ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τρείς νεκροί στη διαδήλωση - Εντονες πολιτικές αντιδράσεις. Ταξιδιωτικές οδηγίες είς βάρος της χώρας

15:32 - 05 Μαϊ 2010 | Πολιτική
Τρείς νεκροί στη διαδήλωση - Εντονες πολιτικές αντιδράσεις. Ταξιδιωτικές οδηγίες είς βάρος της χώρας
(upd 2) Τρείς νεκρούς θρηνεί σήμερα η χώρα καθώς η μαχητική αλλά ειρηνική μαζική διαδήλωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων, αλώθηκε για μία ακόμη φορά από ομάδες αναρχικών που με βόμβες μολότοφ πυρπόλησαν κτίριο της Marfin και προκάλεσαν επεισόδια. Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος καταδικάζει, ενώ συγκαλείται εκτάκτως το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Οι εικόνες της φρίκης έκαναν το γύρο του κόσμου, εκτινάσσοντας στα ύψη τις αμφιβολίες για τον αν η Κυβέρνηση, λόγω της εντεινόμενης κοινωνικής αναταραχής, είναι σε θέση να φέρει εις πέρας το σκληρό πρόγραμμα λιτότητας που συμφωνήθηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ. ¨Ηδη οι πρώτες ταξιδιωτικές οδηγίες να αποφεύγεται η χώρα- η οποία διψά για τουριστικά έσοδα- έκαναν την εμφάνιση τους.

Τους νεκρούς εντόπισαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στο υποκατάστημα της τράπεζας Marfin Egnatia, επί της οδού Σταδίου στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο κατά τη διάρκεια της απεργιακής πορείας δέχθηκε επίθεση με βόμβες μολότοφ και παραδόθηκε στις φλόγες.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, πυρκαγιά εκδηλώθηκε και σε κτίριο στην Λεωφόρο Αμαλίας 40, ενώ κάηκε και ένα πυροσβεστικό όχημα. Στις φλόγες παραδόθηκε βαν ξένου τηλεοπτικού καναλιού, τουρκικού, ενώ φωτιές υπήρξαν και σε άλλα σημεία της Αθήνας.

Η τραγωδία συνέβη γύρω στη 13:30.

Η φωτιά εκδηλώθηκε όταν διαδηλωτές πέταξαν βόμβες μολότοφ. Αρχικά η φωτιά σιγόκαιε και αρκετοί από τους παρευρισκομένους κατόρθωσαν να φύγουν.

Ωστόσο, στη συνέχεια η πυρκαγιά αναζωπυρώθηκε, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν στα γραφεία περίπου 10 άτομα. Πέντε άτομα απεγκλωβίστηκαν από την Πυροσβεστική, η οποία όταν εισήλθε στο κτίριο βρήκαν απανθρακωμένους δύο γυναίκες η μία εκ των οπ[οίων όπως ανακοινώθηκε ήταν έγκυος και έναν άντρα, εργαζομένους της τράπεζας.

Επεισόδια σημειώθηκαν στο Σύνταγμα, όπου διαδηλωτές επιχείρησαν να μπουν στον προαύλιο χώρο της Βουλής, από τα σκαλιά στα δεξιά. Αστυνομικές δυνάμεις απομάκρυναν τους διαδηλωτές με χρήση χημικών και τα επεισόδα συνεχίστηκαν στους γύρω δρόμους.

Oρισμένοι διαδηλωτές τοποθέτησαν μία μαύρη σημαία στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη. Το κλίμα έντασης μεταφέρθηκε και στους δρόμους πίσω από το Πολυτεχνείο.

Μarfin: "Οι ηθικοί αυτουργοί δεν θα τιμωρηθούν δυστυχώς ποτέ"...

Οι ηθικοί αυτουργοί δεν θα τιμωρηθούν ποτέ, αναφέρεται στην συλλυπητήρια ανακοίνωση της Marfin Popular, με αφορμή των τραγικό χαμό τριών εργαζόμενών της.

