ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στην Αθήνα ο Ταγίπ Ερντογάν- Σήμερα το ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ

08:05 - 14 Μαϊ 2010 | Πολιτική
(upd 2) Ξεκίνησαν οι επαφές του πρωθυπουργού της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα. Αμέσως μετά την άφιξή του στις 12 το μεσημέρι, μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο για συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια. Ο κ. Ερντογάν, συνοδεύεται από δέκα υπουργούς της κυβέρνησής του (που θα συμμετάσχουν με Έλληνες ομολόγους του στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών) αλλά και από Τούρκους επιχειρηματίες που θα μετάσχουν σε ελληνοτουρκικό επενδυτικό φόρουμ.

Πρόκειται για την υλοποίηση ενός νέου μοντέλου συνεργασίας που θεσμοθετείται, με στόχο να διευρύνει τους τομείς των επαφών και ανταλλαγών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Ήδη, βρίσκονται από χθες στην Αθήνα υπηρεσιακοί παράγοντες που προετοιμάζουν το έδαφος για συμφωνίες συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας στους τομείς της Οικονομίας, του Εμπορίου, των Εσωτερικών Υποθέσεων, των Εξωτερικών, της Εκπαίδευσης, των Επικοινωνιών, της Ενέργειας, του Τουρισμού και του Περιβάλλοντος.

Όπως έγινε γνωστό, πρόκειται για την έναρξη μιας διαδικασίας που θα οδηγήσει σε μια στενότερη συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Αρμόδιες πηγές έκαναν λόγο για ''θετικά μηνύματα'', καθώς και για την ''έκφραση πολιτικής βούλησης με στόχο τη βήμα - βήμα προσέγγιση, ώστε η συνεργασία αυτή να προχωρήσει και σε πολιτικό επίπεδο''.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι έχει γίνει η σχετική προετοιμασία για να εξετασθούν όλες οι δυνατότητες συνεργασίας, καθώς και ότι είναι αυτονόητο και λογικό, στις διάφορες συναντήσεις, να συζητηθούν όλα τα θέματα που απασχολούν τις σχέσεις των δύο χωρών. Τον Τούρκο πρωθυπουργό υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος. Αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον κ. Παπούλια θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου.

Ο Ρ. Ερντογάν θα έχει επίσης συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Βουλής Φ. Πετσάλνικο και τον αρχηγό της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά. Οι κ.κ. Παπανδρέου και Ερντογάν θα κηρύξουν την έναρξη της Ιδρυτικής Συνόδου του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος - Τουρκίας, η οποία αναμένεται να επισφραγισθεί με την υπογραφή σειράς συμφωνιών, ανάμεσα σε επιμέρους υπουργεία των δύο χωρών. Η συνεδρίαση αυτή που εγκαινιάζει μια νέα μορφή συνεργασίας ανάμεσα στις δυο χώρες, θα ακολουθηθεί από την πραγματοποίηση Επιχειρηματικού Φόρουμ με τη συμμετοχή πολλών επιχειρηματιών από τις δυο πλευρές. Το βράδυ ο πρωθυπουργός θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του τούρκου ομολόγου του σε εστιατόριο απέναντι από την Ακρόπολη.

Το πρωί του Σαββάτου, ο Τούρκος πρωθυπουργός θα συναντηθεί με Έλληνες δημοσιογράφους, αργότερα θα συνφάγει με τη σύζυγό του και το πρωθυπουργικό ζεύγος της Ελλάδος σε εστιατόριο στη Βουλιαγμένη και στις 14.00 θα αναχωρήσει για την Άγκυρα. Από το γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού, έγινε γνωστό ότι τον κ. Ερντογάν θα συνοδεύουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν, ο υπουργός επικρατείας Ζαφέρ Τσαγλαϊάν, ο υπουργός επικρατείας και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για την ΕΕ Εγκεμέν Μπαγίς, ο υπουργός εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάι, ο υπουργός εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, η υπουργός εκπαίδευσης κα Νιμέτ Τσουμπουκτσού, ο υπουργός ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, ο υπουργός πολιτισμού και τουρισμού Ερτουργρούλ Γκιουνάι, ο υπουργός μεταφορών και επικοινωνιών Μπιναλί Γιλντιρίμ και ο υπουργός περιβάλλοντος Βεϊσέλ Έρογλου. Θα τον συνοδεύσει επίσης η σύζυγός του Εμινέ Ερντογάν καθώς και πολλοί Τούρκοι επιχειρηματίες και δημοσιογράφοι.

