ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κομισιόν: Στα 67 το νέο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης

08:43 - 19 Απρ 2010 | Πολιτική
Αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 από 65 που είναι σήμερα ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο των ριζικών αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα που επιδιώκει να ωθήσει την Ελλάδα. Η Επιτροπή επισημαίνει ότι τα επώδυνα αυτά μέτρα πρέπει να ληφθούν προκειμένου να διασφαλισθεί το σύστημα χορήγησης συντάξεων και να περιορισθούν οι πιέσεις στον κρατικό προϋπολογισμό. Η Κομισιόν διατυπώνει επίσης επιφυλάξεις για το αν θα εκπληρωθούν οι στόχοι για μείωση των δαπανών από τις συντάξεις και ζητεί την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών - γυναικών στο Δημόσιο.
Εντός της εβδομάδας το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να απαντήσει στην επιστολή της Κομισιόν, με τον υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο να επαναλαμβάνει ότι δεν τίθεται θέμα μείωσης των μισθών - επιδομάτων στον ιδιωτικό τομέα, ενώ για την εξίσωση των ορίων ηλικίας στο Δημόσιο, θα διαβεβαιώνει πως το θέμα θα ρυθμιστεί εντός του Απριλίου.

Το κυβερνητικό σχέδιο για το Ασφαλιστικό τελεί υπό την έγκριση της ΕΕ και στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή ώστε να ψηφιστεί μέσα στον Μάιο. Η Ευρωπαϊκή Ενωση πιέζει το υπουργείο Εργασίας -μαζί με την πίεση για περικοπή μισθών και στον ιδιωτικό τομέα- για σκληρότερα μέτρα και είναι πιθανό όλες οι ημερομηνίες που έχουν καθοριστεί για το νέο Ασφαλιστικό να αλλάξουν ώστε οι ανατροπές να έρθουν νωρίτερα.

Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο -μεταξύ άλλων- θα προβλέπει την καθιέρωση από το 2018 της βασικής σύνταξης (περίπου 360 ευρώ με τα σημερινά δεδομένα) που θα απονέμεται με εισοδηματικά κριτήρια στα 65 (και νωρίτερα για περιπτώσεις συνταξιοδότησης με βαρέα και ανθυγιεινά και τις αναπηρικές συντάξεις), καθώς και τον υπολογισμό όλων των αναλογικών συντάξεων, επίσης από το 2018, με βάση αρχικά τις αποδοχές της 10ετίας και με πολύ χαμηλότερους, σε σχέση με ό,τι ισχύει σήμερα, συντελεστές.

Το τελικό ύψος των συντελεστών θα «κλειδώσει» μέσα στις επόμενες ημέρες και, σύμφωνα με όλα τα εναλλακτικά σενάρια που μελετά το υπουργείο, θα είναι από 0,9% ή 1% για τα πρώτα 15 έτη ασφάλισης και θα κλιμακώνονται έως το 1,4% ή 1,5% για τα 35 και τα 40 χρόνια ασφάλισης, αντίστοιχα.

Το σχέδιο προβλέπει τη χορήγηση δύο τμημάτων συντάξεων για όσους συνταξιοδοτηθούν το 2018: το ένα τμήμα της σύνταξης θα προκύπτει με τον σημερινό τρόπο υπολογισμού των συντάξεων (για την περίοδο ασφάλισης από το 2013 έως το 2018) και το δεύτερο με τους νέους συντελεστές (για χρόνο από 1/1/2018 και μετά). Το νέο σύστημα, ωστόσο, θα προβλέπει την καταβολή αναλογικής σύνταξης και σε όσους έχουν λίγα χρόνια ώστε να μη χάνονται οι εισφορές που έχουν πληρωθεί.
Τελευταία τροποποίηση στις 08:46 - 19 Απρ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.