ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εξεταστική Βατοπαιδίου: Καταθέτει ο Θ. Ρουσσόπουλος-Ενδέχεται κατ' αντιπαράσταση εξέταση Αγγέλου-Δούκα

09:04 - 11 Μαϊ 2010 | Πολιτική
Το ενδεχόμενο της κατ' αντιπαράσταση εξέτασης του Γιάννη Αγγέλου και του Πέτρου Δούκα, μελετά η Εξεταστική Επιτροπή για το Βατοπαίδι και τη λίμνη Βισθωνίδα, καθώς με την κατάθεσή του, ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου του Κώστα Καραμανλή, διαφοροποιήθηκε έντονα από τον πρώην υφυπουργό Οικονομικών. Επίσης την Τρίτη έχει προγραμματιστεί να προσέλθει ενώπιον της Εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση του Βατοπεδίου ο πρώην υπουργός Θοδωρής Ρουσσόπουλος.

Μάλιστα, ο κ. Αγγέλου αποποιήθηκε την ιδιότητα του διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου του Κώστα Καραμανλή, περιοριζόμενος στο ρόλο του «συνεργάτη», ενώ δήλωσε πως δεν είχε καμία πνευματική σχέση με το Βατοπαίδι -δήλωση που εκλαμβάνεται ως αναφορά στον Θ.Ρουσόπουλο, ο οποίος θα καταθέσει στην Επιτροπή σήμερα.

Στην κατάθεσή του, ο κ. Αγγέλου διαβεβαίωσε την Επιτροπή ότι ο Κ. Καραμανλής δεν είχε ενημερωθεί για την επιστολή του νομάρχη Θεσσαλονίκης Π. Ψωμιάδη για την εξέλιξη της υπόθεσης, καθώς «ο πρωθυπουργός δεν ενημερωνόταν για τις επιστολές».

Ο κ. Αγγέλου απέρριψε, στην κατάθεσή του, όσες νύξεις υπήρξαν σε προηγούμενες καταθέσεις, περί ενδεχόμενης στενής επικοινωνίας του με τους μοναχούς του Βατοπαιδίου για την υπόθεση της Βισθωνίδας, αναφέροντας πως, ούτε το επίπεδο της οικειότητας που είχε μαζί τους επέτρεπε να του απευθύνονται στον ενικό, ούτε θυμόταν ο ίδιος να είχε δώσει τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου στους γέροντες.

Όπως είπε, με την ιδιότητα του «συνεργάτη» απευθύνθηκε τον Ιούλιο του 2004 στον Πέτρο Δούκα, προκειμένου να τον ενημερώσει για την αποδοχή μιας επιστολής διαμαρτυρίας των φορέων της Ξάνθης κατά της Μονής Βατοπαιδίου - μιας επιστολής που, όπως είπε, διάβασε στα πρόχειρα χωρίς να την καταλάβει και που απλώς «διαβίβασε» τηλεφωνικά στον Πέτρο Δούκα.

Στο σημείο αυτό, η κατάθεση του κ. Αγγέλου διαφοροποιείται σημαντικά από εκείνη του πρώην υφυπουργού Οικονομικών, ο οποίος είχε αναφέρει πως έλαβε γνώση για την υπόθεση του Βατοπαιδίου τον Ιούνιο του 2004 από τον κ. Αγγέλου, ο οποίος μάλιστα του είχε ζητήσει να την εξετάσει «κατά προτεραιότητα». Ο επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου διέψευσε σαφώς την τελευταία αναφορά, ενώ «διόρθωσε» την κατάθεση του κ. Δούκα, επιμένοντας πως το τηλεφώνημά του ακολούθησε την αποδοχή από πλευράς του υφυπουργού, των υπουργικών αποφάσεων Δρυ και Φωτιάδη υπέρ της Μονής. «Μην ξεχνάτε ότι έχουν περάσει και έξι χρόνια» δικαιολογήθηκε για λογαριασμό του κ. Δούκα ο κ. Αγγέλου.

Η ουσιαστική αυτή διαφοροποίηση, που αφαιρεί από το πρωθυπουργικό γραφείο τις όποιες υποψίες ότι ήταν ενήμερο της υπόθεσης και πως μάλιστα συνιστούσε και ταχεία διεκπεραίωσή της, δεν πέρασε βεβαίως απαρατήρητη, με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Τσούκαλη να ζητά κατ' αντιπαράσταση εξέταση των δύο ανδρών, τον Νίκο Δένδια να αντιδρά για λογαριασμό της Νέας Δημοκρατίας («το μέσο δεν προσφέρει τίποτα, οποιοσδήποτε μπορεί να καταλήξει στα όποια συμπεράσματα») και τον Θ. Πλεύρη (ΛΑΟΣ) να λέει πως «δεν χρειάζεται μια τέτοια διαδικασία, αφού τα συμπεράσματα έχουν εξαχθεί». Το θέμα θα εξεταστεί εκ νέου.

Κατάθεση Βουλγαράκη


Επίσης  στην επιτροπή κατέθεσε και ο πρώην υπουργός πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης, ο οποίος επικαλέστηκε απόφαση του νυν Υπουργού Παύλου Γερουλάνου για να υποστηρίξει ότι οι εκτάσεις στην Ουρανούπολη, που συμπεριελήφθησαν στις " ιερές ανταλλαγές", δεν είχαν αρχαιολογικό χαρακτήρα.

Απαντώντας εμμέσως στην κατάθεση στην προηγούμενη Εξεταστική Επιτροπή, του προϊσταμένου της αρμόδιας Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, κ. Ταβλάκη, ο κ. Βουλγαράκης τόνισε πως και ο ίδιος ο αρχαιολόγος, σε προηγούμενο έγγραφό του είχε θεωρήσει ως μόνα αρχαιολογικά μνημεία, περιοχές που δεν συμπεριελήφθησαν στις ανταλλαγές. Αργότερα, το ΚΑΣ απέρριψε τις αξιώσεις του, να αναγνωρισθεί ως αρχαιολογικός χώρος μια περιοχή 350.000 στρεμμάτων, με βάση νόμο του 1965 - σημείωσε ο πρώην υπουργός.

Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού, κατέθεσε επίσης στα Πρακτικά, αντίγραφο της περιουσίας του από τον έλεγχο του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών από το 2000 και εντεύθεν, καθώς και αντίγραφο από το Συμβολαιογραφικό Σύλλογο, «όπου φαίνεται ότι όλες οι αμοιβές, τις οποίες πήρε η σύζυγός μου ως συμβολαιογράφος, μεταβιβάστηκαν εξ ολοκλήρου στα Ταμεία Νομικών και Ταμεία Συμβολαιογράφων, χωρίς να υπάρχει καμία άλλη κίνηση κανενός αλληλόχρεου λογαριασμού».

 

Τελευταία τροποποίηση στις 09:44 - 11 Μαϊ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.