Από την MARFIN εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Στην οικογένεια της MARFIN θρηνούμε σήμερα για την δολοφονία τριών νεαρών συναδέλφων μας.Εκφράζουμε την οργή μας κατά της πολιτείας που εγνώριζε ότι μόνο από τύχη δεν είχαν συμβεί μέχρι σήμερα τέτοια τραγικά περιστατικά.   Εκφράζουμε ακόμα την οργή μας για τα ξύλινα πολιτικά λόγια και τις αντιδικίες σκοπιμότητας ορισμένων πολιτικών στη Βουλή την ώρα που οι σοροί των συναδέλφων μας δεν είχαν αποσυρθεί από το κατάστημά μας που επολιορκείτο ακόμα από τους διαδηλωτές ή και αναρχικούς.

Οι αυτουργοί μακάρι να συλληφθούν και να τιμωρηθούν.  Την μεγαλύτερη ευθύνη όμως έχουν οι ηθικοί αυτουργοί που δυστυχώς δεν θα τιμωρηθούν ποτέ.

Συλλυπητήρια από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, με ανακοίνωσή της, εκφράζει «τη βαθύτατη οδύνη της για τον τραγικό θάνατο των συναδέλφων μας, υπαλλήλων της Marfin Egnatia Bank, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που έλαβαν χώρα το πρωί στο κέντρο της Αθήνας. Τα θερμότατα συλλυπητήρια στις οικογένειές τους».

Κ.Παπούλιας: Η χώρα μας έφτασε στο χείλος της αβύσσου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας σε μήνυμά του αναφέρει: «Δυσκολεύομαι να βρω τις κατάλληλες λέξεις για να εκφράσω την οδύνη και την οργή μου για τον τραγικό θάνατο τριών συμπολιτών μας που έπεσαν θύματα αποκρουστικής βίας, ξένης προς το αξιακό σύστημα μίας δημοκρατικής κοινωνίας. Θέλω να διαβεβαιώσω τους δικούς τους ανθρώπους, που πονούν, ότι η πολιτεία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μη μείνει αυτό το έγκλημα ατιμώρητο.

Το μεγάλο διακύβευμα των ημερών είναι η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής ειρήνης. 
Η χώρα μας έφτασε στο χείλος της αβύσσου. Είναι ευθύνη όλων μας να μη γίνει το βήμα προς το κενό. Και η ευθύνη αποδεικνύεται στην πράξη, όχι στα λόγια. Η ιστορία θα μας κρίνει όλους. Αυστηρά και χωρίς ελαφρυντικά.

Τη συμπαράστασή του για τα επεισόδια εκφράζει ο Ρομπάι

«Όλες οι σκέψεις των Ευρωπαίων είναι σήμερα στραμμένες στα θύματα της Αθήνας» δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρομπάι, μετά το τραγικό θάνατο των τριών ανθρώπων από τις βιαιότητες που αμαύρωσαν την πορεία διαμαρτυρίας χιλιάδων πολιτών για τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης.

«Είμαστε όλοι ανήσυχοι από την οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα. Αλλά αυτή τη στιγμή, σκεπτόμαστε τα ανθρώπινα θύματα στην Αθήνα», δήλωσε ο κ. Ρομπάι μιλώντας στον Τύπο στις Βρυξέλλες.

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια δύσκολη κατάσταση όσον αφορά τα δημόσια οικονομικά και την ανταγωνιστικότητά της», πρόσθεσε.

«Ενα μεγάλο πρόγραμμα πρόκειται να ολοκληρωθεί. Αυτή η συμφωνία είναι αξιόπιστη και φιλόδοξη», επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΕ και κατέληξε: «Παρά τα μεγάλα προβλήματα που έχει η Ελλάδα τώρα, οι πρώτες μας σκέψεις σήμερα είναι στα ανθρώπινα θύματα».

Μίχαλος: Οι πολιτκοί ν' αναλάβουν τις ευθύνες τους

«Ήρθε η ώρα να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι πολιτικοί. Και κυρίως αυτοί που μιλούν για ανυπακοή στο Σύνταγμα όπως και αυτοί που πάντα χαϊδεύουν τους ταραχοποιούς, αλλά και αυτοί που έχουν την ευθύνη της επιβολής της έννομης τάξης», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κ. Μίχαλος, με αφορμή τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, που στοίχισαν ανθρώπινες ζωές και προκάλεσαν τεράστιες ζημιές σε επιχειρήσεις και περιουσίες.

