα θέματα, τα οποία επίσης απασχολούν τη χώρα παρότι αυτό παραμένει».

Εξέφρασε, δε, την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα των υψηλών spread, «είτε με είτε χωρίς τον νέο μηχανισμό που υπάρχει».

Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι ήδη υπάρχει συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ως εκ τούτου υπάρχει εποπτεία και επιτήρηση και από τους τρεις φορείς και αυτή ήταν η τελική απόφαση της ΕE, η οποία -όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός- δείχνει μια Ενωση η οποία δεν έχει πάντα εμπιστοσύνη στις δικές της δυνάμεις και γι' αυτό υπάρχει και το ΔΝΤ.

Αυτή η συνεργασία, πάντως, όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, είναι υπαρκτή πλέον, βρίσκεται εδώ και παρακολουθεί, ανεξάρτητα από το αν η Ελλάδα θα αξιοποιήσει ή όχι τον μηχανισμό στήριξης.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:24 - 16 Απρ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.