Σήμερα το ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ

Σήμερα το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί το ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ με κορυφαίους Έλληνες επιχειρηματίες να παρουσιάζουν τις επιχειρήσεις τους στους Τούρκους επιχειρηματίες, ενώ αντίστοιχη παρουσίαση θα κάνουν και οι Τούρκοι επιχειρηματίες. Από τις ελληνικές επιχειρήσεις θα παρουσιαστούν μεταξύ άλλων οι ΜΕΤΚΑ, Εθνική Τράπεζα, S&B, Ιντραλότ, Βιοχάλκο, Τιτάν και η ΕΝΚΑ AKTOR το joint venture που έχει δημιουργήσει η μεγάλη τουρκική εταιρεία με την ελληνική Ελλάκτωρ. Το επιχειρηματικό φόρουμ οργανώνει ο ΣΕΒ, ενώ αξίζει να τονιστεί πως η ΜΕΤΚΑ έχει ισχυρή παρουσία στη γειτονική χώρα καθώς έχει αναλάβει δύο μεγάλα ενεργειακά έργα προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ, ενώ είναι γνωστή και η παρουσία της Εθνικής Τράπεζας καθώς έχει εξαγοράσει τη Finansbank. Από τις τουρκικές εταιρείες που θα παρουσιαστούν ξεχωρίζει η τράπεζα Ziraat Bankasi που έχει ανοίξει υποκαταστήματα στην Ελλάδα.

Ο Ερντογάν στη ΝΕΤ

Επιχειρηματικές συμφωνίες και εξοπλιστικές δαπάνες είναι μερικά από τα διμερή θέματα που θα τεθούν επί τάπητος κατά την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα, σύμφωνα με όσα δήλωσε και ο ίδιος σε συνέντευξη που παραχώρησε την Πέμπτη στη ΝΕΤ. "Πιστεύω ότι θα συζητήσουμε αυτά τα θέματα", δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Ο κ. Ερντογάν επανέλαβε ότι με μείωση των εξοπλισμών και οι δύο χώρες θα πετύχουν μεγάλη εξοικονόμηση πόρων, επιμένοντας ότι "αυτή τη στιγμή στην πρώτη θέση του προϋπολογισμού μας βρίσκονται οι δαπάνες για την Παιδεία και ακολουθούν οι δαπάνες για την Υγεία’’. Ερωτηθείς για το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο ο Τούρκος πρωθυπουργός σημείωσε ότι είναι απαραίτητο να ξεκινήσει μια διαδικασία συζήτησης ώστε οι δύο χώρες να καταλήξουν ‘’σε ένα θετικό αποτέλεσμα’’. "Πιστεύω ότι το Αιγαίο δεν πρέπει να είναι μια θάλασσα που μας χωρίζει. Πρέπει να είναι μια θάλασσα που μας ενώνει και αν επικρατήσει αυτή η αντίληψη το Αιγαίο θα αποτελέσει μια θάλασσα ειρήνης. (...) Και οι δύο χώρες έχουμε ανάγκη από αυτοπεποίθηση, αλληλεγγύη και ειρήνη", σημείωσε.

Όσον αφορά την ελληνική κρίση, ο κ. Ερντογάν εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα την ξεπεράσει.. "Πιστεύω ότι η Ελλάδα θα ορθοποδήσει, αλλά χρειάζεται υπομονή" ανέφερε.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:59 - 14 Μαϊ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.