Ο κ. Μίχαλος τόνισε στη δήλωσή του: «Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Δυστυχώς ζήσαμε άλλη μια τραγωδία, που δεν ταιριάζει σ' ένα ευνομούμενο κράτος. Θρηνούμε πλέον θύματα και η εικόνα της χώρας έχει αμαυρωθεί πλήρως στην παγκόσμια κοινότητα.

Όλα τα περιθώρια εξαντλήθηκαν . Επιτέλους θα πρέπει να αποκατασταθεί η τάξη και να καταλογισθούν ευθύνες, όπου υπάρχουν για την νέα αυτή τραγωδία.

Αυτές είναι ώρες επικίνδυνες. Απαιτείται σύνεση και περισυλλογή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η πολιτεία θα πρέπει να δείξει ανοχή σε τέτοιου είδους φαινόμενα. Ούτε και η ίδια η κοινωνία θέλει κάτι τέτοιο. Ζητεί επιβολή της τάξης.

Πρώτιστο αγαθό είναι η διασφάλιση της ζωής και της περιουσίας των πολιτών και η προάσπιση του δημοκρατικού πολιτεύματος, που κάποιοι θέλουν να καταλύσουν».

ΣΕΒ: Αδύναμο το κράτος να αντιμετωπίσει το νόμο των κουκουλοφόρων

Την αγανάκτησή του «για το θέαμα ενός Κράτους που ακόμη μοιάζει αδύναμο να αντιμετωπίσει τη βίαιη επιβολή του νόμου των κουκουλοφόρων» εκφράζει σε ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ). Ο ΣΕΒ δηλώνει ότι «συμμερίζεται την οδύνη για τη δολοφονία τριών αθώων εργαζομένων, που πλήρωσαν το γεγονός ότι βρίσκονταν ευσυνείδητα στον χώρο της δουλειάς τους» και «συντάσσεται με τη δίκαιη αγωνία των πολιτών αυτής της χώρας, που βλέπουν την κοινωνική ομόνοια και σταθερότητα να ναρκοθετείται με τέτοιον τρόπο σε μία τόσο κρίσιμη για τον τόπο στιγμή».

ΓΣΕΕ: Τυφλή βία σημάδεψε τη μεγαλύτερη μεταπολιτευτική διαδήλωση

«Η μεγαλύτερη μεταπολιτευτική διαδήλωση των εργαζομένων ενάντια στα αντεργατικά μετρά σημαδεύτηκε από τυφλή και προβοκατόρικη βία που οδήγησε στο θάνατο τριών νέων ανθρώπων», σημειώνει η ΓΣΕΕ.

Ξεκαθαρίζει πως «οι δράστες αυτής της δολοφονικής επίθεσης δεν έχουν καμία σχέση με τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους που διαδηλώνουν δυναμικά και ειρηνικά για τα δίκαια αιτήματα τους», ενώ καταδικάζει «τους εμπρηστές της τυφλής βίας και των βανδαλισμών που εκ των πραγμάτων υπονομεύουν και συκοφαντούν τους αγώνες των εργαζομένων».

Εκφράζει δε τη βαθύτατη λύπη της και τα συλλυπητήρια της προς τις οικογένειες των αθώων θυμάτων της τυφλής βίας.

«Δηλώνουμε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τον αγώνα και τις διεκδικήσεις μας για τα δίκαια αιτήματά μας», καταλήγει η ΓΣΕΕ.

Τη λύπη του για τα αιματηρά επεισόδια εξέφρασε ο Μ. Κυπριανού

Τη λύπη του για τα τραγικά επεισόδια στην Αθήνα εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Μάρκος Κυπριανού, τονίζοντας ότι «πάντα υπάρχει το δημοκρατικό δικαίωμα για διαμαρτυρία, αλλά είναι πραγματικά λυπηρό να υπάρχει αυτή η κατάληξη».

Οι κυπριακοί τηλεοπτικοί σταθμοί διέκοψαν νωρίς το απόγευμα το πρόγραμμά τους και μετέδιδαν εικόνες από την Αθήνα.

Τα τραγικά γεγονότα ήταν το πρώτο θέμα απόψε στα δελτία ειδήσεων όλων των καναλιών με εκτενή ρεπορτάζ και ανταποκρίσεις από την Αθήνα για τις διαδηλώσεις, τον οικτρό θάνατο των τριών πολιτών, τη συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων και το μήνυμα του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.

 

 


Τελευταία τροποποίηση στις 23:59 - 05 Μαϊ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.